default-image

Στο 2% η έκπτωση φόρου για την εφάπαξ πληρωμή της οφειλής

Οικονομία
Στο 2% η έκπτωση φόρου για την εφάπαξ πληρωμή της οφειλής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επανέρχεται στα φυσικά πρόσωπα έκπτωση, ύψους 2% επί του συνόλου του φόρου, για την εφάπαξ πληρωμή στις 31 Ιουλίου 2015 και των τριών δόσεων της οφειλής τους, σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη.

Σημειώνεται ότι τα αρχικά σενάρια και οι επιθυμίες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών ήταν για έκπτωση φόρου 10% ή και 15%, φαίνεται όμως πως αποδείχθηκαν τελικά πολύ αισιόδοξα.

Εξάλλου, με την τροπολογία θεσπίζεται αφορολόγητο 12.000 ευρώ για αγροτικές επιδοτήσεις και περιορίζεται στο μισό η προκαταβολή φόρου για τους αγρότες.

Συγκεκριμένα, η τροπολογία που αναμένεται να τεθεί προς συζήτηση και ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής, την προσεχή Τρίτη, προβλέπει:

Οι αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές στην αγροτική οικονομία, των οποίων προβλεπόταν φορολόγηση από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 13%, παραμένουν αφορολόγητες.

Οι αγροτικές επιδοτήσεις, των οποίων επίσης προβλεπόταν φορολόγηση από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 13%, παραμένουν αφορολόγητες έως ύψους 12.000 ευρώ. Με την πρόβλεψη αυτή καλύπτεται περισσότερο από το 90% των περιπτώσεων, επιτρέποντας έτσι να παραμείνει αφορολόγητο το σύνολο του εισοδήματος από επιδοτήσεις της μικρής και μεσαίας αγροτιάς.

Η προκαταβολή φόρου για τους αγρότες περιορίζεται στο μισό, δηλαδή από το προβλεπόμενο 55%, στο 27,5%.

Ενοίκια, τα οποία έχουν παραμείνει ανείσπρακτα, δεν φορολογούνται εφόσον εκχωρηθούν στο Δημόσιο χωρίς αντάλλαγμα.

Στις επιχειρήσεις επαγγελματιών πρακτόρων παιχνιδιών πρόγνωσης της εταιρείας Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. παρέχεται η δυνατότητα ποσοστού έκπτωσης επί των πραγματοποιούμενων ακαθάριστων πωλήσεων τους ως πρόβλεψη επισφαλών απαιτήσεων, καθώς δεν προβλέπεται η δικαιολόγηση δαπανών που συνδέονται με τον τρόπο λειτουργίας τους.

Σύμφωνα με το in.gr, επανέρχεται στα φυσικά πρόσωπα έκπτωση, ύψους 2% επί του συνόλου του φόρου, για την εφάπαξ πληρωμή στις 31η Ιουλίου 2015 και των 3 δόσεων της οφειλής τους.

Στην τροπολογία προβλέπονται επίσης, μεταξύ και άλλων ρυθμίσεων, μέτρα, ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση έως 100 δόσεις φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις με βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές στη Φορολογική Διοίκηση, σε βάρος των οποίων έχει επιβληθεί κατάσχεση στα χέρια των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Σαμαράς για τις αγροτικές επιδοτήσεις

«Είναι κάτι το αδιανόητο, ασύλληπτο, γιατί ποτέ δεν έχει φορολογηθεί η επιδότηση που λαμβάνει ο Έλληνας αγρότης από την Ευρώπη και τώρα λένε θα φορολογήσουν πάνω από τις 12.000 ευρώ εισόδημα» δήλωσε από τις Σέρρες ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.

«Η έννοια είναι ότι τα χρήματα που δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τον Έλληνα αγρότη, που είναι πρωτογενής παραγωγή, δεν φορολογούνται. Έτσι γίνεται και στις άλλες χώρες. Θα δώσουμε μάχη στη Βουλή αυτό να μην γίνει», πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News