default-image

Παράταση αγωνίας για το συγκρότημα Talos

Παράταση αγωνίας για το συγκρότημα Talos

Δεν τελειώνει η αγωνία για τους εργαζόμενους, τους επιχειρηματίες και τους προμηθευτές που απασχολούνται ή δραστηριοποιούνται στο συγκρότημα Talos στο Ηράκλειο, αφού δεν εκδίδει σήμερα την απόφασή του το Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αδειών (ΣΥΠΟΘΑ).

Μπροστά στο Συμβούλιο είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν τις θέσεις τους και τα νομικά τους επιχειρήματα και οι δύο πλευρές, αλλά το Συμβούλιο επιφυλάχθηκε να μελετήσει τα στοιχεία και να εκδώσει την απόφασή του μέσα στις επόμενες ημέρες, για το αν θα μπει λουκέτο ή όχι στο εμπορικό κέντρο που λειτουργεί από το 2007, μετά και την απόφαση του ΣτΕ τον περασμένο Σεπτέμβριο για σφράγισή του.

Τους τελευταίους επτά μήνες η υπόθεση έχει αποτελέσει το μεγαλύτερο επιχειρηματικό σίριαλ με σοβαρές κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές προεκτάσεις, αφού ο Δήμος Ηρακλείου κλήθηκε να διαχειριστεί την εφαρμογή της απόφασης του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου της χώρας, για να βρεθεί αντιμέτωπος με την πιο περίπλοκη υπόθεση που απασχολεί την πόλη τα τελευταία χρόνια.

Η εταιρεία συμφερόντων Χούμπαβλη, που επένδυσε 20 εκατ. ευρώ για την ανέγερση του εμπορικού κέντρου, εφάρμοσε τη νομοθεσία και τις πολεοδομικές υποδείξεις του Δήμου εκδίδοντας νόμιμη πολεοδομική άδεια, για να διαπιστωθεί στη συνέχεια και μόνο έπειτα από προσφυγή ανταγωνιστή των πολυσινεμά Τalos ότι οι χρήσεις γης της περιοχής δεν προβλέπουν την εγκατάσταση και λειτουργία τόσο των πολυσινεμά όσο και των υπόλοιπων επιχειρήσεων που συστεγάζονται σήμερα στο εμπορικό κέντρο.

Μετά την έκδοση της δικαστικής απόφασης και την επίδοση στο Δήμο Ηρακλείου για την εφαρμογή της, ξεκίνησε ένας νέος κύκλος ενστάσεων και αντενστάσεων ανάμεσα στην ιδιοκτησία του Τalos και τον ιδιοκτήτη του σινεμά "Τεχνόπολις", ο οποίος και είχε προσφύγει στο ΣτΕ, με επίκεντρο αναφοράς το περιβόητο ΣΥΠΟΘΑ, το οποίο καλούνταν να εξετάσει την ένσταση του Τalos, αποφασίζοντας να μεταβιβάσει την αρμοδιότητα της λήψης της σχετικής απόφασης στο κεντρικό συμβούλιο της Αθήνας.

Ωστόσο, το Κεντρικό ΣΥΠΟΘΑ επέστρεψε την υπόθεση στο τοπικό συμβούλιο, τα μέλη του οποίου καλούνται να αποφασίσουν για την τύχη του εμπορικού κέντρου.

Οι ευθύνες και η ζημιά

Από την πρώτη στιγμή ο Δήμος Ηρακλείου, μέσω της διεύθυνσης Πολεοδομίας, αντιλήφθηκε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση η εφαρμογή της δικαστικής απόφασης δεν ήταν μια απλή υπόθεση. Σε ό,τι αφορά τις κοινωνικές προεκτάσεις του ζητήματος, είναι σαφές ότι ενδεχόμενο λουκέτο θα στείλει στην ανεργία τουλάχιστον 400 εργαζόμενους που σήμερα εργάζονται στις επιχειρήσεις του εμπορικού κέντρου. Ταυτόχρονα οικονομικά θα προκαλούσε επιπροσθέτως καίριο πλήγμα στις εταιρείες-προμηθευτές των επιχειρήσεων, που προέρχονται από την τοπική αγορά.

Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η "Νέα Κρήτη" και το neakriti.gr, το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Κρήτης έχει συνολικό κύκλο εργασιών που ξεπερνά τα 12 εκατ. ευρώ και αφορά στον τζίρο και των 26 επιχειρήσεων, ενώ τυχόν οικονομική απώλεια για τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους θα σημάνει παράλληλα και απώλεια για τα κρατικά έσοδα αν αναλογιστεί κανείς ότι περίπου το 40% του τζίρου, δηλαδή σχεδόν 5 εκατ. ευρώ, αφορούν σε απόδοση ΦΠΑ και ασφαλιστικές εισφορές. Σε πολιτικό επίπεδο ο Δήμος Ηρακλείου εμφανίζεται έκθετος, αφού δημιούργησε το πολεοδομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινήθηκε νόμιμα ο επενδυτής, ενώ στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι το πλαίσιο παρουσιάζει σοβαρές "αρρυθμίες".

Πονοκέφαλος για τη Λότζια: Ξεπερνούν τα 40 εκατ. ευρώ τα διαφυγόντα κέρδη

Αυτή η πολιτική ευθύνη, που έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον, είναι βέβαιο ότι θα εγείρει οικονομικές αξιώσεις και μάλιστα εις διπλούν σε περίπτωση που τελικώς μπει λουκέτο. Από τη μία η ιδιοκτησία του Τalos θα στραφεί εναντίον του Δήμου Ηρακλείου διεκδικώντας αποζημίωση για την επένδυση των 20 εκατ. ευρώ αλλά και διαφυγόντα κέρδη, ποσό το οποίο μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 40 εκατ. ευρώ και από την άλλη ο ιδιοκτήτης του "Τεχνόπολις" με το κλείσιμο των πολυσινεμά αυτομάτως θα βρεθεί να διεκδικεί διαφυγόντα κέρδη για λογαριασμό του, για όσα χρόνια λειτουργούσε το Talos εκτός νομοθεσίας, σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, προκαλώντας οικονομική ζημία στη δική του επιχείρηση, όπως άλλωστε ισχυρίζεται επί σειρά ετών. Η σπαζοκεφαλιά για τη δημοτική Αρχή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρκετών, μπορεί να λυθεί μόνο με τροποποίηση των παρωχημένων χρήσεων γης, αφού ακόμη και σήμερα προβλέπεται για την περιοχή μόνο ανέγερση κτηρίων γενικής κατοικίας. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει αφενός ότι μπορεί να γίνει άμεσα η τροποποίηση και αφετέρου ότι αυτή η κίνηση δε θα ανοίξει νέο κύκλο δικαστικής αντιπαράθεσης με αφορμή την καθυστερημένη αλλαγή των χρήσεων γης.

Υπό αυτά τα δεδομένα το πενταμελές τοπικό ΣΥΠΟΘΑ καλείται να λάβει μια από τις σημαντικότερες αποφάσεις των τελευταίων ετών, την οποία είναι βέβαιο ότι τα μέλη του, λόγω της πολυπλοκότητας της υπόθεσης και των πολυεπίπεδων διαστάσεών της, θα προτιμούσαν να μη διαχειριστούν.

Χρήστος Κώνστας

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News