Ειδήσεις

Γ. Σακελλαρίδης: Η συμφωνία πρέπει να έρθει το συντομότερο

Οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες θα συνεχιστούν έως αργά το βράδυ και αν χρειαστεί θα συνεχιστούν και αύριο το πρωί, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Όπως είπε ο κ. Σακελλαρίδης θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πως «αυτή η συμφωνία πρέπει να έρθει το συντομότερο δυνατό». «Αν στο Eurogroup  της Δευτέρας μπορεί να υπάρξει ένα κοινό ανακοινωθέν που να κινείται στο πολιτικό πλαίσιο που επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση, αυτό για εμάς θα ήταν το βέλτιστο», επεσήμανε.

Σημείωσε πάντως ότι η κυβέρνηση έχει θέσει κόκκινες γραμμές και μέσα σε αυτό το πλαίσιο επιδιώκει να υπάρξει συμφωνία, ενώ σε άλλο σημείο επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξουν νέο μνημόνιο και νέα μέτρα λιτότητας. «Γνωρίζουμε πολύ καλά ποιες είναι οι "κόκκινες γραμμές" που θέτει η κοινωνία, ξέρουμε τα όρια και να είναι όλοι σίγουροι πως δεν θα ξεπεραστούν αυτές οι "κόκκινες γραμμές"», διαβεβαίωσε.

Οι κόκκινες γραμμές, συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επιβεβαιώνονται μέσα από την κοινή δήλωση των κ. Τσίπρα και Γιούνκερ. «Βλέπουμε από την κοινή δήλωση την αναγκαιότητα καθιέρωσης Συλλογικών Διαπραγματεύσεων στο ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο κ. Γιούνκερ υπερασπιζόμενος από το ευρωπαϊκό κεκτημένο που είναι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις υπέγραψε αυτήν την κοινή δήλωση», είπε, ενώ ξεκαθάρισε ότι «δεν μιλάμε σε καμία περίπτωση για μείωση συντάξεων».

Όπως είπε, στο τραπέζι των συνομιλιών είναι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για το επόμενο διάστημα, οι εκτιμήσεις για την δημοσιονομική κατάσταση, τα κόκκινα δάνεια, τα κλειστά επαγγέλματα, την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας το ασφαλιστικό και το δικαστικό.

Ο κ. Σακελλαρίδης επανέλαβε ότι όποια μέτρα και όποιες μεταρρυθμίσεις αποφασιστούν δεν θα έχουν οριζόντιο χαρακτήρα, αλλά θα αναδιανείμουν τα βάρη όσων έχουν πληρώσει τα περισσότερα τα τελευταία χρόνια. Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι τα όποια μέτρα θα περάσουν από την Κ.Ο. του  ΣΥΡΙΖΑ  χωρίς αναταράξεις.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ακόμη ότι το πολυνομοσχέδιο θα έρθει στη Βουλή όταν υπάρξει συμφωνία και ξεκαθάρισε ότι τη Δευτέρα δεν πρόκειται να κατατεθούν άρθρα του πολυνομοσχεδίου.

Σημείωσε παράλληλα πως δεν μπορεί να περιμένουν οι θεσμοί να κάνει πίσω σε όλα η ελληνική κυβέρνηση. Όπως ανέφερε, η κυβέρνηση δεν έχει πάρει τέτοια εντολή και αυτό δεν είναι μήνυμα ρήξης. «Από τις 20 Φλεβάρη αποδείξαμε ότι είμαστε διατεθειμένοι να βρεθεί αμοιβαία επωφελής λύση. Παρόλο που γνωρίζουμε, για παράδειγμα, ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, δεν το θέτουμε σε αυτήν τη φάση της διαπραγμάτευσης. Το κομβικό αυτό ζήτημα το αφήνουμε καθώς στο επόμενο χρονικό διάστημα θα τεθεί από την ίδια την πραγματικότητα», πρόσθεσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου είχαν και δημοψηφισματικό χαρακτήρα, προσθέτοντας ότι υπάρχει συγκεκριμένη λαϊκή εντολή με την κυβέρνηση να μην φοβάται σε καμία περίπτωση την λαϊκή βούληση διότι αποτελεί σύμμαχο της. Ανέφερε ότι ο ελληνικός λαός έχει θέσει «κόκκινες γραμμές» και εντός αυτού του πλαισίου θα είναι η συμφωνία.

Σε ερώτηση για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων της χώρας απάντησε ότι «υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να εκπληρώνει της υποχρεώσεις της τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό».

Σε σχέση με το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, ο κ. Σακελλαρίδης αφενός τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θέτει το ζήτημα αυτήν την στιγμή στην διαπραγμάτευση, προσθέτοντας όμως, ότι η ίδια πραγματικότητα στο επόμενο διάστημα θα θέσει το ζήτημα αυτό, με την κυβέρνηση σε καμία περίπτωση να «μην το βάζει κάτω από το χαλί».

Τόνισε επίσης, σύμφωνα με το naftemporiki.gr, το σεβασμό που επιδεικνύει η κυβέρνηση προς τους λαούς της Ευρώπης σε σχέση με το θέμα του χρέους, προσθέτοντας ότι η αντιμετωπισή του, πάντως, δεν μπορεί να γίνεται μέσα από συνταγές μνημονίου που όχι μόνο δεν το μείωσαν, αλλά το εκτόξευσαν.

Σχόλια