Ειδήσεις

Τα μέτρα που οδηγούν στην επίτευξη συμφωνίας με δανειστές

Κυβέρνηση και πιστωτές, μετά από ένα μακρύ και ιδιαίτερα περιπετειώδες μπρα ντε φερ, με "χοντράδες" εκατέρωθεν, με δεκάδες "τελεσίγραφα" και όλα τα υπόλοιπα που θα περιμέναμε από μια τέτοιου μεγέθους προσπάθεια, φέρεται να κατέληξαν σε συμφωνία.

Ο "έντιμος συμβιβασμός" αναμένεται να γίνει πραγματικότητα, αν και μένει στους ενδιαφερόμενους (δηλαδή, εμάς) να αποφασίσουμε αν όντως είναι "έντιμος" ή αν απλώς... πολλή φασαρία για το τίποτε.

Ωστόσο η ουσία είναι ότι βρέθηκε μια "μέση" λύση (έστω κι αν η "μέση" είναι... στο 90%+ των απαιτήσεων των δανειστών) και οι δύο πλευρές δείχνουν να καταλήγουν σε μια συμφωνία την οποία μπορούν, εύκολα ή δύσκολα, να "πουλήσουν" στο κοινό των χωρών τους.

Κι όλα αυτά μετά από τρεις μήνες διαπραγματεύσεων και εκατέρωθεν υποχωρήσεις (κυρίως από την ελληνική πλευρά, αλλά και κάποιες - εφόσον επιβεβαιωθούν βεβαίως τα όσα γίνονται γνωστά - από τους δανειστές).   

Οι πληροφορίες αυτές μιλάνε για 14 βασικά μέτρα, που οριστικοποιούνται ήδη στο τραπέζι του Brussels Group και γίνονται το διαβατήριο για την πρώτη ανάσα ρευστότητας προς την Αθήνα. Τα μέτρα αυτά, κατά κυβερνητικές πηγές, είναι «υψηλής δημοσιονομικής και φορολογικής απόδοσης» αλλά ταυτόχρονα και «σταθμισμένης κοινωνικής δικαιοσύνης».

Σύσκεψη υπό τον Βαρουφάκη

Η σύγκλιση με τους πιστωτές πάνω σ' αυτή την πρώτη δέσμη παρεμβάσεων επιβεβαιώθηκε και σε σύσκεψη της διαπραγματευτικής ομάδας υπό τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη που έγινε χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες, η λίστα ωστόσο αναμένεται να οριστικοποιηθεί - και πιθανότατα να εμπλουτιστεί περαιτέρω - μέχρι αύριο Παρασκευή, οπότε και αναμένεται να ολοκληρωθεί αυτή η φάση διαβούλευσης στο Brussels Group.

Η λίστα των μέτρων

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι διαπραγματευτικές ομάδες συγκλίνουν στα εξής:

 • Επιβολή ειδικού φόρου στους 500 πλουσιότερους φορολογουμένους με βάση το περιουσιολόγιο.
 • Μένει ο ΕΝΦΙΑ για το 2015. Ωστόσο εφόσον προχωρήσει ο επαναπροσδιορισμός των αντικειμενικών αξιών (όπου αναμένονται σημαντικές μειώσεις στις εκτός σύγχρονης πραγματικότητας τιμές) θα υπάρξει κάποια ελάφρυνση για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.
 • Έκτακτη εισφορά για εισοδήματα πάνω από 50.000 ευρώ, χωρίς τη μείωση κατά 30%. Εκτιμάται ότι το μέτρο θα αποφέρει έσοδα 1,3 δισ. ευρώ.
 • Καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 15% (με εξαίρεση φάρμακα-βιβλία που θα παραμείνουν στον κατώτερο συντελεστή και τρόφιμα που θα παραμείνουν στο 13%). Οι πιστωτές φέρονται να ζητούν υψηλότερο ενιαίο συντελεστή, της τάξης του 18%. Παράλληλα όλα δείχνουν ότι θα αυξηθεί και ο κατώτατος συντελεστής ΦΠΑ από το 6,5 στο 8%. Έτσι θα υπάρξει αύξηση περίπου 2,65% σε υπηρεσίες και προϊόντα όπως οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ, σε τρόφιμα, στην εστίαση, ενώ θα υπάρξουν μειώσεις σε ρούχα, παπούτσια, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη. Η μείωση αυτή θα είναι άνω του 5%.
 • Μπλόκο στις πρόωρες συντάξεις, με πολλούς ασφαλισμένους να χάνουν το θεμελιωμένο δικαίωμα που είχαν είτε λόγω ηλικίας είτε λόγω ενσήμων. Την ίδια ώρα φαίνεται ότι μπαίνουν αντικίνητρα με μεγάλες μειώσεις στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, κυρίως σε ό,τι αφορά σε υπαλλήλους ΔΕΚΟ και τραπεζών. Θίγονται άμεσα ασφαλισμένοι πριν το 1993, μητέρες ανηλίκων ασφαλισμένες στο ΙΚΑ, εργαζόμενες με βαρέα και ανθυγιεινά, άνδρες δημόσιοι υπάλληλοι με 25ετία και ανήλικο τέκνο, άνδρες σε ειδικά ταμεία που βγαίνουν σε σύνταξη χωρίς όριο ηλικίας με 35ετία και γυναίκες σε ΔΕΚΟ και τράπεζες με ασφάλιση πριν το 1983 για τις οποίες προβλέπεται έξοδος στα 52 έτη.
 • Αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης κατά 30% σε Ι.Χ. υψηλού κυβισμού, πισίνες και αεροσκάφη και πιθανή επέκτασή του στα σκάφη.
 • Επιβολή φόρου διαμονής (1-5 ευρώ ή 3-5% επί του κόστους της διανυκτέρευσης) για διανυκτερεύσεις σε πολυτελή ξενοδοχεία των νησιών του Αιγαίου.
 • Επιβολή φόρου 3% επί της εκδιδόμενης απόδειξης σε νυχτερινά κέντρα, μπαρ, εστιατόρια και λοιπές επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος πρώτης κατηγορίας κατά την τουριστική περίοδο (1η Απριλίου έως 31η Οκτωβρίου)
 • Ειδικός φόρος 6% στις πωλήσεις ειδών που υπάγονται στον φόρο πολυτελείας (π.χ. ρολόγια, κοσμήματα, έργα τέχνης). Το μέτρο θα εφαρμοστεί πιθανότατα στα νησιά του Αιγαίου όπου ισχύουν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ.
 • Υποχρεωτική χρήση πιστωτικών καρτών για συναλλαγές άνω των 70 ευρώ στα νησιά με πληθυσμό άνω των 3.000 κατοίκων.
 • Αυστηρότερα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.
 • Δημιουργία ενδιάμεσου φορέα διαχείρισης ιδιωτικού χρέους.
 • Παγώνει το θέμα των αυξήσεων στον κατώτατο μισθό.
 • Συλλογικές συμβάσεις σε ένα ευρωπαϊκού τύπου μοντέλο με συμβάσεις οι οποίες θα έχουν ευέλικτο χαρακτήρα στα πρότυπα άλλων κρατών της Ε.Ε. όπου προβλέπεται ένα ανώτατο όργανο το οποίο καθορίζει τον κατώτατο μισθό, αλλά και τον αριθμό των απολύσεων. Για παράδειγμα στη Γαλλία και τη Γερμανία οι ομαδικές απολύσεις επιτρέπονται εφόσον προηγηθεί διαβούλευση εργαζόμενων-εργοδοτών.

Σχόλια