default-image

Υπό κατάρρευση το "γεφυράκι των στεναγμών" στο Γιόφυρο

Κρήτη
Υπό κατάρρευση το "γεφυράκι των στεναγμών" στο Γιόφυρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η "γέφυρα των στεναγμών" στον ποταμό Γιόφυρο... Καμία σχέση βέβαια με την περίφημη γέφυρα της Βενετίας. Απλά το παλιό μεταλλικό γεφυράκι κυριολεκτικά στενάζει από τον κυκλοφοριακό φόρτο που δέχεται καθημερινά και για τον οποίο δεν ήταν προορισμένο.  

Πρόκειται για στρατιωτικού τύπου γέφυρα, βρετανικής προέλευσης (τύπου Beilly), οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον στη μεταπολεμική Ελλάδα για να αποκατασταθούν ζημιές που είχε υποστεί το οδικό δίκτυο στη διάρκεια του πολέμου. Βέβαια το συγκεκριμένο γεφυράκι βρίσκεται εκεί τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1930, καθώς εξυπηρετούσε το μοναδικό σιδηρόδρομο που λειτούργησε ποτέ στην Κρήτη.

Επρόκειτο για το μικρό μεταφορικό τρένο που κουβαλούσε τα δομικά υλικά από την Τύλισο για την επέκταση του λιμενοβραχίονα Ηρακλείου. Για τουλάχιστον επτά δεκαετίες, λοιπόν, εξυπηρετεί την κίνηση από και προς τα δυτικά του Ηρακλείου.

Τα κάγκελα της γέφυρας είναι σπασμένα κι έτοιμα να πέσουν με το πρώτο στραβοπάτημα ενός πεζού ή με το άγγιγμα ενός διερχόμενου δικύκλου.

Όταν τοποθετήθηκε, όμως, τα οχήματα ήταν λίγα έως σπάνια και η συγκεκριμένη περιοχή ακατοίκητη.

Σήμερα, παρότι έχει διανοιχθεί νέο οδικό δίκτυο, το παλιό και σχεδόν ετοιμόρροπο στρατιωτικό γεφυράκι εξακολουθεί να εξυπηρετεί σε καθημερινή βάση πλήθος οχημάτων, καθώς οι οδηγοί το επιλέγουν για να κόψουν δρόμο, αλλά και δεκάδες πεζοί, καθώς η περιοχή είναι πλέον πυκνοκατοικημένη.

Σε χειρότερη κατάσταση τα κάγκελα από την άλλη πλευρά. Στο μεταξύ, και οι δύο υποτυπώδεις διαβάσεις πεζών πάνω στη γέφυρα, λόγω στενότητας, θεωρούνται επικίνδυνες.

Για τους κατοίκους, περίοικους, αλλά και για τους διερχόμενους πολίτες θεωρείται αρκετά επικίνδυνο... Όχι επειδή τα κάγκελα και από τη μια και από την άλλη πλευρά της γέφυρας είναι σπασμένα τα περισσότερα κι έτοιμα να πέσουν. Όχι μόνο γιατί οι δύο υποτυπώδεις διαβάσεις πεζών δεξιά κι αριστερά του γεφυριού είναι τόσο στενές… Αλλά και γιατί από το μονοδρομημένο εδώ και χρόνια γεφυράκι διέρχονται οχήματα οι οδηγοί των οποίων το αντιμετωπίζουν σαν να είναι διπλής κατεύθυνσης.

Το παλιό στρατιωτικό γεφυράκι στο Γιόφυρο δέχεται καθημερινά μεγάλο όγκο οχημάτων αλλά και πεζών.

«Είναι πάρα πολύ επικίνδυνα να περνούμε», αναφέρει ο μαθητής Γιάννης Παπαδάκης, που έτυχε χθες να τον συναντήσουμε... Τη στιγμή που περνούσε από τη γέφυρα μια μητέρα με το καρότσι και κινείτο κανονικά ένα αυτοκίνητο, πέρασε αντίθετα ένα μηχανάκι και μάλιστα πάνω στη διάβαση των πεζών!

Ενώ είναι μονόδρομος, πολλοί οδηγοί και δη δικυκλιστές παραβιάζουν το σήμα του ΚΟΚ, μετατρέποντας το γεφυράκι σε δρόμο διπλής κατεύθυνσης.

Συνολικά τρεις φορές έχουν κατεβάσει από τη διάβαση πεζών στο εν λόγω γεφυράκι τον κ. Λευτέρη Νικολακάκη, όπως μας αναφέρει, για να περάσουν ανάποδα τα μηχανάκια. Όμως και τα αυτοκίνητα δεν... πάνε πίσω. Δίχως να υπολογίζουν τα τσουχτερά πρόστιμα της Τροχαίας, δεκάδες είναι οι οδηγοί που, θέλοντας να κόψουν δρόμο, παραβαίνουν τον ΚΟΚ. Τη στιγμή μάλιστα που κάποιοι οδηγοί, μπαίνοντας στο Ηράκλειο από το συγκεκριμένο σημείο και ξέροντας πως είναι μονόδρομος, αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες, ακόμη και κάθε Τετάρτη, όπως χθες, που γίνεται στην περιοχή λαϊκή αγορά κι έχει πολύ περισσότερη κίνηση.

Τι είπαν

«Υπάρχει επικινδυνότητα και οι οδηγοί θα πρέπει να είναι περισσότερο προσεκτικοί, προκειμένου να μη συμβεί κάποιο ατύχημα, ειδικά με τους πεζούς».

Λευτέρης Σηφάκης

«Το γεφυράκι στο Γιόφυρο, αν και υπάρχει ειδική σήμανση, δυστυχώς για πολλούς αποτελεί δρόμο διπλής κατεύθυνσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Βασίλης Αδαμάρας

«Όχι μόνο το γεφυράκι είναι επικίνδυνο, δεν υπάρχει καλαισθησία και η δυσοσμία από τον ποταμό είναι αφόρητη».

Μαρία Κουλιεράκη

«Τουλάχιστον τρεις φορές έχω κατέβει από τη διάβαση πεζών για να περάσουν τα μηχανάκια. Τι είναι αυτά τα πράγματα!».

Λευτέρης Νικολακάκης

Όπως διακρίνεται στο βάθος της φωτογραφίας, μια μητέρα με το καρότσι επιχειρεί να διασχίσει τη γέφυρα, τη στιγμή που πάνω στη διάβαση πεζών κινείται ένα μηχανάκι και μάλιστα ανάποδα.

Ιωάννα Βλαχάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News