Ειδήσεις

Πυρ και μανία για τη φορολόγηση των επιδοτήσεων

Το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ βάζει τώρα - διά στόματος Νάντιας Βαλαβάνη - η κυβέρνηση για τις αγροτικές επιδοτήσεις, δημιουργώντας μείζον ζήτημα πολιτικής αναξιοπιστίας, που άρχισε να "ανάβει φωτιές" στους χώρους των αγροτών. Μόνο οι αποζημιώσεις θα εξαιρεθούν από τη φορολόγηση, όπως ξεκαθάρισε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, ενώ ανακοίνωσε ότι η σχετική τροπολογία για επιδοτήσεις και αποζημιώσεις θα κατατεθεί μέσα στην εβδομάδα! Οι διαπιστώσεις αυτές έγιναν κατά τη διάρκεια της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης που είχε καταθέσει ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεγκέρογλου προς την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών με θέμα τη φορολόγηση των αγροτών.

Μάλιστα, η κ. Βαλαβάνη απέρριψε και πρόταση από τον κ. Κεγκέρογλου, να ισχύσει για πρώτη χρονιά φέτος, αφού δε δόθηκε στους αγρότες ο χρόνος να μαζέψουν τα στοιχεία τους, η δυνατότητα για να μπορούν να δικαιολογούν τα έξοδα που κάνουν, ένα 20% να θεωρείται ως τεκμαρτή δαπάνη χωρίς παραστατικά, έτσι ώστε να αποφευχθεί η υπερφορολόγησή τους.

Επίσης ο κ. Κεγκέρογλου ζήτησε από την κ. Βαλαβάνη να θεσπιστεί καθαρά το αφορολόγητο των αγροτικών αποζημιώσεων και επιδοτήσεων, ανεξαρτήτως ποσού, καθώς οτιδήποτε διαφορετικό θα έθετε εν αμφιβόλω ολόκληρη τη ρύθμιση για τη μη φορολόγηση των επιδοτήσεων και των αποζημιώσεων.

Στη σχετική ανακοίνωσή του, ο Βασίλης Κεγέρογλου αναφέρει: «Η κ. Βαλαβάνη δε δεσμεύτηκε για τίποτα από τα δύο, καθώς για τη μεν φορολόγηση των εισοδημάτων των αγροτών δήλωσε πως δεν προτίθεται να πράξει τίποτα για τα φετινά εισοδήματα, αλλά μετέθεσε για του χρόνου οποιαδήποτε παρέμβαση, ενώ για τις επιδοτήσεις δήλωσε πως στην τροπολογία της κυβέρνησης θα προβλέπεται η φορολόγηση των επιδοτήσεων που θα ξεπερνούν τις 12.000. Η πολιτική αυτή που προτίθεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση το μόνο που καταφέρνει είναι να υπερφορολογήσει τους Έλληνες αγρότες, με αποτέλεσμα αυτοί να πληρώσουν τα «σπασμένα», ενώ δημιουργεί ερωτήματα γιατί, ενώ το υπουργείο παρεμβαίνει για τη φορολόγηση των αποζημιώσεων, δεν παρεμβαίνει για να αποφευχθεί η υπερφορολόγηση των αγροτών».

Μικρά ποσοστά

Βέβαια, κατά περιοχές, οι αγρότες που λαμβάνουν επιδοτήσεις από 12.000 ευρώ και πάνω είναι μικρά ποσοστά. Για παράδειγμα, στην ΕΑΣ Ηρακλείου, από τους 34.000 δικαιούχους, μόνο οι περίπου 600 λαμβάνουν άνω των 12.000 ευρώ. Δηλαδή, γύρω στο 2% του συνόλου, ενώ πανελλαδικά εκτιμάται ότι πρόκειται για ένα ποσοστό που δεν υπερβαίνει το 10%.

Αρχίζουν αντιδράσεις

Από χθες, λοιπόν, ξεκίνησαν και οι πρώτες αντιδράσεις των αγροτοσυνδικαλιστών, οι οποίες, όπως αναμένεται, θα κορυφωθούν από σήμερα. Ταυτόχρονα, αναμένονται και μεταβάσεις συνδικαλιστών στην Αθήνα, για να δουν από κοντά τι συμβαίνει και γιατί να υπάρχει αυτή η ανακολουθία δεσμεύσεων και πράξεων από τους υπουργούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. Ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης δηλώνει εξαιρετικά εκνευρισμένος και αγανακτισμένος με την κατάσταση αυτή. «Δύο υπουργοί ήδη δημόσια έχουν πάρει θέση ότι δε θα φορολογηθούν οι επιδοτήσεις και οι αποζημιώσεις. Και όμως βλέπουμε κάθε μέρα και αναθεωρούν αυτά τα οποία λένε. Και το πρόβλημα δεν είναι μόνο για τους αγρότες. Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι γενικότερο. Θεωρώ ότι πρέπει να πάρει θέση όλος ο λαός. Όλες οι παραγωγικές τάξεις. Όχι μόνο οι αγρότες».

Σύμφωνα με το συνδικαλιστή, «το πρόβλημα δεν είναι μόνο για εκείνους που παράγουν. Σήμερα έχει μείνει ένα πολύ μικρό ποσοστό αγροτών που παράγουν προϊόντα. Ο κόσμος οδηγήθηκε τα τελευταία χρόνια στα αστικά κέντρα. Και εάν δεν παρθούν άμεσα μέτρα, η χώρα πάει υπό διάλυση».

Στο σημείο αυτό, ο συνδικαλιστής μας λέει ότι «εμείς είχαμε την ελπίδα ότι η κυβέρνηση τουλάχιστον στον πρωτογενή τομέα θα προχωρούσε σε συγκεκριμένα μέτρα στήριξης. Κι αυτό διότι ο πρωτογενής τομέας είναι ο μόνος που φέρνει πλούτο στη χώρα μας λόγω των προϊόντων που παράγει».

Ο κ. Ιερωνυμάκης υποστηρίζει, εξάλλου, ότι «η χώρα είναι απροστάτευτη τελείως στον τομέα κάλυψης των διατροφικών αναγκών. Και περιμέναμε όλοι ότι θα δημιουργούσαμε νόμους για να δώσουν κίνητρα στην παραγωγή των προϊόντων και όχι αντικίνητρα».

Καμπιτάκης:" Μέχρι πότε η αδικία σε βάρος των αγροτών;"

«Να σκεφτούν ότι το αγροτικό εισόδημα τα τελευταία χρόνια έχει πέσει στο 50%», είναι η επισήμανση του γ.γ. της ΟΑΣΝΗ Μιχάλη Καμπιτάκη προς τους βουλευτές του Ηρακλείου, που μίλησε στο Ράδιο 9,94 και στην Αγγέλα Δουλγεράκη αναφορικά με το θέμα.

Καζανάρηδες: «Είχαμε πρόταση»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των καζανάρηδων του νομού Ηρακλείου και αγροτοσυνδικαλιστής της ΟΑΣΝΗ Στάθης Φραγκιαδάκης λέει: «Εμείς δε λέγαμε "όχι" στο να φορολογηθούν οι επιδοτήσεις, αν πηγαίναμε σε ένα εγγυημένο καθαρό εισόδημα. Δηλαδή να πει ότι «το εισόδημά σου είναι 45.000 και 50.000 ευρώ το χρόνο, από 'κει και πάνω ας φορολογούνται και οι επιδοτήσεις. Η θέση του συνδικαλιστικού μας οργάνου δηλαδή ήταν ότι από τόσο εισόδημα και πάνω καθαρό θα μας φορολογούσε. Και η άλλη πρόταση ήταν να φορολογηθούν οι μεγάλες επιδοτήσεις, από τις 70.000 ευρώ και πάνω».

Ο κ. Φραγκιαδάκης λέει ότι υπάρχει και η αυτεργασία που βάζει η οικογένεια του αγρότη και η οποία δεν μπορεί να αποδειχτεί. «Η οικογένειά μου είναι ασφαλισμένη στον ΟΓΑ. Δεν μπορώ να της γράψω εργόσημα. Ούτε των παιδιών μου, που είναι 14 και 17 χρονών. Γι' αυτό ζητάμε ένα εισόδημα καθαρό από 50.000 και πάνω και από 'κει και πάνω να φορολογούμαστε».

Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια