Ειδήσεις

Τσίπρας-Γιούνκερ "τα βρίσκουν" για συλλογικές-ασφαλιστικό

Με την Κομισιόν, τουλάχιστον, φαίνεται ότι υπάρχει σύγκλιση στα βασικά ζητήματα που αποτελούν "αγκάθια" στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, ωστόσο τίποτε δεν δείχνει ότι το ΔΝΤ αίρει τις δικές του "κόκκινες γραμμές" για τα ίδια θέματα.

Τα περί διαφαινόμενης ταύτισης απόψεων μεταξύ Κομισιόν και ελληνικής κυβέρνησης φαίνονται μέσα από τα αποτελέσμα της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν το μεσημέρι της Τετάρτης ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ, οι δύο πλευρές προχώρησαν σε κοινή δήλωση μετά τη συνομιλία τους.

Στην κοινή δήλωσή τους γίνεται σαφής αναφορά για παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, αλλά και συζήτηση για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Αναλυτικά:

«Ο Πρόεδρος Ζ. Κ. Γιουνκέρ και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας είχαν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία. Κατέγραψαν την πρόοδο που έχει σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες στις συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδος και των εταίρων της πάνω στο ζήτημα της αναλυτικής δέσμης μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στη σημασία των μεταρρυθμίσεων για εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος, ούτως ώστε να καταστεί δίκαιο, δημοσιονομικά βιώσιμο και αποτελεσματικό στην κατεύθυνση αποφυγής της φτώχειας της τρίτης ηλικίας.

Επίσης, συζήτησαν την ανάγκη οι μισθολογικές εξελίξεις και οι θεσμοί της αγοράς εργασίας να διαδραματίσουν ένα υποστηρικτικό ρόλο στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή. Σε αυτό το πλαίσιο υπήρξε σύγκλιση απόψεων γύρω από τον ρόλο ενός μοντέρνου και αποτελεσματικού συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων, το οποίο θα πρέπει να αναπτυχθεί μέσω ευρείας διαβούλευσης και να πληροί τα υψηλότερα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Οι εποικοδομητικές συνομιλίες θα πρέπει να συνεχιστούν στα πλαίσια του Brussels Group».

Κύκλοι του Μαξίμου αναφέρουν ότι η κυβέρνηση είναι θετική στο να ανοίξει η συζήτηση για το ασφαλιστικό με στόχο παρεμβάσεις που εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητά του σε βάθος χρόνος, αλλά και χωρίς ρήτρες ελλειμμάτων.

Σχόλια