Ειδήσεις

"Κρήτες-Παλαιστίνιοι σε ρυθμούς της Ανατολικής Μεσογείου"

Σε μια πρωτότυπη παράσταση-έκπληξη θα πρωταγωνιστήσει ο Βασίλης Σκουλάς στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το Σάββατο 16 Μαΐου και ώρα 9 το βράδυ (αίθουσα Χρ. Λαμπράκης). Ο Ανωγειανός ερμηνευτής θα εμφανιστεί στην κεντρική αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ερμηνεύοντας έργα κρητικά, παλαιστινιακά και Μίκη Θεοδωράκη.

Μαζί του ο Όμιλος Βρακοφόρων Κρήτης και 25μελής ομάδα χορού Sareyyet Ramallah Folklore Dance Group από τη μακρινή Παλαιστίνη που για πρώτη φορά επισκέπτονται τη χώρα μας.  

Μια παράσταση γεμάτη χρώματα με μοναδικές στολές και κοσμήματα, από την ιματιοθήκη του Ramallah Folklore Dance Group & του Ομίλου Βρακοφόρων Κρήτης, θα κατακλύσει τη σκηνή με δυο ορχήστρες, κρητική και παλαιστινιακή, που θα συμπράττουν ταυτοχρόνως.

Ένα μουσικό διάλογο της κρητικής παραδοσιακής μουσικής και αυτής των Παλαιστινίων με τους οποίους υπάρχει στενή σύνδεση από την αρχαιότητα έως σήμερα θα αποπειραθεί να καταδείξει η παράσταση, αναδεικνύοντας εντυπωσιακά κοινά, κινησιολογικά και μουσικά στοιχεία των δυο παραδόσεων.

Άλλωστε, όπως δηλώνει και ο πρέσβης της Παλαιστίνης Marwan Toubassi, «είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται στην Αθήνα ένα πολιτιστικό γεγονός τέτοιου βεληνεκούς με σκοπό να αναδείξει τα κοινά στοιχεία των πολιτισμών των Ελλήνων και των Παλαιστινίων, "Λαοί της Μεσόγειου - Λαοί της Θάλασσας" και οι δυο και να αναδείξει τους δεσμούς των λαών μας που πηγάζουν από τις κοινές αρχές και αξίες του ανθρωπισμού της αξιοπρέπειας και της ελευθερίας».

Το χορευτικό συγκρότημα Sareyyet Ramallah Folklore Dance Group που έχει κάνει εμφανίσεις στο Παρίσι και στην Ευρώπη και συνεργάζεται με πολλές χώρες του κόσμου (πρόσφατα διοργάνωσε Διεθνές Φεστιβάλ Χορού στη Ραμάλα με τη συμμετοχή δεκάδων χωρών) θα έχει την ευκαιρία να συμπράξει με τους Βρακοφόρους Κρήτης και να αναδείξει τα κοινά στοιχεία μουσικά και πολιτιστικά των δύο λαών.

Χτυπήματα από κρητικά στιβάνια και παλαιστινιακές μπότες, κρουστά και γρήγοροι ρυθμοί της Μεσογείου έχουν την τιμητική τους με πρωταγωνιστή τον Βασίλη Σκουλά που θα περνάει από την ένταση των κρητικών τραγουδιών στη μελωδία και την εσωτερικότητα των παλαιστινιακών τραγουδιών.

Μαζί του ως guest star ο Haig Yazdjian, γνωστός καλλιτέχνης του αραβικού κόσμου, αναγνωρισμένος και στην Ελλάδα. Συμμετέχει ο πολλά υποσχόμενος νεοεμφανιζόμενος τραγουδιστής Αλέξανδρος Μπελλές, που έχει κάνει αίσθηση για το κρητικό ιδίωμα της φωνής του.

Το μουσικό ταξίδι θα περάσει από την παράδοση και την εναλλαγή των μελωδιών και των χωρών των δύο λαών σε έναν ακόμη κόσμο αυτόν του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, που έγραψε για τους Κρητικούς και για τους Παλαιστίνιους.

«Παγκόσμια πρώτη» θα λέγαμε η σύμπραξη Παλαιστίνιων και Κρητικών χορευτών στον "Ανωγειανό Πηδηχτό" και στον Παλαιστινιακό "Debque". Ενώ άλλη μια έκπληξη περιμένει το θεατή: η χορευτική απόδοση του "Ζορμπά" από τους Βρακοφόρους σε βηματισμό κρητικής σούστας, που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης του συνθέτη. Όπως και η ερμηνεία του παλαιστινιακού debque από Έλληνες χορευτές.

Το κρητικό μαντίλι θα συναντήσει το αραβικό kofiyeh (κοφέια), ενώ στο τραγούδι "Ήταν κάποτε δυο φίλοι" του Μίκη Θεοδωράκη, το οποίο αφιέρωσε ως ύμνο στους Παλαιστινίους, θα συναντήσει τα δυο χορευτικά σχήματα επί σκηνής σε βηματισμό εμβατηρίου.

Ο Μαχμούντ Νταρουίς, ο μεγάλος εθνικός ποιητής των Παλαιστινίων, θα συναντηθεί με τους Οδυσσέα Ελύτη, Γιάννη Ρίτσο, Ιάκωβο Καμπανέλη και Τάσο Λειβαδίτη καθώς και με τον ποιητή Μίκη Θεοδωράκη στη σκηνή του Μεγάρου στα χείλη του Βασίλη Σκουλά.

Η παράσταση σκοπό έχει να αναδείξει τα κοινά χαρακτηριστικά των δύο λαών. Οι πρόβες πραγματοποιούνται με ταξίδια συντελεστών και διοργανωτών σε Ελλάδα και Παλαιστίνη.

Για όσους έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν, η διαπίστωση ότι οι δύο λαοί έχουν πολύ μεγάλες ομοιότητες φυσιογνωμικά, στην ψυχοσύνθεση, στην κουλτούρα ακόμη και στην γαστρονομία, είναι κοινή.

Μια παράσταση-ντοκουμέντο, που θα ενσωματώσει τοπία από τους δύο τόπους και μοναδικές φωτογραφίες από την αποστολή στην Παλαιστίνη που πραγματοποίησε η δημοσιογραφική ομάδα του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου από τη zougla.gr.

Ενδιαφέρον στοιχείο της παράστασης είναι ότι ο κορυφαίος λυράρης και ερμηνευτής Βασίλης Σκουλάς θα ερμηνεύσει έργα Μίκη Θεοδωράκη, με το δικό του μοναδικό τρόπο, προσεγγίζοντας μουσικά, υφολογικά αλλά και βιωματικά - λόγω της εντοπιότητας- το μεγάλο Έλληνα συνθέτη.

Η παράσταση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της πρεσβείας του Κράτους της Παλαιστίνης στην Ελλάδα.

Το μήνυμα της πρεσβείας

Σε μήνυμά της η πρεσβεία του Κράτους της Παλαιστίνης στην Ελλάδα στις 21 Απριλίου 2015, διά στόματος του πρέσβη Marwan Toubassi, αναφέρει τα εξής: «Είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται στην Αθήνα ένα πολιτιστικό γεγονός τέτοιου βεληνεκούς με σκοπό να αναδείξει τα κοινά στοιχεία των πολιτισμών των Ελλήνων και των Παλαιστινίων, "Λαοί της Μεσόγειου - Λαοί της Θάλασσας" και οι δυο, και να αναδείξει τους δεσμούς των λαών μας που πηγάζουν από τις κοινές αρχές και αξίες του ανθρωπισμού της αξιοπρέπειας και της ελευθερίας.

Θέλουμε επίσης με αφορμή την εκδήλωση να τιμήσουμε την 67η επέτειο της Παλαιστινιακής Νάκμπα (Καταστροφή του 1948) και να διατρανώσουμε ότι ο λαός μας εξακολουθεί να κράτα την ταυτότητά του και να επιμένει στο δικαίωμά του να ζει στη δική του πατρίδα σε σχέσεις ειρήνης και φίλιας με τους γείτονές του.

Θα ήθελα κλείνοντας να αναφερθώ σε στίχο του μεγάλου μας εθνικό ποιητή Μαχμούντ Νταρoυίς "η ρίζα ενός σταχυού που θανατώνεις σήμερα, αύριο θα γεμίσει την κοιλάδα με στάχυα", και να κλείσω με ένα στίχο του Οδυσσέα Ελύτη από το "Άξιον εστί" που απολογίζει τα πάθη µιας µακράς δοκιμασίας: "Της πατρίδας µου πάλι οµοιώθηκα / Μες στις πέτρες άνθισα και μεγάλωσα / Των φονιάδων το αίμα µε φως ξεπληρώνω / Μακρινή Μητέρα, Ρόδο µου αµάραντο", στέλνοντας κάλεσμα στους Έλληνες να μας τιμήσουν με την παρουσία τους στις 16 Μαΐου 2015 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών».

Τιμές:

Φοιτητικά: 10 ευρώ
Ζώνη Γ: 15 ευρώ
Ζώνη Β: 20 ευρώ
Ζώνη Α: 22 ευρώ
Διακεκριμένη Ζώνη: 35 ευρώ

Αγορά εισιτηρίων Online www.megaron.gr

Σχόλια