Ειδήσεις

Εκδηλώσεις στο Ηράκλειο για την Εθνική Αντίσταση

Εκδηλώσεις, με αφορμή τον εορτασμό της επετείου των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής  Αντίστασης κατά του ναζισμού και του φασισμού θα πραγματοποιηθούν στο Ηράκλειο το ερχόμενο Σάββατο 9 Μαΐου 2015.

Σημειώνεται ότι η 9η Μαΐου, ημέρα λήξης του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, με απόφαση της κυβέρνησης καθιερώθηκε ως ημέρα πανελλαδικού εορτασμού των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944 κατά του ναζισμού και του φασισμού, για την έμπρακτη απόδοση της οφειλόμενης από το έθνος τιμής προς τους πολεμιστές, τους αγωνιστές, τους νεκρούς και τα θύματα του ιερού αγώνα του ελληνικού λαού εναντίον των εχθρικών στρατευμάτων κατοχής.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του εορτασμού της επετείου των εθνικών αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του ναζισμού και του φασισμού, το Σάββατο 9 Μαΐου θα γίνει γενικός σημαιοστολισμός από 8ης πρωινής ώρας μέχρι τη δύση του ηλίου καθώς και φωταγώγηση όλων των δημόσιων, δημοτικών καταστημάτων, Ν.Π.Π.Δ. και των τραπεζών από τη δύση του ηλίου μέχρι τις πρωινές ώρες της επομένης της εορτής.

Ειδικότερα:

* Στις 8 π.μ. θα γίνει επίσημη έπαρση της Σημαίας στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

* Στις 11 π.μ. θα τελεστεί η επίσημη Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά κατά την οποία θα χοροστατήσει ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει η φιλόλογος του  1ου ΓΕ.Λ. Ηρακλείου, κ. Πολυξένη Περακάκη.

* Στις 11:45 π.μ. θα πραγματοποιηθεί τελετή στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, επιμνημόσυνη δέηση καθώς και κατάθεση στεφάνων από εκπρόσωπο της κυβέρνησης, εκπροσώπους της Βουλής των Ελλήνων, βουλευτές της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, τον περιφερειάρχη Κρήτης, το γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, το δήμαρχο Ηρακλείου, τον ανώτερο διοικητή Φρουράς Ηρακλείου, ως εκπρόσωπο των Ενόπλων  Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στο Εθνικό και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, τον πρόεδρο του ΤΕΙ Κρήτης, τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Ν. Ηρακλείου-Ν. Λασιθίου, την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Πολεμικής Αεροπορίας, το Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών, το Σύλλογο Αποστράτων Λ.Σ. Κρήτης και Δωδεκανήσου, το Σύνδεσμο Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας, αναπηρικές οργανώσεις, εφεδροπολεμικές οργανώσεις και αντιστασιακές οργανώσεις που εδρεύουν στο νομό.

Θα ακολουθήσει τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των νεκρών και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.  

* Στις 7:30 μ.μ. θα γίνει η επίσημη υποστολή της Σημαίας στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Στις παραπάνω εκδηλώσεις έχουν κληθεί να παρευρεθούν ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος, ο περιφερειάρχης Κρήτης, ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, οι βουλευτές της Π.Ε. Ηρακλείου, ο πρόεδρος και ο εισαγγελέας Εφετών Ανατολικής Κρήτης, ο πρόεδρος και ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ηρακλείου, ο δήμαρχος Ηρακλείου, οι δήμαρχοι του νομού, ο ανώτερος διοικητής Φρουράς Ηρακλείου, ο αστυνομικός διευθυντής Ηρακλείου, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, οι αντιδήμαρχοι, τα πολιτικά κόμματα, οι πρώην υπουργοί πολιτικών και υπηρεσιακών κυβερνήσεων κοινοβουλευτικών περιόδων, οι πρώην ευρωβουλευτές και βουλευτές, οι πρώην νομάρχες και δήμαρχοι Ηρακλείου, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο πρόεδρος του ΤΕΙ Κρήτης, ο πρόεδρος του Διοικητικού Πρωτοδικείου, ο διοικητής Υ.ΠΕ. Κρήτης, ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης, περιφερειακοί σύμβουλοι, δημοτικοί σύμβουλοι, πρωτοδίκες, πρωτοδίκες Διοικητικού Πρωτοδικείου, ο γενικός διευθυντής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, οι γενικοί διευθυντές της Περιφέρειας Κρήτης, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, σχολικοί σύμβουλοι, προϊστάμενοι δημόσιων υπηρεσιών, προϊστάμενοι Ν.Π.Δ.Δ., οργανισμών, τραπεζών, αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Λιμενικού Σώματος σε ενεργή υπηρεσία ή αποστρατεία με στολή κατά την ιεραρχική τάξη, ο περιφερειάρχης Ε.Ε.Σ., εκπρόσωποι Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών του Στρατού, της Αεροπορίας, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Λιμενικού Σώματος, αναπηρικών και αντιστασιακών οργανώσεων, εφεδροπολεμικών οργανώσεων, πρόξενοι, περιφερειακοί έφοροι προσκόπων και Ελληνικού Οδηγισμού, πρόεδροι Επιμελητηρίων, πρόεδροι επαγγελματικών οργανώσεων, πρόεδροι Ομοσπονδιών και εργατικών οργανώσεων, πρόεδροι Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών, πρόεδροι άλλων Σωματείων και Συλλόγων, τα Μ.Μ.Ε. και ο λαός της πόλης.

Σχόλια