Ειδήσεις

Δ. Μηλάκας: Το περίγραμμα της μεγάλης συμφωνίας

O δημοσιογράφος Δημήτρης Μηλάκας μιλώντας στον 9,84 αποκάλυψε το πλαίσιο της συμφωνίας που συζητείται στις Βρυξέλλες και που, όπως είπε, ήταν το πραγματικό περιεχόμενο της συνάντησης Μέρκελ-Τσίπρα στο Βερολίνο σε εκείνη την τετ-α-τετ συνάντηση για την οποία ελάχιστα διέρρευσαν.

Όπως είπε, η τελική υπογραφή της συμφωνίας αυτής προγραμματίζεται για το φθινόπωρο του 2015 αλλά προϋποθέτει μια σειρά από στάδια με αποφάσεις-κινήσεις εκατέρωθεν, δηλαδή των δανειστών και της Αθήνας, τόσο όσον αφορά τη λήψη μέτρων εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης όσο και της παροχής ρευστότητας στην ελληνική οικονομία και στις τράπεζες, ανάλογα με τα βήματα που θα έχουν συντελεστεί.

Βασικό συστατικό στοιχείο είναι η εξαγορά του συνόλου των υποχρεώσεων της ελληνικής πλευράς έναντι του ΔΝΤ ύψους 50 δισ. ευρώ με τελικό σκοπό τον εξοστρακισμό του ως βασικού παράγοντα διαμόρφωσης του πλαισίου οικονομικής πολιτικής και τον περιορισμό του σε ρόλο τεχνικού συμβούλου.

Κατά τον ίδιο οι εταίροι έχουν αποφασίσει ήδη ότι για λόγους συμφέροντος της Ευρωζώνης η Ελλάδα δε θα βρεθεί εκτός, ούτε σε πιστωτική ασφυξία, αλλά είναι προφανές ότι θα υποχρεωθεί να δεχτεί συμφωνία με μέτρα που θα συνιστούν νέο μνημόνιο, ωστόσο θα διαχειριστεί πολιτικά η κυβέρνηση ότι φεύγει το ΔΝΤ από την επιτήρηση και ότι η συμφωνία είναι δικό της δημιούργημα.

Ωστόσο οι όροι σε απευθείας υπαγωγή όλου του χρέους στον ΕSM θα συνιστά σκληρή επιτήρηση με εξαμηνιαίους ελέγχους.

Σχόλια