Ειδήσεις

Μόλις 7 παιδικές χαρές πληρούν τα κριτήρια ασφαλείας

Σε... ναρκοπέδιο έχει μετατραπεί σχεδόν το σύνολο των παιδικών χαρών στο Δήμο Ηρακλείου! Όχι μια, όχι δύο αλλά 76 παιδικές χαρές σε σύνολο 83 δεν πληρούν τα κριτήρια πιστοποίησης, ώστε το παιχνίδι των μικρών παιδιών να γίνεται με ασφάλεια. Κάτι που αποκαλύπτει και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Χάρης Μαμουλάκης, ο οποίος παράλληλα υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν χρήματα για τη συντήρησή τους.

Από τον περασμένο Ιανουάριο, οπότε και ανοίξαμε το φάκελο "παιδικές χαρές", καταγράφοντας τραγικές εικόνες, δυστυχώς μέχρι σήμερα, 4 μήνες μετά, δεν έχει γίνει το παραμικρό προκειμένου να αποφευχθεί ο ορατός κίνδυνος  ατυχήματος, με το Δήμο να αδυνατεί οικονομικά τόσο να συντηρήσει όσο και να πιστοποιήσει τις εν λόγω παιδικές χαρές. Το αποτέλεσμα είναι στις περισσότερες τα παιχνίδια να είναι σκουριασμένα, σπασμένα και ρημαγμένα, με τα παιδιά που ανυποψίαστα τις επισκέπτονται καθημερινά για μερικές ώρες παιχνιδιού και χαράς να κινδυνεύουν ανά πάσα ώρα και στιγμή να τραυματιστούν. Οι εικόνες κόβουν την ανάσα των γονιών που τα συνοδεύουν.

Πάντως, από την πλευρά του ο κ. Μαμουλάκης θυμίζουμε πως τον Ιανουάριο είχε ανακοινώσει στο Δημοτικό Συμβούλιο το κλείσιμο 48 παιδικών χαρών λόγω επικινδυνότητας, δηλώνοντας επίσης ότι θα ασκούνταν πιέσεις στην Πολιτεία για την εξασφάλιση κονδυλίων που θα προορίζονταν ακριβώς για την αποκατάσταση των φθορών στις παιδικές χαρές, κάτι που όμως μέχρι στιγμής δεν έγινε.

Χωρίς σήμανση

Ταυτόχρονα όμως, άλλη τραγική διαπίστωση στη διάρκεια του ρεπορτάζ που κάναμε είναι ότι δεν υπάρχει καμία πρόχειρη σήμανση για την επικινδυνότητα των χώρων, όπως μας διαβεβαίωνε ο κ. Μαμουλάκης, ο οποίος έβαλε "προσωρινό" λουκέτο σε αρκετές από τις επικίνδυνες παιδικές χαρές με την τοποθέτηση... κόκκινης κορδέλας, όπως αυτή των έργων. «Οι πόροι του Δήμου δυστυχώς δεν είναι ικανοί να αντεπεξέλθουν σε αυτές τις ανάγκες. Έτσι εμείς, ως οφείλαμε, κάναμε μια σήμανση τους προηγούμενους μήνες, με την τοποθέτηση ταινιών που προειδοποιούν τους γονείς ότι η συγκεκριμένη παιδική χαρά δεν είναι πιστοποιημένη».

Ωστόσο, τις αμέσως επόμενες ημέρες οι περισσότερες κορδέλες αφαιρέθηκαν από τους ίδιους τους γονείς, όπως λέει ο κ. Μαμουλάκης.

Χ. Μαμουλάκης: «Ό,τι δε συντηρείται πεθαίνει»

Ο Χάρης Μαμουλάκης χαρακτηριστικά δηλώνει πως «ό,τι δε συντηρείται πεθαίνει. Και καμία φορά σκοτώνει», υπογραμμίζοντας παράλληλα πως το ζήτημα των παιδικών χαρών δεν είχε τύχει της προσοχής που του έπρεπε τα προηγούμενα χρόνια, με τη δημοτική Αρχή τώρα να ποντάρει στην εκταμίευση 600 χιλιάδων ευρώ από την Τράπεζα Ευρωπαϊκών Επενδύσεων, στην οποία έχει καταθέσει σχετικό αίτημα. Η συντήρηση αλλά και η πιστοποίηση των παιδικών χαρών εξαρτάται πλέον από το παραπάνω ποσό, όπως και η σωματική ακεραιότητα των παιδιών... Ο Δήμος ευελπιστεί πως το αίτημα της χρηματοδότησης θα ευοδωθεί, ώστε να ξεκινήσουν τα έργα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Γεωργία Μακάκη

Σχόλια