Ειδήσεις

Crete 3d: Ένα καινοτόμο έργο για την ανάδειξη 5.000 χρόνων

Mε οδηγό τη Cyta Eλλάς που στήριξε και οικονομικά την όλη προσπάθεια δημιουργήθηκε και παρουσιάστηκε στο Πολυτεχνείο Κρήτης στα Χανιά από το Εργαστήριο Ψηφιακών Μέσων Σχεδιασμού της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Ιδρύματος το Ερευνητικό Πρόγραμμα Crete 3d.

Πρόκειται για μια καινοτόμο διαδυκτιακή εφαρμογή για την τρισδιάστατη διαδραστική  παρουσίαση των Μνημείων της Κρήτης και την εξέλιξη τους στο χρόνο γυρίζοντας μας 5000 χρόνια πίσω και ταξιδεύοντας μας ως το σήμερα. Όλα αυτά είναι δυνατά μέσα από την ηλεκτρονική διεύθυνση www.crete3d.gr

Όπως δήλωσε κατά την παρουσίαση ο γενικός διευθυντής της Cyta Eλλάς Χρήστος Λιμνατίτης «η Cyta ως εταιρεία τεχνολογίας στήριξε οικονομικά την προσπάθεια, καθώς αποτελεί μια καινοτόμο ιδέα.

Η Κρήτη στηρίζει την εταιρεία μας κι εμείς με τη σειρά μας ανταποδίδομε», δήλωσε χαρακτηριστικά ενώ ο διευθυντής Τεχνολογικής Ανάπτυξης της Cyta κ. Θοδωρής Μουρούτης τόνισε ότι, «η Cyta είναι πάντα αρωγός σε τέτοιες σημαντικές δράσεις».

Η παρουσίαση του έργου έγινε το απόγευμα της Δευτέρας στις εγκαταστάσεις της Πολυτεχνειούπολης στα Χανιά και όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε από τον πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης, καθηγητή κ. Βασίλη Διγαλάκη, «το Πολυτεχνείο συνδυάζει την τεχνολογία με τον τουρισμό και τον πολιτισμό. Εδώ πρόκειται για τη μοναδική, τρισδιάστατη απεικόνιση σημαντικών, ιστορικών μνημείων του νησιού και την εξέλιξή τους στο πέρασμα των χιλιετιών και των πολιτισμών που άφησαν το αποτύπωμά τους στην Κρήτη».

Όπως ειπώθηκε κατά την παρουσίαση το Crete3D συνδυάζοντας ιστορία χιλιετιών και τεχνολογία αιχμής, αναδεικνύει μέσω μίας μοναδικής, καινοτόμου, διαδικτυακής εφαρμογής την εξέλιξη των σημαντικότερων μνημείων της Κρήτης δίνοντας τη δυνατότητα για ένα ταξίδι 5000 ετών στο χρόνο μέσα από μια τρισδιάστατη διαδραστική παρουσίαση μνημείων του νησιού.

«Το Crete3D η δημιουργία του οποίου διήρκησε 3 χρόνια είναι εφαρμογή που έχει σχεδιαστεί για να απευθύνεται στο ευρύ κοινό και δε χρειάζεται κανένα ιδιαίτερο λογισμικό ή άλλες γνώσεις για να λειτουργήσει, εκτός από έναν φυλλομετρητή (browser) και σύνδεση στο διαδίκτυο», είπε από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής του Π.Κ. κ. Παναγιώτης Παρθένιος, παρουσιάζοντας τη δράση.

Πρόκειται για αποτέλεσμα ερευνητικού προγράμματος που αφορά στη δημιουργία καινοτόμου διαδικτυακής πλατφόρμας παρουσίασης των σημαντικότερων ιστορικών μνημείων της Κρήτης και παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη χρονική εξέλιξη των μνημείων μέσω της διαγραμματικής τρισδιάστατης αναπαράστασης τους και τη σύντομη περιγραφή της ιστορίας τους.

Το βασικό στοιχείο καινοτομίας του Crete3D είναι η δυνατότητα που δίνεται για πρώτη φορά στον επισκέπτη να περιηγηθεί μέσα από ένα απλό στη χρήση εύληπτο, τρισδιάστατο, διαδραστικό περιβάλλον, σε όλα τα μνημεία της Κρήτης και να παρατηρήσει την εξέλιξή τους κατά τη διάρκεια των επτά ιστορικών περιόδων του νησιού δηλαδή από την Μινωική έως την σύγχρονη. Ο χρήστης - επισκέπτης μπορεί να πάρει πληροφορίες για κάθε μνημείο καθώς και για τα υπόλοιπα μνημεία που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή, μέσα από πέντε κλίμακες απεικόνισης.

Μια έξυπνη βάση δεδομένων οδηγεί τη τρισδιάστατη απεικόνιση ενός μεγάλου αριθμού μνημείων ώστε να είναι προσιτή σε πραγματικό χρόνο μέσω διαδικτύου. Η πλατφόρμα έχει τη δυνατότητα σε επόμενο στάδιο είτε να διευρυνθεί με περισσότερα μνημεία στην Κρήτη αλλά και αλλού, είτε να επεκταθεί σε πλατφόρμες κινητών συσκευών ενώ ήδη έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ.

Το καινοτόμο αυτό σημαντικό έργο του Πολυτεχνείου Κρήτης υλοποιήθηκε με την αμέριστη στήριξη της εταιρείας τηλεποικινωνιών Cyta Ελλάς από φοιτητές και καθηγητές της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και της Σχολής Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών με την υποστήριξη του Εργαστηρίου Ψηφιακών Μέσων Σχεδιασμού του Ιδρύματος και την συμβολή αρχαιολόγων και ιστορικών. Επιστημονικός υπεύθυνος του ερευνητικού προγράμματος είναι ο επίκουρος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Παναγιώτης Παρθένιος, διευθυντής του Εργαστηρίου Ψηφιακών Μέσων Σχεδιασμού

«Τέτοιες δράσεις που αναδεικνύουν την Κρήτη στηρίζονται από την Περιφέρεια», δήλωσε ο περιφερειάρχης κ. Σταύρος Αρναουτάκης που έδωσε το "παρών" στην εκδήλωση ενώ παρόντα ήταν στελέχη της Cyta και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Ρεπορτάζ:

Αντώνης Νομικός, Φωτεινή Μαυροματάκη

Σχόλια