Ειδήσεις

"Οι θεσμοί θα κρίνουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους"

Επιφυλακτικός για τις πιθανότητες να υπάρξει έως τη Δευτέρα μια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους εταίρους φάνηκε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στην Ενωση Ξενων Ανταποκριτών στο Βερολίνο. «Είμαι κάπως σκεπτικός για το αν κάτι τέτοιο είναι πιθανό να συμβεί μέχρι τη Δευτέρα», σημείωσε αναφερόμενος στο επερχόμενο Eurogroup.

Για τη συζήτηση περί Grexit, είπε πως δεν του αρέσει να συμμετέχει σε εικασίες, σημειώνοντας ότι «η γερμανική κυβέρνηση δεν επιθυμεί Grexit».

«Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε το ένα ή το άλλο. Αυτό μάλλον ήταν λάθος να το νομίζει η Αθήνα. Η Ευρώπη προέχει, για να προχωρά, να λειτουργεί», ανέφερε, επίσης, ο Β. Σόιμπλε και τόνισε ότι «ήταν μεγάλο λάθος της Γερμανίας και της Γαλλίας που αθέτησαν το Σύμφωνο Σταθερότητας», για να προσθέσει ότι «πήραμε το μάθημα να μην το επιτρέψουμε πάλι κάτι τέτοιο».

«Δεν είναι εύκολες αποφάσεις, αλλά τις παίρνω πάντα με γνώμονα τι είναι το καλύτερο για την μελλοντική ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», σημείωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Ακόμη, ο κ. Σόιμπλε παρέπεμψε στους θεσμούς το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με πληροφορίες που θέλουν το ΔΝΤ να ζητά νέο «κούρεμα» δήλωσε:

«Είναι φυσιολογικό πριν από καθε συνεδρίαση του Eurogroup να υπάρχουν εικασίες, αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχει μια διαδικασία σε εξέλιξη με τους τρεις Θεσμούς και την Ελλάδα».

Πρόσθεσε ακόμη, σύμφωνα με το kathimerini.gr, ότι ο Πολ Τόμσεν, κατά την πρόσφατη συνάντηση στην Ρίγα, ενημέρωσε τους υπουργούς Οικονομικων ότι μέχρι τις εκλογές η Ελλάδα προχωρούσε γρηγορότερα από ό,τι προέβλεπε το πρόγραμμα και επανέλαβε ότι για την χώρα μας υπάρχει πρόβλεψη να πέσει το συνολικό χρέος στο 120% ΑΕΠ το 2022.

Τέλος, αναφερόμενος στις δηλώσεις του Προέδρου της Γερμανίας σχετικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις είπε: «Ο Πρόεδρος Γιοάχιμ Γκάουκ δεν μίλησε για αποζημιώσεις. Πρόκειται για παρεξήγηση. Μίλησε για την ανάγκη να γνωρίζουμε τι συνέβη στο παρελθόν. Και για αυτό αναλαμβάνουμε σχετικές πρωτοβουλίες».

Σχόλια