default-image

Εκατοντάδες Κρητικοί προτιμούν τη Σαντορίνη για διακοπές

Κρήτη
Εκατοντάδες Κρητικοί προτιμούν τη Σαντορίνη για διακοπές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βουλιάζει από κόσμο αυτήν την περίοδο η Σαντορίνη, που για μια ακόμα φορά κερδίζει το ενδιαφέρον των καλοκαιρινών επισκεπτών. Πρώτοι στη λίστα επισκεψιμότητας στο νησί έρχονται οι Κινέζοι, που μετά την απόφαση εκατοντάδων ζευγαριών από τη μακρινή ήπειρο να δεθούν με τα δεσμά του γάμου σε κάποιο από τα ειδυλλιακά ξωκκλήσια της περιοχής, φαίνεται να λάτρεψαν το μέρος. Έτσι καθημερινά καταφτάνουν μιλιούνια Κινέζων εκδρομέων με κρουαζιέρες αλλά και με τα συμβατικά πλοία ή και με αεροπλάνα.

Και σύμφωνα με τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, φαίνεται να είναι και από τα "καλά" πορτοφόλια, αφού τρώνε, πίνουν, ψωνίζουν και αφήνουν αρκετό ζεστό παραδάκι στα τοπικά μαγαζιά.

Πολλοί επίσης είναι και οι Αμερικανοί, οι Ιταλοί, οι Άγγλοι, οι Γάλλοι αλλά και οι Γερμανοί που επιλέγουν τη Σαντορίνη για τις καλοκαιρινές διακοπές τους και με αρκετούς από αυτούς να έρχονται μάλιστα και κάθε καλοκαίρι τα τελευταία χρόνια απλά και μόνο για να απολαύσουν το απέραντο γαλάζιο, αλλά και την ηρεμία της θέας που παρέχουν σχεδόν όλα τα τουριστικά θέρετρα του νησιού, όπως τα Φηρά, η Οία, το Ακρωτήρι κ.λπ. Μάλιστα, οι περισσότεροι επιλέγουν να μείνουν στη Σαντορίνη από 15 μέρες μέχρι και έναν ολόκληρο μήνα.

Η τουριστική σεζόν στο νησί, όπως λένε οι ντόπιοι, άνοιξε το Φεβρουάριο και αναμένεται να κλείσει το Νοέμβριο, με τα περισσότερα ξενοδοχεία και καταλύματα να έχουν από τώρα κρατήσεις μέχρι και για τις αρχές του Νοεμβρίου. Όσο για τις τιμές, αν και στις περισσότερες περιπτώσεις είναι τσιμπημένες ειδικά στις πολύ κεντρικές και πολυσύχναστες περιοχές, όπου η χαμηλότερη τιμή διανυκτέρευσης σε ένα ξενοδοχείο 3-4 αστέρων ξεκινά από τα 80 ευρώ, όσο για το πού μπορεί να φτάσει σε ένα 5άστερο ουδείς λόγος. Πάντως, αν κανείς ερευνήσει καλά την αγορά και δε βιαστεί, μπορεί να βρει και κάτι πιο οικονομικό, ειδικά αν κλείσει κάποιο πακέτο από τουριστικό γραφείο και δε θελήσει να ταξιδέψει μεμονωμένα.

Τώρα για τον καφέ του πρέπει να γνωρίζει πως ένα φρέντο στα Φηρά κοστίζει γύρω στα 4,5 ευρώ, ενώ το μικρό μπουκαλάκι νερό που θα συντροφεύει τον καφέ χρεώνεται έξτρα στο 1 ευρώ, στα περισσότερα καφέ που έχουν θέα τη θάλασσα και το ηφαίστειο. Τουτέστιν, το σύνολο για ένα ζευγάρι 10 ευρώ μόνο για καφέ!

Τσουχτερά, όμως, αν κανείς δεν κλείσει κάποιο εκδρομικό πακέτο αλλά θελήσει να ταξιδέψει μεμονωμένα είναι και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια με τα ταχύπλοα της γραμμής, που αγγίζουν τα 60 ευρώ το άτομο στην οικονομική θέση. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ταξιδεύοντας κανείς με αυτά, έχει το προνόμιο να φτάσει στη Σαντορίνη από το Ηράκλειο μέσα μόλις σε 2 ώρες, απολαμβάνοντας ένα άνετο και ξεκούραστο ταξίδι, όπως επίσης την ευγένεια και το χαμόγελο του πληρώματος, που είναι πάντα πρόθυμο να εξυπηρετήσει.

Την ίδια στιγμή, πρέπει να τονιστεί ότι μετά και το ναυάγιο του "Sea Diamonds" ανοικτά της Σαντορίνης, που σημειώθηκε πριν 8 χρόνια και συγκεκριμένα στις 5 Απριλίου του 2007, τα μέτρα ασφαλείας είναι ακόμα πιο αυστηρά και αυτό γίνεται εύκολα αντιληπτό σε κάθε λιμάνι.

Ωστόσο, τη Σαντορίνη δε φαίνεται να την προτιμούν μόνοι οι ξένοι αλλά και οι Έλληνες, που την επισκέπτονται είτε για διασκέδαση, μπάνια και ξεκούραση, είτε για δουλειά. Μάλιστα, πολλοί είναι εκείνοι που "ξενιτεύονται" κάθε καλοκαίρι από την Αθήνα, την Κρήτη, ακόμα και τη βόρεια Ελλάδα και αναζητούν δουλειά στο νησί είτε ως σερβιτόροι σε κάποιο καφέ ή εστιατόριο, είτε σε κάποιο ξενοδοχείο, με τους μισθούς στο 8ωρο να "παίζουν" στα 800-1.200 ευρώ και άνω, προσφέροντας στις περισσότερες των περιπτώσεων στον υπάλληλο διαμονή αλλά και φαγητό. Χωρίς βέβαια να λείπει και το part time ωράριο. Έτσι, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εδώ και πολλές σεζόν δουλεύουν στη Σαντορίνη, κάνουν το κομπόδεμά τους, πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους και το χειμώνα χαίρονται τους καρπούς της καλοκαιρινής τους εργασίας.

Τσουχτερά πρόστιμα

Ο φόβος και ο τρόμος όμως των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στη Σαντορίνη είναι οι έλεγχοι των κλιμακίων που στέλνει κάθε λίγο και λιγάκι το υπουργείο, όπου παρέες των 3-4 ατόμων, απαρτιζόμενες από άνδρες αλλά και γυναίκες, παριστάνουν τους πελάτες. Μπαίνουν στα εστιατόρια και στα καταστήματα και "κόβουν" κίνηση. Και αν πέσει στην αντίληψή τους ότι δεν κόπηκε κάποια απόδειξη, ή αν διαπιστωθεί μια παράλειψη π.χ. υγειονομικού περιεχομένου, τα πρόστιμα είναι τσουχτερά αφού μπορεί και να ξεπεράσουν τις 11.500 ευρώ.

Δεν είναι όμως λίγες και οι περιπτώσεις σφράγισης καταστημάτων που έχουν συμβεί κατά καιρούς, με τους ελέγχους να συνεχίζονται, απροειδοποίητα βέβαια, καθ' όλη την καλοκαιρινή σεζόν. Την ίδια στιγμή όμως, συστηματικοί είναι οι έλεγχοι της Τροχαίας, της Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος της περιοχής, οπότε και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα πάντα να λειτουργούν στην εντέλεια, ενώ αίσθηση προκαλεί και η καθαριότητα που επικρατεί στο νησί, που καταφέρνει και παραμένει καθαρό και κατάλευκο, παρά τις χιλιάδες κόσμου που πηγαινοέρχονται καθημερινά σε αυτό.

Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News