Ειδήσεις

Ταξιδεύοντας… Ισπανία με τον Ν. Καζαντζάκη

Mια ετήσια γιορτή υπό το γενικό τίτλο "Ταξιδεύοντας", όπως άλλωστε είναι και ο τίτλος των ταξιδιωτικών κειμένων του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη, με σκοπό την ανάδειξη αυτών των κειμένων αλλά και για να γνωρίσουμε μέσα από τη δική του ματιά τις χώρες και τους πολιτισμούς που τον συγκίνησαν και τον ενέπνευσαν, εγκαινιάζει αυτό το καλοκαίρι το Μουσείο Καζαντζάκη στη Μυρτιά, από τις 14 έως τις 19 Ιουλίου 2015, υπό την αιγίδα της ισπανικής πρεσβείας.

Ο Νίκος Καζαντζάκης υπήρξε ένας από τους λίγους νεοέλληνες συγγραφείς που καταπιάστηκε με τα περισσότερα λογοτεχνικά είδη: μυθιστόρημα, ποίηση, θέατρο, φιλοσοφικό δοκίμιο. Ίσως λιγότερο γνωστή είναι η ενασχόλησή του με την ταξιδιωτική λογοτεχνία. Από το 1907 μέχρι και το τέλος της ζωής του ταξίδεψε στη Γαλλία, την Ιταλία, την Ελβετία, τον Καύκασο, τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Σοβιετική Ένωση, την Παλαιστίνη και τη Μέση Ανατολή, την Κύπρο, την Ισπανία, την Αίγυπτο και το Σινά, την Τσεχοσλοβακία, την Ιαπωνία και την Κίνα, την Αγγλία, την Ολλανδία και αλλού.

Τα πρώτα του ταξίδια τα πραγματοποίησε με την ιδιότητα του ανταποκριτή αθηναϊκών εφημερίδων και τα κείμενα των ανταποκρίσεών του σε αυτές τις χώρες αποτέλεσαν το υλικό για πέντε τόμους με τον γενικό τίτλο "Ταξιδεύοντας".

Το φεστιβάλ που εγκαινιάζει αυτό το καλοκαίρι το Μουσείο Καζαντζάκη είναι μια ετήσια γιορτή με τον ίδιο γενικό τίτλο, "Ταξιδεύοντας".

Η φετινή διοργάνωση θα είναι αφιερωμένη στην Ισπανία, μια χώρα που σημάδεψε βαθιά τη ζωή και το έργο του. Η Ισπανία ήταν ο τόπος που, μετά την Ελλάδα, και μάλιστα τη γενέτειρά του, την Κρήτη, ο Νίκος Καζαντζάκης αγαπούσε περισσότερο. Μέσα από ένα εξαήμερο εκδηλώσεων στο Ηράκλειο και στη Μυρτιά θα έρθουμε σε επαφή με ψήγματα -εικόνες, ήχους, χρώματα, γεύσεις και μυρωδιές- της Ισπανίας του Καζαντζάκη.

Το φεστιβάλ "Ταξιδεύοντας… Ισπανία" φιλοδοξεί να φέρει κοντά καλλιτέχνες από όλους τους χώρους (μουσικούς, χορευτές, εικαστικούς), καθώς επίσης στοχαστές, θεατρόφιλους κ.ά., και να συμβάλει τόσο στη μεταξύ τους αλληλεπίδραση όσο και με την τοπική κοινωνία και το ευρύ κοινό. Φιλοδοξεί, επίσης, να ενεργοποιήσει την πολιτιστική δημιουργία και πρωτοβουλία νέων καλλιτεχνών και δημιουργών, αξιοποιώντας το ενδογενές δυναμικό που είναι η μόνη ασφαλής δικλείδα για την ανάπτυξη ενός τόπου, ιδιαίτερα δε περιοχών υπαίθρου, όπως η Μυρτιά, όπου και δραστηριοποιείται το Μουσείο.

«14 με 19 Ιουλίου 2015 σας περιμένουμε στη μεγάλη αυτή πολιτιστική γιορτή. Μια ξεχωριστή "συνάντηση" Ισπανίας και Κρήτης, γεμάτη από πολιτιστικά γεγονότα που ταξιδεύουν στο χώρο, αφηγούνται ιστορία και ξεδιπλώνουν την ψυχή της Ισπανίας μέσα από την τέχνη, το λόγο, τη μουσική, το χορό…», αναφέρουν οι διοργανωτές.

Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί με χορηγία του εφοπλιστή Ευάγγελου Μαρινάκη και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, των Δήμων Αρχανών-Αστερουσίων και Ηρακλείου και του Ινστιτούτου Θερβάντες.  

Το Μουσείο Καζαντζάκη, με την ευκαιρία αυτή, απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε όλους όσοι ενδιαφέρονται για εθελοντική απασχόληση στους διάφορους τομείς της διοργάνωσης να δηλώσουν τη θέλησή τους για συμμετοχή στη μεγάλη αυτή γιορτή.

Πληροφορίες δίνονται στο 2810 741689 και στο info@kazantzaki.gr

Σχόλια