default-image

Στο στόχαστρο επιτήδειων λιόφυτα "ξενιτεμένων" Ιεραπετριτών

Στο στόχαστρο επιτήδειων λιόφυτα "ξενιτεμένων" Ιεραπετριτών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια της οικονομικής κρίσης, μεταξύ των πολλών κακών που φόρτωσαν την ελληνική κοινωνία είναι και η μεγάλη αύξηση του αριθμού των καταγγελιών που φτάνουν στη Δασική Υπηρεσία και στην Ελληνική Αστυνομία για κρούσματα λαθροϋλοτομίας και καταπάτησης ξένης ιδιοκτησίας από ανθρώπους που επενδύουν στην αδυναμία μερίδας ηλικιωμένων, ξενιτεμένων ή εργαζομένων σε άλλες πόλεις, που δεν μπορούν να βρίσκονται τακτικά στην περιουσία τους, να την καλλιεργούν και φυσικά να την περιφρουρούν.

Στην Ιεράπετρα, τα τελευταία χρόνια η λύση του γρήγορου και εύκολου κέρδους οδήγησε ορισμένους απατεώνες στη συγκρότηση συνεργείων, που επιλέγουν τις μέρες που δεν κυκλοφορεί κόσμος στην ύπαιθρο για να εκτελέσουν με χειρουργική ακρίβεια επιχειρήσεις αποξήλωσης ολόκληρων λιόφυτων ή μέρους αυτών, αρπαγής και πώλησης των κομμένων ελαιόδεντρων σαν καυσόξυλα στο ελεύθερο εμπόριο.

«Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν και σχέδιο Β' σε περίπτωση που δεν εντοπιστούν γρήγορα από τους ιδιοκτήτες των κομμένων ελαιόδεντρων οι δράστες. Σε δεύτερο χρόνο και αφού ξεχαστεί η λαθροϋλοτομία, οι σπείρες αυτές επιστρέφουν και τοποθετούν μελίσσια, κάνουν εγκαταστάσεις ή καλλιέργειες μέσα σε αυτά τα αγροκτήματα, στα οποία οι ιδιοκτήτες τους έχουν να μπουν εδώ και πολλά χρόνια. Περιφράσσουν τα αγροκτήματα που έχουν βάλει στο μάτι, ολόκληρα ή μέρος αυτών, τα καταπατούν και τα κάνουν σιγά-σιγά δικά τους», μας λέει ένα από τα θύματα, ο λογιστής κ. Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης.

Τις τελευταίες εβδομάδες που πολλοί ιδιοκτήτες αγροτικής γης υποχρεώθηκαν να βγουν στην ύπαιθρο, να μετρήσουν και να καταγράψουν τα αγροκτήματά τους, προκειμένου να καταθέσουν την αίτηση ενιαίας ενίσχυσης για να πάρουν τη στρεμματική επιδότηση βάσει της νέας ΚΑΠ, βρέθηκαν μπροστά στη δυσάρεστη διαπίστωση της ανακάλυψης ότι τα δέντρα τους έχουν κοπεί και έχουν πουληθεί σαν καυσόξυλα, ή ακόμα χειρότερο, τα κτήματά τους να έχουν καταπατηθεί και κάποιος άλλος να έχει εγκατασταθεί μέσα σε αυτά.

«Αυτήν την περίοδο οι σπείρες, έχοντας παρακολουθήσει τα συμβαίνοντα στην ύπαιθρο, ξέρουν ποιοι απουσιάζουν χρόνια από τον τόπο τους και δεν έρχονται ούτε καν για το λιομάζωμα, ξέρουν ποιοι έχουν αποβιώσει, ξέρουν ποιοι δε μαζεύουν, δεν καλλιεργούν και δε φροντίζουν τα αγροκτήματά τους, και ξεκινούν με διερευνητικές μικρές επιχειρήσεις στην αρχή. Κόβουν ένα-δυο δέντρα από το λιόφυτο εκείνου που έχουν βάλει στόχο, και αν δεν αντιδράσει κάποιος, συνεχίζουν, μετατρέποντας την ξένη περιουσία σε κρανίου τόπο. Ξαφνικά στο πουθενά βλέπουμε κομμένα αιωνόβια ελαιόδεντρα, χαρουπιές, αμυγδαλιές και όποιο άλλο δέντρο προσφέρεται σαν καύσιμη ύλη.

Σε απίθανα σημεία, από το Κάτω Χωριό μέχρι το Μοναστηράκι, τη Θρυπτή και το Καβούσι, μέσα σε ιδιοκτησίες, ξεφυτρώνουν ξαφνικά παράνομες περιφράξεις που δεν έχουν τοποθετηθεί από τους ιδιοκτήτες τους, ή πραγματοποιούνται εκχερσώσεις ή καθαρισμοί χωραφιών που είχαν μείνει ακαλλιέργητα για κάποια χρόνια, από συνεργεία που δεν πήραν ποτέ εντολή από τον πραγματικό ιδιοκτήτη του αγροκτήματος το οποίο έχει γίνει στόχος», προσθέτει ο κ. Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης.

Κάτω Χωριό: Ξήλωσαν τις παράνομες περιφράξεις

Την περασμένη Κυριακή στην αγροτική περιοχή Βληχά του δημοτικού διαμερίσματος του Κάτω Χωριού και μετά από πρόσκληση της Επιτροπής Συλλόγων και Φορέων για την παράνομη βόσκηση, ομάδα πολιτών προχώρησε στην απομάκρυνση παράνομης περίφραξης από ιδιωτική περιουσία. Συμμετείχαν στην επιχείρηση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κώστας Δερμιτζάκης, ο επικεφαλής της μειοψηφίας στο Δ.Σ. του Δήμου Ιεράπετρας κ. Γιώργος Προϊστάκης, ο ιερέας της ενορίας του Κάτω Χωριού παπα-Παντελής Καβουσανός, καθώς και εκπρόσωποι τοπικών συμβουλίων και φορέων.

Οι συμμετέχοντας έγιναν μάρτυρες της τεράστιας καταστροφής που έχει συντελεστεί σε μια μεγάλη περιοχή με χιλιάδες ελαιόδεντρα από την ασυδοσία και την ανεξέλεγκτη βόσκηση.

«Με τη συμβολική αυτή ενέργεια, εκτός από την ευνόητη επίδειξη έμπρακτης αλληλεγγύης στον ιδιοκτήτη του αγροκτήματος, θέλουμε να σηματοδοτήσουμε την έναρξη μιας σειράς δυναμικών ενεργειών, που στόχο έχουν να περιφρουρήσουν το δίκαιο και τη νομιμότητα απέναντι στην εγκληματική ανοχή και αδιαφορία που έχουν επιδείξει τα τελευταία 30 χρόνια οι αρμόδιες υπηρεσίες. Η πολιτική αυτή στο βωμό των κοινοτικών επιδοτήσεων χρησιμοποιεί ως όργανα και θύματα, συγχρόνως, τους παρανομούντες κτηνοτρόφους.

Κάτοικοι του Κάτω Χωριού απομάκρυναν παράνομη περίφραξη από ιδιωτική περιουσία στην αγροτική περιοχή Βληχά

Θα στραφούμε στα εθνικά και κοινοτικά όργανα κατά του ελληνικού Δημοσίου για οποιαδήποτε ζημία στο περιβάλλον και στις περιουσίες μας, και καθιστούμε προσωπικά υπεύθυνο τον κάθε αρμόδιο, αιρετό ή μη, για τις τυχόν συνέπειες. Θέλουμε να αναδείξουμε για μια ακόμη φορά το σοβαρότατο περιβαλλοντικό πρόβλημα της ανεξέλεγκτης βόσκησης, που αποτελεί, με την ταυτόχρονη καταστροφή των καλλιεργειών, το μεγαλύτερο πρόβλημα για την ήπια ανάπτυξη και αξιοποίηση της περιοχής μας.

Στα πλαίσια αυτά θα συντονίσουμε τις ενέργειές μας με ανάλογες κινήσεις και σε άλλες περιοχές της Κρήτης με αντίστοιχα προβλήματα. Στην προσπάθειά μας αυτή ζητάμε τη συμβολή των υγιών δυνάμεων της Κρήτης. Ο αγώνας μας αποσκοπεί στην προστασία του μοναδικού φυσικού μας περιβάλλοντος στην ήπια ανάπτυξη και εντέλει και στην υγιή κτηνοτροφική δραστηριότητα», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής των Συλλόγων και των Φορέων για την προστασία της Θρυπτής.

Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News