default-image

Κουράκης: "Αδικαιολόγητη" η κατάργηση της έκθεσης "Εl Greco"

Κρήτη
Κουράκης: "Αδικαιολόγητη" η κατάργηση της έκθεσης "Εl Greco"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με επιστολή τους που απευθύνεται στο δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό, τα μέλη της δημοτικής παράταξης "Ηράκλειο-Ανοιχτοί Ορίζοντες", με επικεφαλής τον τέως δήμαρχο Γιάννη Κουράκη, εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους «σε οποιαδήποτε σκέψη για κατάργηση της έκθεσης Θεοτοκόπουλου», προτείνοντας μάλιστα την αναβάθμισή της.

Σύσσωμα τα μέλη της δημοτικής παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης υπογράφουν την επιστολή, στην οποία αναφέρουν ότι θεωρούν ατυχή αλλά και εντελώς αδικαιολόγητη εκ μέρους του Δήμου την κατάργηση της έκθεσης αυτής, που σε συνδυασμό, όπως λένε, με την Πύλη Ιησού, τη Στοά Μακάσι, τον τάφο Καζαντζάκη, το Πολιτιστικό Κέντρο, την Πύλη Βηθλεέμ, την Πύλη Παντοκράτορα, αλλά και με την ανάπλαση της λ. Πλαστήρα, συνιστά ένα σπάνιο θύλακα Πολιτισμού, που θα πρέπει όχι να αποδυναμώνουμε αλλά να εμπλουτίζουμε με κάθε δυνατό τρόπο.

Μάλιστα, χαρακτηρίζουν ως «δικαιολογία» τη λήξη της προγραμματικής σύμβασης παραχώρησης των τειχών στο Δήμο, καθώς, όπως λένε, η σύμβαση είναι βέβαιο ότι θα ανανεωθεί και ως εκ τούτου δεν μπορεί να στρέφεται κατά της έκθεσης, δεδομένου ότι η εγκατάστασή της είχε γίνει κατόπιν σχετικής αδείας από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:

«Κύριε δήμαρχε,

Στο πλαίσιο του ευρύτερου στόχου της ανάδειξης και των ενετικών τειχών και της ένταξής τους στις λειτουργίες και τη ζωή της πόλης, είχαμε προβεί στην αποκατάσταση όλων των Πυλών και των χαμηλών πλατειών του οχυρωματικού περίβολου, τις οποίες και αποδίδαμε τμηματικά στους δημότες για χρήσεις πολιτισμού και αναψυχής. Είχαμε έτσι την ικανοποίηση να βλέπουμε ένα έργο πολέμου να μετατρέπεται μέρα με τη μέρα σε έργο ειρήνης και πολιτισμού.

Στο σχεδιασμό αυτό η Πύλη Βηθλεέμ, ύστερα και από σχετικές επαφές με το σκηνοθέτη κ. Γιάννη Σμαραγδή που προσφέρθηκε ευγενώς να διαθέσει αφιλοκερδώς, ενδιαφέρον υλικό αλλά και αντίγραφα πινάκων από την ταινία του "El Greco", που είχε διεθνή απήχηση, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε, με πυρήνα αυτή τη δωρεά, μια έκθεση για το μεγάλο συμπατριώτη μας Δομήνικο Θεοτοκόπουλο (δεδομένου ότι ένας σπουδαίος σταθμός της πορείας του υπήρξε η Βενετία) την οποία θα εμπλουτίζαμε εν καιρώ με ό,τι άλλο θα μπορούσαμε να συγκεντρώσουμε, σχετικό με το έργο και την προσωπικότητα του μεγάλου συμπατριώτη μας.

Σκοπός της εν λόγω πρωτοβουλίας ήταν οι επισκέπτες των τειχών αλλά και οι μαθητές των σχολείων της πόλης να έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε μια πρώτη επαφή και να ενημερωθούν για τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο και να δουν σπουδαία έργα του σε ποιοτικά αντίγραφα.

Η έκθεση αυτή, τα εγκαίνια της οποίας πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία το 2009, είχε υψηλή επισκεψιμότητα τόσο από σχολεία όσο και από πολίτες Έλληνες και ξένους. Αδυνατούμε συνεπώς να καταλάβουμε γιατί αποφασίστηκε από τη δημοτική Αρχή το κλείσιμό της τώρα, ενώ θα μπορούσε να εμπλουτιστεί και με τα αντίγραφα υψηλής ανάλυσης των πινάκων του Θεοτοκόπουλου, που είχαν εκτεθεί στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου το Έτος Greco (2014).

Η προβαλλόμενη δικαιολογία για τη λήξη της προγραμματικής σύμβασης παραχώρησης των τειχών στο Δήμο, πλέον του ότι θεωρούμε βέβαιο ότι θα ανανεωθεί, δεν μπορεί να στρέφεται κατά της έκθεσης, δεδομένου ότι η εγκατάστασή της είχε γίνει κατόπιν σχετικής αδείας από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Θεωρούμε συνεπώς, κύριε δήμαρχε, ατυχή αλλά και εντελώς αδικαιολόγητη εκ μέρους του Δήμου την κατάργηση της έκθεσης αυτής που σε συνδυασμό με την Πύλη Ιησού (Έκθεση Νίκου Καζαντζάκη), τη Στοά Μακάσι (χώρος ιστορίας και μνήμης), τον τάφο Καζαντζάκη, το Πολιτιστικό Κέντρο, την Πύλη Βηθλεέμ (Έκθεση Θεοτοκόπουλου), την Πύλη Παντοκράτορα, και σε συνδυασμό με την ανάπλαση της λ. Πλαστήρα, συνιστούν ένα σπάνιο θύλακα Πολιτισμού, που θα πρέπει όχι να αποδυναμώνουμε αλλά να εμπλουτίζουμε με κάθε δυνατό τρόπο.

Ως εκ τούτου οποιαδήποτε σκέψη για κατάργηση της έκθεσης Θεοτοκόπουλου μας βρίσκει απολύτως αντίθετους και προτείνουμε μάλιστα την αναβάθμισή της.

Με εκτίμηση,

Γιάννης Κουράκης, Αγαπάκης Δημήτρης, Γιαλιτάκης Νίκος, Δαγκωνάκης Ευστράτιος, Κόκκορη-Παπαδάκη Ελένη, Κυπραίος Ανδρέας, Μακαρόνας Γρηγόρης, Μερονιανάκης Μαρίνος, Ξυλούρη-Ξημέρη Μαρία, Σισαμάκης Βαγγέλης, Τσαμπουράκης Νίκος, Ψαρράς Γιάννης».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News