Ειδήσεις

Η Μέρκελ "θα πάρει πάνω της" τη συμφωνία

Όπως και το 2010 η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ "αγνόησε" τις φωνές που έλεγαν ότι τυχόν διάσωση της Ελλάδας με χρήματα των Ευρωπαίων φορολογούμενων θα είναι καταστροφική για το πολιτικό της μέλλον, έτσι και σήμερα φαίνεται ότι η Γερμανίδα συντηρητική πολιτικός θα... πάρει τα πράγματα στα χέρια της στην "υπόθεση Ελλάδα".

Αυτό συνάγεται από το δημοσίευμα της εφημερίδας Die Welt, που σημειώνει ότι η Μέρκελ θα επιχειρήσει να "πάρει πάνω" της νέα "διάσωση" της Ελλάδας, ωστόσο αυτό δε θα είναι μια εύκολη αποστολή, καθώς θα πρέπει να ξεπεράσει έναν χείμαρρο αντιρρήσεων από το εσωτερικό του CDU.

Όπως λέει το δημοσίευμα, θα αναγκαστεί να πάει κόντρα στη λογική του άμεσου συνεργάτη της Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και συνάμα να πείσει τους βουλευτές της να ψηφίσουν μια ακόμη βοήθεια προς την Ελλάδα. Αλλά μια και αυτή η διαδικασία θα... αργήσει (άλλωστε το ζητούμενο είναι η "μόνιμη συμφωνία") την ίδια ώρα θα πρέπει η ΕΚΤ να προσφέρει ρευστότητα στην Αθήνα, ώστε να αποφευχθεί στάση πληρωμών της Ελλάδας.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι διαπραγματεύσεις πηγαίνουν μεν αργά, αλλά διεξάγονται σε καλύτερο κλίμα από ότι στο παρελθόν. Η αργοπορία, όμως, αναμένεται να δημιουργήσει νέα προβλήματα ρευστότητας στην Ελλάδα - χρήματα που τα έχει ανάγκη για να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Η επικοινωνιακή διαχείριση

Αν το θέμα των χρημάτων είναι ένα από τα βασικά, το άλλο, εξίσου σημαντικό, είναι πώς θα παρουσιαστεί προς τα έξω η πιθανή συμφωνία, έτσι ώστε να μην προκαλέσει τριγμούς και στις δύο πλευρές. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, «η νέα συμφωνία πρέπει να έχει μια μορφή που θα μπορεί να γίνει αποδεκτή από το δύσπιστο γερμανικό κοινοβούλιο και όχι μόνο.

Ταυτόχρονα με τους Γερμανούς, τους Ολλανδούς και τους Φιλανδούς βουλευτές που αντιστέκονται ολοένα περισσότερο στο ενδεχόμενο περαιτέρω χρηματοδότησης της Ελλάδας, η όποια συμφωνία πρέπει να έχει μια μορφή που θα καθιστά ικανή την ψήφισή της τουλάχιστον από τη μετριοπαθή πτέρυγα του ριζοσπαστικού αριστερού κόμματος που κυβερνά στην Ελλάδα», όπως γράφει το άρθρο.

Κι όμως, ακόμα κι αν η συμφωνία αργήσει, τα χρήματα για τους Έλληνες πρέπει να θεωρούνται σίγουρα. Για ένα νέο πακέτο, οι Έλληνες θα πρέπει να κάνουν περισσότερες μεταρρυθμίσεις από όσες θέλουν, όμως λιγότερες από όσες ζητά το Βερολίνο. Με άλλα λόγια: Αν η Αθήνα δεν κατορθώσει και πάλι να κάνει «ανοικτά και δημόσια κάποια χονδροειδή βλακεία», τότε θα λάβει τα χρήματα από την Ευρώπη. Η Γερμανίδα καγκελάριος το έχει αποφασίσει, ίσως και κόντρα στην άποψη του ίδιου του υπουργού Οικονομικών, Β. Σόιμπλε.

Η Μέρκελ δε ρισκάρει

Η Ευρώπη, και ιδιαίτερα η καγκελάριος δε θέλουν να ρισκάρουν δείχνοντας την έξοδο στους Έλληνες, κι αυτό είναι κατανοητό. Φοβούνται ότι μία έξοδος θα αποτελούσε ένα ορατό σύμβολο της αναστρεψιμότητας του ευρώ. Αυτό θα ήταν η αρχή του τέλους του κοινού νομίσματος, γράφει χαρακτηριστικά το άρθρο.

Συνεπώς ο Γ. Βαρουφάκης είχε τελικά σε αυτό το σημείο δίκιο: τη σωτηρία της Ελλάδας δεν έχουν στα χέρια τους ούτε ο Σόιμπλε ούτε οι λοιποί υπουργοί του Εurogroup, αλλά η Α. Μέρκελ και η ΕΚΤ.

Ωστόσο, εξαιτίας των προαναφερθέντων πολιτικών δυσκολιών θα είναι αδύνατη μια εκταμίευση πριν τον Ιούνιο ή ακόμα και τον Ιούλιο. Έτσι η Αθήνα δεν μπορεί να υπολογίζει σε αυτά τα χρήματα για την κάλυψη των πιο άμεσων υποχρεώσεών της.

Για άλλη μια φορά, λοιπόν, η ΕΚΤ πρέπει να δώσει λύση εκεί που οι πολιτικοί έχουν αποτύχει. Η ΕΚΤ θα επιτρέψει στους Έλληνες μία ενδιάμεση χρηματοδότηση με το να αυξήσει το μέχρι τώρα όριο των 15 δισ. για έκδοση εντόκων γραμματίων - υπό την προϋπόθεση οι Έλληνες να δείξουν προθυμία στις διαπραγματεύσεις. Αυτό προκύπτει τόσο από πρόσφατο δημοσίευμα της Wall Street Journal, όσο και από πληροφορίες που διαρρέουν μετέχοντες στις σχετικές διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με τη Welt.

Η στάση της ΕΚΤ

Για να λειτουργήσει κάτι τέτοιο όμως, η ΕΚΤ πρόκειται να επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να γράψουν περισσότερα έντοκα γραμμάτια στα βιβλία τους. Μέχρι τώρα κάτι τέτοιο δεν έχει επιτραπεί.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν αποκλείεται να γίνει όταν ωριμάσουν οι συνθήκες για μία συμφωνία. Ήδη το 2012 η ΕΚΤ είχε παράσχει μια γέφυρα στους Έλληνες. Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει και το 2015.

Σχόλια