default-image

Τρία χρόνια στους ληστές με το κατσαβίδι

Κρήτη
Τρία χρόνια στους ληστές με το κατσαβίδι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τρία έτη και δύο μήνες ποινή φυλάκισης, με τριετή αναστολή, επέβαλε χθες το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε δύο νεαρούς 20 και 22 ετών που κατηγορούνται πως το περασμένο καλοκαίρι προσπάθησαν να ληστέψουν με την απειλή κατσαβιδιού δύο νεαρά άτομα στο κέντρο του Ηρακλείου.

Όπως είπε στο δικαστήριο το πρώτο θύμα, προχωρούσε στην Καλοκαιρινού όταν ένα άτομο που φορούσε κουκούλα τον ακούμπησε στον ώμο και άρχισε να του ζητά το πορτοφόλι και το κινητό του τηλέφωνο.

«Μου είπε "δώσε μου τα πράγματά σου". Κρατούσε κατσαβίδι. Έβγαλα το κινητό, αλλά δεν ήταν ακριβό και δεν το πήρε. Πήγε να μου ψάξει τις τσέπες, αλλά τελικά οπισθοχώρησε όταν του είπα πως δεν κουβαλώ τίποτα αξίας».

Όπως συμπλήρωσε, δεν πήρε τηλέφωνο την Αστυνομία, όμως λίγο αργότερα είδε στην Καλοκαιρινού αστυνομικούς της Ασφάλειας Ηρακλείου να συλλαμβάνουν ένα άτομο. «Όταν ήρθε η Αστυνομία, αυτός που συνελήφθη μού μίλησε. Με αναγνώρισε», είπε. «Εκείνος με αναγνώρισε στην Καλοκαιρινού, όχι εγώ», είπε, περιγράφοντας το περιστατικό, προκαλώντας τα χαμόγελα των δικαστών και της εισαγγελέως.

Επιπροσθέτως το συγκεκριμένο θύμα απόπειρας κλοπής την ώρα που κατέθετε ρώτησε τον ένα κατηγορούμενο που καθόταν στο εδώλιο αν ήταν αυτός που του επιτέθηκε.

Σύμφωνα με το δεύτερο θύμα που κατέθεσε στο δικαστήριο, στη δική του περίπτωση δύο άτομα τον συνάντησαν σε ένα σοκάκι της Καλοκαιρινού λίγο πριν μπει στο αυτοκίνητό του για να φύγει μετά από βραδινή έξοδο για ένα ποτό.

«Ο ένας κινήθηκε προς το αμάξι, φορούσε κασκόλ και κρατούσε κατσαβίδι. Εγώ μπήκα στο αμάξι και κλείδωσα. Δεν είδα ποιος ήταν. Πήγε να ανοίξει την πόρτα του συνοδηγού. Μου χτύπησε το τζάμι και είπε "άνοιξε να σου πω κάτι"».

Εκείνο το βράδυ ο ένας νεαρός συνελήφθη και ο άλλος το έβαλε στα πόδια και εντοπίστηκε λίγη ώρα αργότερα από την Ασφάλεια Ηρακλείου στο σπίτι του. Σύμφωνα με τον 20χρονο σήμερα κατηγορούμενο, με τον 22χρονο συγκατηγορούμενό του τηλεφωνήθηκαν και βγήκαν για καφέ. Όμως ο 22χρονος δεν είχε λεφτά μαζί του για να πάνε στη συνέχεια σε ίντερνετ καφέ. «Δεν είχαμε σκοπό να κλέψουμε. Μου είπε να ζητήσουμε λεφτά από περαστικό και μετά, κάποια στιγμή, μου είπε "περίμενε να δοκιμάσω άλλη μια φορά"». Σύμφωνα με το δεύτερο κατηγορούμενο, πήγε μόνο για να ζητήσει λεφτά.

«Έχω ζητήσει χίλια συγνώμη. Δεν έβγαλα κατσαβίδι. Το σκούφο και το κασκόλ το φορούσα γιατί έκανε κρύο. Σήμερα είμαι στη φυλακή για ναρκωτικά».

Άσκησαν έφεση - Δεν επιχειρήθηκε αφαίρεση ιδιοκτησίας

Η εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή των δύο νεαρών με το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας, κάτι που δέχτηκε το δικαστήριο και αποφάσισε να τους επιβάλει συνολικά 3 έτη και 2 μήνες με τριετή αναστολή για τις πράξεις που κατηγορούνται. Ωστόσο, ασκήθηκε έφεση για την απόφαση.

Σύμφωνα με το συνήγορο υπεράσπισής τους Γιάννη Σπανάκη, η συγκεκριμένη συμπεριφορά του πρώτου δεν είναι αξιόποινη, σύμφωνα με το νόμο, που δεν τιμωρεί την υπαναχώρηση. Επίσης, δε θεωρεί ο νόμος πως υφίσταται αρχή εκτέλεσης σε περίπτωση που δεν επιχειρηθεί αφαίρεση ιδιοκτησίας.

Μαρία Μαυρομάτη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News