Ειδήσεις

Τα 3 χρόνια φυλακής έγιναν 5 ευρώ τη μέρα

Τρία έτη ποινή φυλάκισης, που μετατράπηκε προς 5 ευρώ την ημέρα και δοσοποιήθηκε, επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στον 35χρονο Έλληνα χρήστη ουσιών που τον Ιούλιο του 2013 μπήκε σε φαρμακείο στο Ηράκλειο και με την απειλή ενός μαχαιριού ανάγκασε τη φαρμακοποιό να του δώσει το πόσο των 120 ευρώ.

Ήταν γύρω στις 5:30 το απόγευμα όταν ο άνδρας μπήκε τρεμάμενος στο φαρμακείο, κρύβοντας τα χαρακτηριστικά του πρόσωπου του με την μπλούζα που φορούσε και κραδαίνοντας το μαχαίρι ζήτησε από τη γυναίκα χρήματα.

«Φοβήθηκα, κάποια στιγμή κατέβηκε η μπλούζα του. Ήμουν μόνη. Κρατούσε μαχαίρι και όταν πλησίασε πάγωσα. Έβγαλα τα χρήματα από το ταμείο και του τα έδωσα. Το παιδί έτρεμε. Δεν ήταν σε καλή κατάσταση. Ξέρω από αυτά. Φαινόταν ότι είχε στερητικό σύνδρομο», είπε στο δικαστήριο η φαρμακοποιός.

Τότε, οι κάμερες του φαρμακείου είχαν καταγράψει τη δράση του 35χρονου και οι αστυνομικοί κατάλαβαν πως πρόκειται για το γνώριμό τους άτομο, καθώς τους είχε απασχολήσει κατά το παρελθόν για κλοπές και ναρκωτικά, ενώ φαινόταν ξεκάθαρα πως είχε στερητικό σύνδρομο. Έτσι πήγαν στο σπίτι του και τον συνέλαβαν.

Κατά την απολογία του ο κατηγορούμενος είπε πως παρακολουθεί πια ανελλιπώς το πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ και έχει σταθερή σχέση και μάλιστα η κοπέλα του είναι έγκυος. «Έχω μετανιώσει. Έχω ζητήσει συγνώμη από τη φαρμακοποιό. Ήταν μια κακή στιγμή. Δώστε μου μια ευκαιρία. Κάνω προσπάθεια να απεξαρτηθώ».

Όπως συμπλήρωσε, την περίοδο που σημειώθηκε η ληστεία είχε διακόψει το πρόγραμμα.

Η εισαγγελέας στη συνέχεια πρότεινε την ενοχή του, όμως με το ελαφρυντικό του μειωμένου καταλογισμού. Ελαφρυντικό που δέχτηκε το δικαστήριο, ενώ του αφαιρέθηκε χρόνος κράτησης 8 μηνών, καθώς είχε μπει στη φυλακή μετά τη σύλληψή του.

Τόσο η εισαγγελέας της έδρας όσο και οι εφέτες, δείχνοντας για μια ακόμη φορά πως ο κρίσιμος κοινωνικός ρόλος των δικαστηρίων δεν εξαντλείται στην έκδοση αποφάσεων αλλά και πώς η βαρύτητα του λόγου τους απέναντι στον όποιο κατηγορούμενο μπορεί πραγματικά να λειτουργήσει καταλυτικά, δοσοποίησαν τη μετατρέψιμη ποινή του κατηγορούμενου. Και μάλιστα του έδωσαν περιθώριο μέχρι και το Σεπτέμβριο προκειμένου να καταφέρει να μαζέψει τα χρήματα για την πρώτη δόση προκειμένου να μην πάει στη φυλακή, αφού η οικονομική του κατάσταση είναι πολύ δύσκολη.

«Για να σε βοηθήσουμε», είπε στον 35χρονο η πρόεδρος της έδρας, «σου δώσαμε περιθώριο όλο το καλοκαίρι. Κάνε κάτι και μην ξανακάνεις καμιά βρομοδουλειά». Ακόμη τονίστηκε πως οι 36 μηνιαίες ισόποσες δόσεις πρέπει να πληρώνονται ανελλιπώς, καθώς, αν δεν πληρωθεί μία, θα πρέπει εν συνεχεία να πληρωθεί όλο το ποσό και αν ο κατηγορούμενος δεν έχει αυτά τα χρήματα θα πρέπει να μπει φυλακή.

Πρωτόδικα το δικαστήριο είχε επιβάλει στον κατηγορούμενο τρία χρόνια ποινή φυλάκισης με αναστολή.

Μαρία Μαυρομάτη

Σχόλια