default-image

Δεν υπάρχει βελτίωση στην ηρακλειώτικη αγορά

Δεν υπάρχει βελτίωση στην ηρακλειώτικη αγορά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα τελευταία πέντε χρόνια και ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας περιμένει την ανάπτυξη που... άργησε μια μέρα. Η κατάσταση συνεχίζει να είναι καθοδική όλα αυτά τα χρόνια και βεβαίως η καθοδική πορεία συνεχίζεται και στο πρώτο τετράμηνο του 2015, αφού τα υφεσιακά μέτρα συνεχίζουν να βρίσκονται στη θέση τους και οι δανειστές αρνούνται πεισματικά να κάνουν την παραμικρή υποχώρηση.

Έτσι δεν αποτελεί έκπληξη ότι σε αρνητικό πρόσημο εξακολουθεί να κινείται η επιχειρηματικότητα στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου, όπως αποδεικνύουν τα επίσημα στοιχεία του Επιμελητηρίου Ηρακλείου.

Η πορεία της τοπικής αγοράς το πρώτο τετράμηνο του έτους βρίσκεται σε πτωτική τροχιά, καθώς από τον Ιανουάριο του 2015 έως και τον Απρίλιο του 2015 δημιουργήθηκαν 379 νέες επιχειρήσεις και διέκοψαν τη λειτουργία τους 518.

Η εικόνα φέτος μοιάζει πολύ με την αντίστοιχη περσινή, όταν στο ίδιο διάστημα του 2014 είχαν δημιουργηθεί 411 νέες επιχειρήσεις και είχαν κλείσει 554.

Την πτωτική πορεία του πρώτου τετραμήνου του περσινού έτους είχε κατά κάποιον τρόπο ανακόψει το άνοιγμα νέων τουριστικών επιχειρήσεων, όμως φέτος δε φαίνεται να υπάρχει αυτή η τάση, καθώς, σύμφωνα με τα ίδια επίσημα στοιχεία του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, τη φετινή χρονιά από την αρχή του έτους δημιουργήθηκαν μόλις 14 τουριστικές επιχειρήσεις και έκλεισαν 17.

Μεγάλοι ηττημένοι παραμένουν και το πρώτο τετράμηνο του φετινού έτους οι κλάδοι του Εμπορίου και της Μεταποίησης, καθώς δημιουργήθηκαν 133 νέες εμπορικές και 43 μεταποιητικές επιχειρήσεις και έκλεισαν 193 και 113 αντίστοιχα.

Ωστόσο το ίδιο περσυνό διάστημα οι δύο αυτοί κλάδοι παρουσίαζαν ακόμη χειρότερη εικόνα, καθώς είχαν κλείσει συνολικά 190 επιχειρήσεις, περισσότερες από αυτές που είχαν ανοίξει.

«Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι απαιτούνται άμεσοι κυβερνητικοί χειρισμοί και ισχυρά κίνητρα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας», τόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Μανώλης Αλιφιεράκης και επισήμανε ότι «χωρίς τις μικρομεσαίες τοπικές επιχειρήσεις αποδυναμώνεται ο παραγωγικός ιστός χώρας και εκμηδενίζονται οι προοπτικές ανάκαμψης της εθνικής οικονομίας».

Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται οι εγγραφές και διαγραφές των επιχειρήσεων του νομού Ηρακλείου:

Τμήμα:

Νομική μορφή

Σύνολα Τμήματος:

Τμήμα:

Νομική μορφή

ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ

ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ

Σύνολα Τμήματος:

Τμήμα:

Νομική μορφή

Σύνολα Τμήματος:

Τμήμα:

Νομική μορφή

ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ

Σύνολα Τμήματος:

Τμήμα:

Νομική μορφή

ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ

Σύνολα Τμήματος:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News