Ειδήσεις

Κίνδυνος κατάρρευσης αν δεν εισπραχθούν οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ

Μαύρη τρύπα που ήδη μετρά περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια ευρώ, υπολογίζεται ότι αποτελούν οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους υγείας. Μόνο στο Ηράκλειο και μόνο σε ότι έχει να κάνει με τις οφειλές στα φαρμακεία, το ποσό ξεπερνά τα 6 εκατομμύρια ευρώ… που αν υπολογίσει κανείς ότι αφορά 300 περίπου φαρμακεία που λειτουργούν στο νομό, άτυπα αλλά ουσιαστικά μια μέση οφειλή προς κάθε φαρμακοποιό, φτάνει και ξεπερνά τις 200 χιλιάδες ευρώ.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δηλώνουν ότι βρίσκονται οι φαρμακοποιοί που έχουν από τον Ιανουάριο να λάβουν χρήματα από τον ΕΟΠΥΥ. Τουλάχιστον σε πέντε περιπτώσεις το τελευταίο διάστημα στο Ηράκλειο αναγκάστηκαν να αναστείλουν τη λειτουργία των φαρμακείων τους, ενώ δεν λείπουν και εκείνοι που αδυνατούν να έχουν και να διαθέτουν στους ασθενείς σκευάσματα τα οποία χρειάζονται, κάνοντας μικρότερες παραγγελίες και μειώνοντας το κόστος.

Τραγική είναι και η κατάσταση στα μικροβιολογικά εργαστήρια. Πέντε μήνες από το 2014 μένουν απλήρωτοι, ενώ μετά τον Ιανουάριο δεν έχει γίνει καμία πληρωμή από τον ΕΟΠΥΥ. Το μέγεθος της οφειλής αν υπολογίσει κανείς ότι ανέρχεται από 8-10 χιλιάδες μηνιαίως για κάθε εργαστήριο, μπορεί ανά περίπτωση να φτάνει μέχρι και τις 80 χιλιάδες ευρώ.

Ο κ. Νίκος Λαθουράκης, ιδιώτης παθολόγος συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ αν και δέχεται κανονικά τους ασθενείς όπως προβλέπει το πλαφόν, έχει από τον Ιανουάριο να πληρωθεί από τον Οργανισμό… εξηγώντας ότι το πιθανότερο σενάριο στο οποίο δε δίνει χρόνο ζωής πάνω από ένα μήνα, είναι η κατάρρευση του συστήματος.

Ράνια Μωραΐτη

Σχόλια