Ειδήσεις

Πότισμα εξ αποστάσεως μέσω κινητού τηλεφώνου

Ποιος είπε ότι το να φύγουν τα νέα παραγωγικά μυαλά από την Ελλάδα είναι και η μόνη λύση για επαγγελματική επιτυχία και για ένα καλύτερο μέλλον; Τρανταχτό παράδειγμα ο Μιχάλης Φραγκιαδάκης, τελειόφοιτος του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής Ηρακλείου, ο οποίος απέσπασε παγκόσμια πρωτιά στο Clinton Global initiative University λόγω της καινοτομίας του με την ονομασία "Αγρολογίες".

Τι κάνει ο συγκεκριμένος μηχανισμός; Ποτίζει εξ αποστάσεως μέσω κινητού τηλεφώνου εκατοντάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης.

Ο στόχος είναι η εφαρμογή του Μιχάλη να βοηθήσει τους αγρότες/γεωπόνους να βελτιώσουν την αποδοτικότητά τους. Η πρότασή του έχει να κάνει με τη διαχείριση καλλιεργούμενων εκτάσεων με διασυνδεδεμένους αισθητήρες σε ειδική πλατφόρμα, για βέλτιστο πότισμα και βέλτιστη εξοικονόμηση νερού.

Όσο για το κόστος είναι γύρω στα 300 ευρώ για μια ασύρματη μονάδα. Αν, όμως, στο χωράφι που θα εγκατασταθεί υπάρχει ρεύμα και internet το κόστος πέφτει περίπου στα 150 ευρώ. Κι έτσι ανέξοδα και με ευκολία, αν κάποιος θελήσει ακόμα και να λείψει για μεγάλο χρονικό διάστημα και θέλει να εξασφαλίσει ότι τα φυτά του θα ποτίζονται σωστά, αυτό πλέον είναι εφικτό.

Λευτέρης Κουμαντάκης

Σχόλια