Ειδήσεις

Μια δράση για την Ημέρα της Ανεξάρτητης Διαβίωσης

Η 5η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως η Ευρωπαϊκή Ημέρα Ανεξάρτητης Διαβίωσης (ΑΔ) από το 2013. Μοντέλα ΑΔ υπάρχουν πολλές δεκαετίες πλέον σχεδόν σε όλες τις αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες της Ευρώπης. Η εφαρμογή του συστήματος ΑΔ καθιστά τα άτομα με αναπηρία αυτόνομα, ικανά να λαμβάνουν αποφάσεις για τη ζωή τους και να τις υλοποιούν. Η μέθοδος είναι απλή αλλά αποτελεσματική.

Της Μαριάννας Διαμαντοπούλου*

Το κράτος δίνει τη δυνατότητα στα άτομα με αναπηρία, μέσω του συστήματος των αμέσων πληρωμών, να προσλαμβάνουν προσωπικούς βοηθούς. Οι ώρες απασχόλησης του προσωπικού βοηθού καθορίζονται με βάση την αναπηρία του άτομου και τις δραστηριότητές του. Ο προσωπικός βοηθός υποστηρίζει όλες εκείνες τις καθημερινές δουλειές, την προσωπική υγιεινή, το ντύσιμο, τη μετακίνηση στην εργασία και σε δραστηριότητες, που το ίδιο το άτομο δεν είναι σε θέση να ολοκληρώσει μόνος του. Έτσι το άτομο ζει μια ζωή που επιθυμεί, σε ένα σπίτι, με μια εργασία και με ανθρώπους που ο ίδιος έχει επιλέξει.

Το σκηνικό όμως αλλάζει δραματικά όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με την ελληνική πραγματικότητα. Ο ορός «Ανεξάρτητη Διαβίωση» δεν υπάρχει καν ως έννοια στο λεξικό του Έλληνα. Η επί χρόνια παγιωμένη πρακτική που επιτάσσει πως η φροντίδα του άτομου με αναπηρία είναι ευθύνη των γονέων, οι όποιοι όταν γεράσουν δίνουν τη σκυτάλη στα αδέλφια, κρατά ομήρους τόσο τα ίδια τα άτομα με αναπηρία όσο και τις οικογένειές τους. Αυτή η πρακτική είναι συνάρτηση της λογικής πως η αναπηρία σημαίνει ανικανότητα. Έχει μπει τόσο στο DNΑ μας αυτό που φτάνουμε στο σημείο να ηρωοποιούμε κάποια άτομα με αναπηρία μόνο και μόνο επειδή ασχολούνται με τις επιστήμες, τον αθλητισμό, τις τέχνες, αλλά ακόμα και επειδή έχουν γίνει γονείς.

Όμως εμείς τα άτομα με αναπηρία δε θέλουμε να είμαστε ήρωες, θέλουμε να είμαστε άνθρωποι ισότιμοι με τους συνανθρώπους μας που δεν έχουν αναπηρία. Να μας δίνεται η δυνατότητα να είμαστε παραγωγικοί ώστε να συμβάλουμε στην οικονομία της Ελλάδας. Να μπορούμε να δημιουργούμε οικογένειες χωρίς να μετατρέπουμε τους συντρόφους μας σε βοηθούς. Να ασχολιόμαστε με πράγματα που μας γεμίζουν όποτε και όπου επιθυμούμε χωρίς να επιβαρύνουμε τον οικογενειακό και φιλικό περίγυρό μας.

Αυτό το επίπεδο ζωής θα μας το προσφέρει μόνο η θέσπιση συστήματος Ανεξάρτητης Διαβίωσης. Αυτό είναι το όραμα του νεοσυσταθέντος Οργανισμού Ανεξάρτητης Διαβίωσης Ελλάδος "i-living", που ο βασικός κορμός του αποτελείται από άτομα με βάρια κινητική αναπηρία.

Για πρώτη φορά η Ελλάδα ενώνεται με την υπόλοιπη Ευρώπη στις 5 Μαΐου διοργανώνοντας δράσεις σε 7 μεγάλες πόλεις της χώρας.

Ο i-living θα σας περιμένει και στο Ηράκλειο στην πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου (Λιοντάρια) από τις 5 μ.μ. έως τις 9 μ.μ. για ανακαλύψουμε μαζί παίζοντας με τις λέξεις την πραγματική σημασία του όρου «Ανεξάρτητη Διαβίωση».

* Η κ. Μαριάννα Διαμαντοπούλου είναι αντιπρόεδρος του i-living (iliving.greece@gmail.com)

Σχόλια