default-image

Καθαρίζουν την εθνική οδό για παραδειγματισμό

Κρήτη
Καθαρίζουν την εθνική οδό για παραδειγματισμό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα προβλήματα με την έλλειψη συστηματικής καθαριότητας σε όλο το μήκος του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) και τις... κακές συνήθειες των Ελλήνων που πετούν ό,τι βρουν, όπου γουστάρουν, τα έχουμε αναδείξει πολλές φορές με φωτορεπορτάζ από το neakriti.gr.

Πρόσφατα είναι τα ρεπορτάζ τόσο από το portal μας, όσο και από τη "Νέα Κρήτη" και την "ΚΡΗΤΗ TV" για το θέμα, όπου παρουσιαζόταν το απίστευτο χάλι σε όλου του το... μεγαλείο.

Όμως επιτέλους φαίνεται να αρχίζει να κινείται κάτι, έστω και σε επίπεδο εντυπώσεων. Σήμερα συνεκλήθη μεγάλη σύσκεψη στην Περιφέρεια, υπό τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Ευριπίδη Κουκιαδάκη, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός δράσης για να δοθεί τουλάχιστον ένα μήνυμα στον κόσμο.

Σε πρακτικό επίπεδο αυτό σημαίνει ότι θα προχωρήσουν οι φορείς, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης, σε συμβολική δράση καθαρισμού σε επιλεγμένα σημεία του ΒΟΑΚ σε όλη την Κρήτη!

Η δράση θα γίνει στις 24 Μαΐου και θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί.

Τα σημεία όπου θα γίνει επιχείρηση καθαρισμού είναι τα εξής:

Νομός Ηρακλείου

-Στο ύψος του παλαιού ΚΤΕΟ στο δήμο Χερσονήσου

-Στην Παντάνασσα στο δήμο Μαλεβυζίου

Νομός Ρεθύμνου

-Στον κόμβο Επισκοπής στο δήμο Ρεθύμνου

Νομός Χανίων

-Στο ύψος του Αγίου Ραφήλ στο δήμο Αποκορώνου

Νομός Λασιθίου

-Στο ύψος των Λιμνών στο δήμο Αγίου Νικολάου.

Βεβαίως αυτή είναι μια καθαρά συμβολική δράση, που στόχο έχει να αναδείξει το πρόβλημα και να δώσει το μήνυμα στους πολίτες να σταματήσουν να βρομίζουν... κατά το δοκούν (και) τις εθνικές οδούς.

Ωστόσο, σε πρακτικό επίπεδο, τα πράγματα είναι δύσκολα, μια και οι υπηρεσίες οι επιφορτισμένες με την καθαριότητα παραμένουν τραγικά υποστελεχωμένες και λίγα μπορούν να κάνουν.

Στους Δήμους περιμένουν πλέον την πρόσληψη των εργαζομένων με τις πεντάμηνες συμβάσεις μέσα στον Ιούνιο, για να μπορέσουν να διεκπεραιώνουν επαρκώς τα καθήκοντα της υπηρεσίας καθαριότητας.

Στη σύσκεψη στην Περιφέρεια μετείχαν εκπρόσωποι των Δήμων Ηρακλείου, Χερσονήσου και Μαλεβιζίου, του ΕΚΑΒ, της Τροχαίας, οργανώσεων εθελοντισμού όπως οι "Μινωίστας" κ.ά.

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης, «κάτω από ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες έχουμε χρέος να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο, αποδοτικότερο και αποτελεσματικότερο τρόπο τους πόρους που έχουμε στη διάθεσή μας, ώστε να κάνουμε το οδικό δίκτυο της Κρήτης (επαρχιακό και εθνικό) ασφαλέστερο, αλλά και καθαρότερο, όχι μόνον με την αξιοποίηση των πόρων που έχουμε στη διάθεσή μας ή προσδοκούμε, αλλά και με το συντονισμό σε συνεργασία με τους Δήμους των οργανώσεων των πολιτών. Οι ανεξέλεγκτες "χωματερές" στα πρανή του οδικού δικτύου, ή στις πύλες εισόδου της Κρήτης (λιμάνια, αεροδρόμια κ.λπ), η άναρχη χοροθέτηση οχλουσών δραστηριοτήτων στις εισόδους των μεγάλων ιδίως πόλεων, ετοιμόρροπα κτίρια, συνθήματα στους δρόμους και στις προσόψεις δημοσίων κτιρίων ή και μνημείων κ.λπ. συνθέτουν μια εικόνα που δεν τιμά κανένα από μας, δεν ταιριάζει στην ιστορία, στον πολιτισμό, το παρόν και το μέλλον του νησιού μας, γι' αυτό και πρέπει να ανατραπεί άμεσα με μια σειρά πρωτοβουλιών ευαισθητοποίησης που έχουμε σχεδιάσει για κάθε Περιφερειακή Ενότητα της Κρήτης».

Ο αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι στις 24 Μαΐου 2015 στο ύψος του παλαιού ΚΤΕΟ και στο ύψος της Παντάνασσας, για την ενότητα του Ηρακλειου, θα γίνουν συμβολικές δράσεις καθαρισμού του ΒΟΑΚ, ενώ ανάλογες πρωτοβουλίες θα υλοποιηθούν και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, σε συνεργασία με τους Δήμους και τους φορείς της ενδοχώρας.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος, Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, του δήμου Ηρακλείου Γιάννης Ρασούλης επεσήμανε ότι, «ο τομέας της καθαριότητας είναι ένα μεγάλο θέμα και αφορά όχι μόνο τον ΒΟΑΚ, το επαρχιακό οδικό δίκτυο, αλλά και τις πόλεις. Εμείς, ως δήμος Ηρακλείου, στις 24 του μήνα θα συνδράμουμε στη συγκεκριμένη εκστρατεία και θα καθαρίσουμε στα σημεία εισόδου-εξόδου της πόλης στον ΒΟΑΚ. Θα καθαριστούν οι δρόμοι, τα πρανή, αλλά θα πρέπει να επισημανθεί ότι το θέμα της καθαριότητας είναι ευθύνη και των πολιτών, που πρέπει να γίνουν προσεκτικότεροι και να μην ρυπαίνουν».

Ο αντιδήμαρχος τόνισε μάλιστα ότι το προσωπικό καθαριότητας στο δήμο Ηρακλείου δεν επαρκεί, ωστόσο το πρόβλημα μερικώς θα αντιμετωπιστεί με προσωπικό από το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας που θα ενισχύσει την υπηρεσία καθαριότητας το επόμενο πεντάμηνο.

Το επόμενο διάστημα ανάλογες συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν και στις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες Χανίων, Ρεθύμνου και Λασιθίου.

Γεωργία Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News