default-image

Διαγωνισμός ποίησης με θέμα "Η θάλασσα που μας ενώνει"

Κρήτη
Διαγωνισμός ποίησης με θέμα "Η θάλασσα που μας ενώνει"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τον 1ο Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Ποίησης με θέμα "Η θάλασσα που μας ενώνει" προκηρύσσει ο Πολιτιστικός Σύλλογος "Συνομιλώντας με το Μινωικό Πολιτισμό", στο πλαίσιο των προγραμματισμένων εκδηλώσεών του για το 2015.

Μάλιστα, διοργανώνεται στο Ηράκλειο, από 21 έως 30 Σεπτεμβρίου, ένα φεστιβάλ αφιερωμένο στο Μινωικό Πολιτισμό και στη Μεσόγειο θάλασσα, μέσα από ποικίλες δράσεις: ομιλίες, συζητήσεις, μουσικά και ποιητικά δρώμενα, προβολές, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Και κυρίως μέσω μιας συλλογικής εικαστικής έκθεσης στην Πύλη Βιτούρι και του παράλληλου 1ου Μεσογειακού Συμποσίου Κεραμικής Τέχνης, με καλλιτέχνες από την Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα, την Κύπρο, την Τουρκία και τη Μάλτα. Σκοπός είναι να προβληθούν μέσα από τη σύνδεση με την τέχνη και τον πολιτισμό η συνεργασία, η φιλότητα και η ειρηνική συνύπαρξη των λαών σε μια περιοχή όπως είναι η Μεσόγειος που δοκιμάζεται για μια ακόμη φορά από πολέμους μεγάλων συμφερόντων και δουλεμπορικά με πρόσφυγες, αλόγιστη αλιεία και οικολογική μόλυνση και καταστροφή.

Όσον αφορά στους όρους του διαγωνισμού ποίησης, οι ενδιαφερόμενοι γράφουν για τη θάλασσα, τη Μεσόγειο, το συμβολισμό της, την ιστορία της, τους πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν στις παρυφές της, τα ταξίδια, τις ανταλλαγές, τις μετακινήσεις πληθυσμών, τη φιλία και την ειρηνική γειτνίαση των λαών της και ό,τι άλλο συνειρμικά τους εγείρει.

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε δύο κατηγορίες: σε μαθητές γυμνασίων και λυκείων και σε ενήλικες χωρίς περιορισμό ηλικίας, ενώ κάθε διαγωνιζόμενος/η θα λάβει μέρος με ένα μόνο ποίημα, το οποίο δεν πρέπει να έχει εκδοθεί ή δημοσιευτεί στο παρελθόν, ούτε να έχει βραβευτεί σε άλλο λογοτεχνικό διαγωνισμό. Θα αποσταλούν τρία δακτυλογραφημένα αντίτυπα, σε μορφή word, με γραμματοσειρά Times New Roman και μέγεθος γραμμάτων 12, και ένα ψηφιακό αντίγραφο του κειμένου σε CD.

Για να διασφαλιστεί το αδιάβλητο του διαγωνισμού, οι διαγωνιζόμενοι πρέπει να αποστείλουν τα έργα τους μόνο με ψευδώνυμο. Δηλαδή, στο φάκελο αποστολής, στα 3 αντίτυπα και στο CD, θα αναγράφεται μόνο το ψευδώνυμο (για τους μαθητές, και η λέξη "Γυμνάσιο" ή "Λύκειο"), ενώ μέσα στο φάκελο αποστολής θα υπάρχει και ένας μικρότερος φάκελος, κλειστός, όπου θα αναγράφεται το πραγματικό όνομα και τα λοιπά στοιχεία (ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, διεύθυνση, πόλη, τηλέφωνο, ηλεκτρονική διεύθυνση. Για τους μαθητές θα αναγράφεται και το σχολείο του διαγωνιζομένου.

Ο ταχυδρομικός φάκελος αποστολής θα σταλεί απλά και όχι συστημένα, το αργότερο μέχρι τις 30 Ιουνίου 2015, στην παρακάτω διεύθυνση: Πολιτιστικός Σύλλογος "Συνομιλώντας με το Μινωικό Πολιτισμό", Γκάλι 8, 71.306, Ηράκλειο Κρήτης.

Τα έργα που θα προκριθούν από την επιτροπή (η σύσταση της οποίας θα ανακοινωθεί μετά τη λήξη του διαγωνισμού) θα εκδοθούν μαζί με τα εικαστικά έργα και τα βιογραφικά σημειώματα των δημιουργών σε μια καλαίσθητη καλλιτεχνική έκδοση και θα δοθεί ένα αντίτυπο δωρεάν σε όλους τους διαγωνιζόμενους των οποίων τα έργα θα συμπεριλαμβάνονται στην έκδοση. Τα ποιήματα αυτά θα διαβαστούν σε μουσικοποιητική βραδιά που θα οργανωθεί κατά το 10ήμερο της έκθεσης το Σεπτέμβριο του 2015. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 6973/991.005 και 6977/479.717.

Ιωάννα Βλαχάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News