Ειδήσεις

Γ. Σταθάκης: 5 εκατ. ευρώ για τη Δημοτική Αγορά Χανίων

Τη χρηματοδότηση του έργου για την αποκατάσταση του κτηρίου της Δημοτικής Αγοράς των Χανίων μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων με το ποσό των 5 εκατομμυρίων ανακοίνωσε από τα Χανιά ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών και Ναυτιλίας Γιώργος Σταθάκης.

Ο κ. Σταθάκης, παρουσία του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, συναντήθηκε στο Δημαρχείο της πόλης με το δήμαρχο Τάσο Βάμβουκα, ανακοινώνοντας τη χρηματοδότηση του έργου, ικανοποιώντας έτσι ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας «Η Δημοτική Αγορά αποτελεί σύμβολο για την πόλη των Χανίων και την αποκατάστασή της τη διεκδικούσαν επί χρόνια οι δημοτικές Αρχές. Ήταν το πρώτο αίτημα που μου είχε θέσει η νέα δημοτική Αρχή και σήμερα ανακοινώνουμε την έγκριση της χρηματοδότησης», δήλωσε ο κ. Σταθάκης.

«Σήμερα ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα της κοινωνίας των Χανίων», δήλωσε από την πλευρά του ο δήμαρχος Τάσος Βάμβουκας. Όπως έκανε γνωστό, το ποσό που εγκρίθηκε είναι 5 εκατομμύρια ευρώ και άμεσα θα προχωρήσουν οι διαδικασίες της δημοπράτησης με στόχο τα έργα αποκατάστασης να αρχίσουν μετά το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου. Η αποκατάσταση σε πρώτη φάση θα αφορά την οροφή του κτηρίου, την εξασφάλιση της στατικότητας της Αγοράς, παρεμβάσεις σε σημεία που έχουν εντοπιστεί εκτεταμένες φθορές και παρεμβάσεις στην τοιχοποιία.

«Σήμερα ικανοποιείται ένα από τα βασικά αιτήματα του Δήμου και της κοινωνίας των Χανίων και αυτό είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας που υπάρχει μεταξύ της Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού με την Πολιτεία», σχολίασε από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης.

Η Δημοτική Αγορά των Χανίων είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα και πλέον γνωστά μνημεία της πόλης. Από το 1980 με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και αποτελεί σημείο με έντονη οικονομική δραστηριότητα καταλαμβάνοντας έκταση 4.000 τ.μ. Η κατασκευή της ολοκληρώθηκε το 1913 επί δημαρχίας Εμμανουήλ Μουντάκη και εγκαινιάστηκε στις 4 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου από τον τότε πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο. Ωστόσο, έχει υποστεί σημαντικές φθορές, ενώ μέχρι σήμερα οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει είναι ελάχιστες.

Αντώνης Νομικός

Σχόλια