default-image

Animal Action: Σε καλά χέρια 96 ζώα

Κρήτη
Animal Action: Σε καλά χέρια 96 ζώα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διένυσαν 1.000 χιλιόμετρα. Φρόντισαν 96 ιπποειδή. Βρέθηκαν αντιμέτωποι με ποικιλία κτηνιατρικών προβλημάτων, αλλά και με γνώριμα πρόσωπα που τους περίμεναν με ανοιχτές αγκάλες. Ο λόγος για την Ομάδα Φροντίδας Ιπποειδών της Animal Action, που περιόδευσε και φέτος στην Κρήτη προκειμένου να προσφέρει δωρεάν φροντίδα στα ζώα εργασίας απομακρυσμένων χωριών της Κρήτης.

Η ομάδα, αποτελούμενη από την κτηνίατρο Ελίζα Γκέσκου, τον πεταλωτή Άρη Βλαχάκη και τον οδοντίατρο ιπποειδών Γκάρι Ντρέιπερ, συχνά δούλεψε μέχρι αργά τη νύχτα. Κάποιες φορές ακόμα και υπό το φως των κεριών, προκειμένου να προλάβει να καλύψει όλες τις ανάγκες. Συνολικά πρόσφεραν φροντίδα σε 96 ιπποειδή, από τα οποία 73 ήταν γαϊδουράκια, 5 πόνι, 12 άλογα και 6 μουλάρια.

Ο πεταλωτής Άρης Βλαχάκης επί το έργον…

Αρχικά επισκέφτηκαν δύο καταφύγια γαϊδουριών, όπου πρόσφεραν κτηνιατρική, πεταλωτική και οδοντιατρική φροντίδα σε όλα τα ηλικιωμένα γαϊδουράκια και σε μερικά άλογα. Καθώς αυτά τα ζώα δέχονται τη φροντίδα της ομάδας εδώ και αρκετά χρόνια, τα οδοντικά και πεταλωτικά προβλήματα δεν ήταν σοβαρά. Τρία υπερμεγέθη δόντια κόπηκαν και έγινε λιμάρισμα των οδοντικών ακίδων και αγκίστρων σε όσα ζώα χρειάστηκε. Επίσης εξονυχίστηκαν κάποιες μακριές οπλές για να επανέλθουν στο φυσιολογικό σχήμα τους.

Στη συνέχεια του ταξιδιού της στην Κρήτη, όμως, η ομάδα βρέθηκε αντιμέτωπη με ποικιλία κτηνιατρικών προβλημάτων: Ένα απόστημα που είχε καταστρέψει τμήμα του πέλματος, δύο ζώα με τραυματισμένο κερατοειδή στον οφθαλμό, ένα γαϊδουράκι με έντονη δερματική αλλεργία, αρκετά ζώα με προβλήματα στις αρθρώσεις, ένα γαϊδουράκι που είχε τραυματιστεί με συρματόπλεγμα, ένα γαϊδουράκι που είχε χάσει την οπλή του μετά από τραυματισμό, ένα γαϊδουράκι με σύνδρομο μπαλαρίνας στις οπλές.

Ο Γκάρι Ντρέιπερ εκπαιδεύει το ζωολόγο Άλκη Γκέσκο στην οδοντιατρική των ιπποειδών

Ταυτόχρονα είχαν την ευκαιρία να δουν ξανά το ζώο με το σαρκοειδές που είχαν περιθάλψει πέρυσι. Το γαϊδουράκι, με τη βοήθεια της Animal Action, βρίσκεται στη δεύτερη φάση της θεραπείας, υπό την καθοδήγηση του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ και φαίνεται ότι θα έχει αποτέλεσμα.

Γέρικα

Είδαν ακόμα δύο γέρικα γαϊδουράκια με χρόνια προβλήματα χωλότητας, που ανήκαν σε ηλικιωμένους ιδιοκτήτες σε χωριά. Πολλοί τουρίστες παραπονιούνταν γι' αυτά τα ζώα γιατί οι ιδιοκτήτες εξακολουθούσαν να τα δουλεύουν παρά τη χωλότητά τους. Και τα δύο είχαν χρόνια ενδονυχίτιδα και οστεόφυτα στις αρθρώσεις, με αποτέλεσμα να αποκτούν μακριές και παραμορφωμένες οπλές. Το ένα είχε έντονη οξεία ενδονυχίτιδα τη στιγμή της εξέτασής του και απροθυμία να περπατήσει λόγω έντονου πόνου. Έγινε εξονυχισμός των οπλών και στα δύο, ενώ δόθηκε θεραπεία με αντιφλεγμονώδη-αναλγητικά και συμβουλές στους ηλικιωμένους ιδιοκτήτες για τη διαχείρισή τους.

Η κτηνίατρος Ελίζα Γκέσκου δίνει συμβουλές σε εκπαιδευόμενο

Καθώς αυτά τα ζώα φαίνεται ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν να δουλεύουν πλέον, οι αντίστοιχες τοπικές φιλοζωικές ομάδες που συνεργάζονται με την ομάδα της Animal Action θα προσπαθήσουν να τους βρουν άλλα ζώα για να κάνουν τις δουλειές τους, έτσι ώστε αυτά να αποσυρθούν.

Εκπαίδευση

Ο Άλκης Γκέσκος, ζωολόγος που ζει στην Κρήτη, πήρε μέρος και πάλι στην ομάδα, για να βοηθήσει αλλά και για να εκπαιδευθεί περαιτέρω στην τέχνη της οδοντιατρικής ιπποειδών από τον Γκάρι. Η κτηνίατρος έδειξε σε μια νέα ιδιοκτήτρια ηλικιωμένων γαϊδουριών πώς να κάνει ενέσεις όταν χρειαστεί, αλλά έδωσε και πολλές πληροφορίες για τη διατροφή και τη διαχείρισή τους.

Ήταν ένα επιτυχημένο ταξίδι που ασφαλώς προσέφερε πολλά στη βελτίωση της ευζωίας των ιπποειδών που φροντίστηκαν, αλλά και γνώσεις σε όλους όσοι συμμετείχαν σε αυτό.

Το χωριό που χρησιμοποιεί ακόμα ζώα εργασίας… Αύξηση γαϊδουριών στα Σκούρβουλα

Οι ιδιοκτήτες των γαϊδουριών στο χωριό Σκούρβουλα ήταν περισσότεροι φέτος και πολύ χαρούμενοι που ξαναείδαν την ομάδα της Animal Action. Το χωριό αυτό είναι ένα από τα λίγα, όπου ακόμα πολλοί κάτοικοι χρησιμοποιούν ζώα σε αγροτικές εργασίες. Ήταν επόμενο, λοιπόν, να χαρούν όταν, αντί να τρέχουν οι ίδιοι στους κτηνιάτρους, έτρεχαν οι κτηνίατροι στο χωριό τους, και μάλιστα δωρεάν.

Οι κάτοικοι στα Σκούρβουλα χρησιμοποιούν ακόμη γαϊδουράκια στις αγροτικές τους εργασίες

Επισκέφτηκαν επίσης και τα μουλάρια που δουλεύουν στο φαράγγι της Σαμαριάς. Τα βρήκαν σε πολύ καλή σωματική κατάσταση και ικανοποιήθηκαν που είχαν τη δυνατότητα να εκφράζουν τη φυσιολογική τους συμπεριφορά ελεύθερα στο λιβάδι τους μήνες που δε δουλεύουν στο δρυμό.

Στην ίδια περιοχή, κατάφεραν να επισκεφτούν ένα τουριστικό μέρος με πόνι και άλογα, για το οποίο ο τοπικός φιλοζωικός σύλλογος είχε δεχτεί πολλές καταγγελίες. Αφού έλεγξαν την κατάσταση των ζώων, έδωσαν συμβουλές για τη διατροφή, την προληπτική κτηνιατρική φροντίδα και τον καθημερινό χειρισμό τους.

Ελένη Σταυρουλάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News