Ειδήσεις

4 Μαϊου του 1972: Η τραγωδία της Γεωργιούπολης

Ήταν 4 Μαΐου του 1972, όταν η θάλασσα της Γεωργιούπολης Χανίων ζήλεψε τα νιάτα και την ομορφιά 21 μαθητριών του γυμνασίου Σπηλίου Ρεθύμνης και τις πήρε μαζί της…

4 Μαΐου του 1972: 27 συνολικά μαθήτριες από το Σπήλι επιβιβάστηκαν, χωρίς να συνοδεύονται από καθηγητή, στη μηχανότρατα "Δύο Γιώργηδες" που οδηγούσε ο 26χρονος αδελφός του ιδιοκτήτη Νικόλαος Χουρδατζάκης. Με γέλια και τραγούδια ανοίχτηκαν στα βαθιά.

Ωστόσο, η μοίρα επέλεξε αλλιώτικα… 

Περίπου μετά από 15 λεπτά πλεύσης ο κινητήρας έσβησε, ένα κύμα χτύπησε την κουπαστή, πανικοβλήθηκαν οι μαθήτριες, μετακινήθηκαν από τη μια πλευρά στην άλλη, με αποτέλεσμα το σκάφος να ανατραπεί και να βυθιστεί.

Ακολούθησαν σκηνές αλλοφροσύνης, με τις μαθήτριες να καλούν σπαρακτικά σε βοήθεια.

Τις φωνές άκουσε ένα παιδί στην παραλία, που ειδοποίησε καθηγητές και ψαράδες που ξεκίνησαν αμέσως επιχείρηση διάσωσης…

Φευ! Τελικά η διάσωση μετατράπηκε σε περισυλλογή πτωμάτων κοριτσιών που δεν πρόλαβαν να ζήσουν.

Μόνο έξι μαθήτριες, που δεν μπερδεύτηκαν στα δίχτυα και έμειναν στην επιφάνεια, κατάφεραν να σωθούν.

Πνίγηκαν οι εξής 21, ηλικίας 13-15 ετών:

Οι δίδυμες αδελφές Δουλγεράκη Ευαγγελία, Δουλγεράκη Αιμιλία και η ξαδέρφη τους Δουλγεράκη Αικατερίνη, η Φουσταλιεράκη Αμαλία, η Σειραγάκη Αικατερίνη, η Λογιάκη Αικατερίνη, η Μαρκουλιδάκη Άννα, η Μπιζιριαννάκη Ελένη, η Παγκάκη Ολυμπία, η Παπαδάκη Άννα, η Χατζηδάκη Γαρυφαλλιά, η Τσαγκαράκη Βάσω, η Θεοδοσάκη Χρυσή, η Κυριακάκη Μαργαρίτα, η Κουμεντάκη Αικατερίνη, η Τσιγδινού Μαρία, η Στρατηδάκη Ειρήνη, η Παπαδάκη Μαρία, η Σειραγάκη Μαρία, η Λιμάκη Ιωάννα και η Λαγουδάκη Θεοδοσία.

Για τον πνιγμό των 21 κοριτσιών, κρίθηκε «ένοχος ανθρωποκτονιών κατά συρροή εν συνειδήσει», ο λεμβούχος Ν. Κορδατζάκης ο οποίος και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 3 ετών.

«Ένοχοι… άνευ συνειδήσεως» κρίθηκαν οι καθηγητές Ιω. Τσαγκαράκης και Στυλιανή Στυλιανουδάκη (φυλάκιση 18 μηνών), ενώ οι Ι. Χαριτζόπουλος και Ζωή Ριτσάτου-Παπαδάκη καταδικάστηκαν σε ένα έτος με αναστολή.

Σχόλια