Ειδήσεις

Σήμερα το στερνό "αντίο" στον καθηγητή Ν. Καρκαβίτσα

Σήμερα στις 3:30 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό Αγίου Τίτου Ηρακλείου θα γίνει η κηδεία του καθηγητή Πυρηνικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκου Καρκαβίτσα. Η σορός θα είναι στο ναό από τις 12 το μεσημέρι, ενώ η ταφή του θα γίνει στο νέο κοιμητήριο Ηρακλείου.

Υπενθυμίζεται ότι, μετά το θάνατο του πρώην πρύτανη Χρήστου Νικολάου, τη μάχη για τη ζωή έχασε και ο καθηγητής Νίκος Καρκαβίτσας, που από την 1η Απριλίου νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ.

Ο καθηγητής, ο οποίος είχε συνταξιοδοτηθεί, είχε υποβληθεί σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση όταν διαγνώστηκε με διαχωριστικό ανεύρυσμα αορτής. Βρέθηκε στο νοσοκομείο μετά από δυνατό πόνο στην κοιλιά, όπου και διαπιστώθηκε το σοβαρό πρόβλημα υγείας, το οποίο δε γνώριζε ότι είχε.

Στην πολύωρη χειρουργική επέμβαση του καθηγητή Πυρηνικής είχαν συμμετάσχει οι αγγειοχειρουργοί κ.κ. Ιωαννίδης και Καφετζάκης, ενώ είχε κληθεί επειγόντως και ο χειρουργός κ. Χαλκιαδάκης. Η κατάσταση της υγείας του πάντως εξαρχής κρινόταν ιδιαίτερα κρίσιμη.

Να σημειωθεί ότι πολλά είναι τα συλλυπητήρια προς τη σύζυγο του καθηγητή, Δέσποινα, και τα παιδιά του Άννα και Σπύρο.

Είπαν το τελευταίο αντίο…

Εντωμεταξύ, το "ύστατο χαίρε" στον πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης Χρήστο Νικολάου, που "έφυγε" στα 61 του χρόνια, είπαν προχθές συγγενείς, φίλοι και η κοινωνία της Κρήτης. Ο Χρήστος Νικολάου, καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών, είχε καταλήξει το βράδυ της Τετάρτης αφού εισήχθη στο ΠΑΓΝΗ με ρήξη θωρακικής αορτής και ενώ υποβαλλόταν σε χειρουργική επέμβαση.

Η νεκρώσιμος ακολουθία εψάλη στον Ιερό Ναό του Αγίου Τίτου, ενώ η ταφή έγινε στο Πισκοπιανό Χερσονήσου, όπου κατοικούσε το μεγαλύτερο διάστημα κάθε έτους ο πρώην πρύτανης.

Τραγικές φιγούρες η σύζυγός του Βασιλική και η μοναχοκόρη του Λουκία. Ο αναπάντεχος θάνατος του Χρήστου Νικολάου βύθισε στο πένθος την πανεπιστημιακή κοινότητα.

«Κορυφαίος»

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης και στενός φίλος του εκλιπόντος Ευριπίδης Στεφάνου στον επικήδειο, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Ο Χρήστος Νικολάου ήταν κορυφαίος επιστήμονας με διεθνή αναγνώριση στο επιστημονικό του πεδίο, προσέφερε σημαντικές υπηρεσίες στο Πανεπιστήμιο Κρήτης ως δάσκαλος, ως ερευνητής, ως πρύτανης. Πάνω από όλα, όμως, ήταν ένας ενάρετος πολίτης.

Ο Χρήστος Νικολάου, εκτός από τις επιστημονικές του γνώσεις και την τεχνοκρατική του επάρκεια, ήταν ένας άνθρωπος με ιδιαίτερη καλλιέργεια και μόρφωση. Ως αντιπρύτανης και κυρίως ως πρύτανης εργάστηκε σκληρά, εργάστηκε με δημιουργικότητα. Γι' αυτό ενέπνευσε τους συναδέλφους του, τους φοιτητές και το προσωπικό και ηγήθηκε της προσπάθειας για την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου προς όλες τις κατευθύνσεις που πρέπει να χαρακτηρίζουν ένα Ίδρυμα με διεθνή εμβέλεια. Κατά τη διάρκεια της θητείας του υλοποιήθηκαν και σχεδιάστηκαν πολύπλευρες δράσεις. Από το κτηριακό πρόγραμμα και τις υποδομές, ως την ακαδημαϊκή και ερευνητική ανάπτυξη και τη διεθνή παρουσία του Πανεπιστημίου Κρήτης. Οργάνωσε τις πρώτες εξωτερικές-ανεξάρτητες αξιολογήσεις του Ιδρύματος, πράγμα πρωτόγνωρο για τη λεγόμενη "ελληνική ακαδημαϊκή πραγματικότητα". Η ανάπτυξη της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος ήταν για τον Χρήστο έργο ζωής. Με την επιστημονική του εποπτεία, στο Πανεπιστήμιό μας δημιουργήθηκε η πρώτη Ψηφιακή Βιβλιοθήκη ακαδημαϊκού ιδρύματος στην Ελλάδα. Με τις δικές του προσπάθειες εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση του κεντρικού κτηρίου της Βιβλιοθήκης στο Ηράκλειο και με πολύ μεγάλη ικανοποίηση το είδε να υλοποιείται πρόσφατα».

Για το Πανεπιστήμιο

«Ο Χρήστος Νικολάου εργάστηκε για την αυτοδυναμία του Πανεπιστημίου. Πίστευε ακράδαντα ότι ένα πανεπιστήμιο πρέπει να στηρίζεται εν πρώτοις στις δυνάμεις του και να μην περιμένει τα πάντα από το κράτος. Πίστευε ότι ένα Ίδρυμα πρέπει να φροντίζει τους εργαζομένους του. Για να υλοποιήσει τα πιστεύω του δεν εφείσθη κόπων και είχε το θάρρος να λαμβάνει δύσκολες αποφάσεις. Όπως όμως συχνά συμβαίνει, κάποιοι, λίγοι, εντός και εκτός του Πανεπιστημίου Κρήτης, προσπάθησαν να θίξουν το έργο του. Χωρίς αποτέλεσμα! Ο Χρήστος Νικολάου δικαιώθηκε σε όλα τα επίπεδα απέναντι σ' αυτούς. Από την πρώτη στιγμή των επιθέσεων που υπέστη, στη συνείδηση της Πανεπιστημιακής Κοινότητας και αργότερα σε όλους τους θεσμούς της Πολιτείας.

Η απουσία του Χρήστου θα είναι εμφανής σε αυτή τη δύσκολη, για το Ελληνικό Πανεπιστήμιο, περίοδο. Εκ μέρους όλης της Πανεπιστημιακής μας Κοινότητας του απευθύνω το ύστατο χαίρε.

Το κενό που μας αφήνει είναι μεγάλο και το πένθος μας για την οδυνηρή απώλειά του βαρύ», κατέληξε ο κ. Στεφάνου.

Ψηφίσματα

Για την απώλεια του πρώην πρύτανη εκδόθηκε πλήθος ψηφισμάτων και συλλυπητηρίων. Μεταξύ αυτών και της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδας, που μεταξύ άλλων αναφέρει: «Με πραγματική συντριβή πληροφορηθήκαμε τον αιφνίδιο θάνατο του Χρήστου Νικολάου. Η προσφορά του στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών, στο Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση γενικότερα, από όποια θέση και αν υπηρέτησε, υπήρξε καθοριστική. Καθοριστική και η προσφορά του σε θέματα που άπτονται του κλάδου Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Το κενό από την απώλειά του είναι μεγάλο και δυσαναπλήρωτο.

Εκατοντάδες Έλληνες πληροφορικοί είχαν την τύχη και τη χαρά να τον γνωρίσουν από κοντά ως διακεκριμένο επιστήμονα και εξαίρετο πανεπιστημιακό δάσκαλο, αλλά παράλληλα και ως έναν απλό άνθρωπο, πάντα διαθέσιμο να ακούσει τις ανησυχίες και τις απόψεις τους και να μοιραστεί μαζί τους τις δικές του.

Υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας και ουσιαστικά εκείνος που το θεμελίωσε με τη συγκρότηση των εσωτερικών του οργάνων. Ως επικεφαλής της Επιτροπής Στρατηγικής για την Πληροφορική το 1999 επεδίωξε το άνοιγμα των τμημάτων Πληροφορικής και Επικοινωνιών, συμπλέοντας με την Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας και απορρίπτοντας εισηγήσεις για "προγράμματα μετατροπής" (conversion courses).

Με τον τρόπο αυτό καταξίωσε και παγίωσε την Πληροφορική ως αυτόνομη επιστήμη σε ακαδημαϊκό επίπεδο».

Σχόλια