Ειδήσεις

Τουριστικό γραφείο άφησε "ξεκρέμαστους" 60 μαθητές

Δεν έχει εντοπιστεί ακόμη ούτε από τους εξαγριωμένους μαθητές, καθηγητές και γονείς του 2ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου, ούτε από τις Αρχές, ο υπεύθυνος του ταξιδιωτικού γραφείου που άφησε "ξεκρέμαστους" τους μαθητές που επρόκειτο να ταξιδέψουν στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο εκπαιδευτικής εκδρομής.

Οι άτυχοι μαθητές έμειναν "στον αέρα" καθώς λίγες μόλις ώρες πριν την προγραμματισμένη αναχώρησή τους πληροφορήθηκαν ότι δεν μπορούν να ταξιδέψουν αφού το ταξιδιωτικό γραφείο που είχε αναλάβει την εκδρομή δηλώνει αδυναμία ως προς την πραγματοποίησή της.

Η είδηση προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του 2ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου, που δεν μπορούν να πιστέψουν ότι βρίσκονται "εκτεθειμένοι", όπως δηλώνουν, καθώς συμμετέχουν στο πρόγραμμα Comenius, στα πλαίσια του οποίου θα πραγματοποιείτο η 7ήμερη εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη, την οποία περίμεναν πώς και πώς.

Οι 60 μαθητές της Β' Τάξης και 10 ενήλικες - συνοδοί καθηγητές αλλά και μέλη του Συλλόγου Γονέων - επρόκειτο να αναχωρήσουν το βράδυ του Σαββάτου με το πλοίο της γραμμής για Πειραιά και από εκεί θα μετέβαιναν στην Πόλη, όπου θα λάμβαναν μέρος σε σημαντικές επισκέψεις και δραστηριότητες. Μάλιστα θα έκαναν επίσκεψη και στο Φανάρι, όπου θα συναντούσαν τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Το απόγευμα του Σαββάτου, ωστόσο, πληροφορήθηκαν ότι το ταξίδι αυτό δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, χωρίς αρχικά να υπάρχει κάποια διευκρίνιση ως προς τους λόγους για τους οποίους υπήρξε αυτή η αρνητική εξέλιξη - εάν δηλαδή το πρακτορείο έβαλε "λουκέτο" ή εάν υπάρχουν απλώς οικονομικά θέματα τα οποία εμποδίζουν την πραγματοποίηση της εκπαιδευτικής εκδρομής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το συνολικό ποσό που έχει καταβληθεί για την εκδρομή είναι 20.000 ευρώ, ενώ στο κάθε παιδί αντιστοιχεί 370 ευρώ.  

Ήδη ο διευθυντής του σχολείου μετέβη στην Αστυνομική Διεύθυνση, όπου υπέβαλε μήνυση κατά του ταξιδιωτικού γραφείου.

Ο υπεύθυνος του γραφείου αναζητείται, αλλά ακόμη δεν έχει βρεθεί προκειμένου να δώσει εξηγήσεις στους θιγόμενους και τις αρχές.

Σημειώνεται ότι στο πρόγραμμα Comenius συμμετέχουν 8 χώρες - Πολωνία, Πορτογαλία, Ισπανία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Ιταλία και Τουρκία - με την Ελλάδα να μένει εκτός στην παρούσα φάση.

Άδικα περίμεναν στο λιμάνι να φύγουν…

Οι μαθητές του σχολείου έμειναν κυριολεκτικά με τις βαλίτσες στο χέρι το βράδυ του Σαββάτου και με την οργή τους να ξεχειλίζει, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς βρέθηκαν στο λιμάνι του Ηρακλείου αφού δεν είχαν προλάβει να ενημερωθούν για την απίστευτη τροπή κυριολεκτικά στο παρά πέντε.

«Ήταν ένα όνειρο ζωής και μαζί η δουλειά μιας ολόκληρης χρονιάς αφού από πέρυσι προετοιμαζόμασταν για αυτή την εκπαιδευτική εκδρομή στην Κωνσταντινούπουλη», λένε οι μαθητές στο neakriti.gr, απευθύνοντας μάλιστα έκκληση και προς την Περιφέρεια Κρήτης να παρέμβει προκειμένου να καταφέρουν τελικά να φτάσουν στο προορισμό τους στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εκπαιδευτικού προγράμματος.

Από τα σύννεφα έπεσαν και η διεύθυνση και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου. Όπως δήλωσε ο καθηγητής Μιχάλης Βαβουρανάκης στο neakriti.gr, «το Μelini Τravel, ταξιδιωτικό πρακτορείο στη Νέα Αλικαρνασσό, υποτίθεται πως είχε κανονίσει τα πάντα έχοντας μάλιστα εισπράξει περίπου 20 χιλιάδες ευρώ. Είχε αναλάβει τη μεταφορά των παιδιών και των συνοδών τους προς την Τουρκία. Αργά το απόγευμα εκπρόσωπος του πρακτορείου και "αρχηγός" της εκδρομής που θα μας συνόδευε μάς ενημέρωσε πως το γραφείο έπεσε έξω οικονομικά και ότι αναβάλλεται η εκδρομή. Δε μας έδωσαν άλλες εξηγήσεις αλλά έπειτα μάθαμε πως δεν είχαν πληρώσει τίποτα».

Πυρ και μανία και οι γονείς των μαθητών, που από το υστέρημά τους σε καιρούς δύσκολους κατάφεραν να καλύψουν το κόστος της εκδρομής για να φτάσουν το βράδυ του Σαββάτου, μια ανάσα πριν την αναχώρηση, να αντιληφθούν πως τελικά όλα τινάχτηκαν στον αέρα...

Σχόλια