default-image

Απεβίωσε η μπαλαρίνα Μάγια Πλισέτσκαγια

Πολιτισμός
Απεβίωσε η μπαλαρίνα Μάγια Πλισέτσκαγια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε ηλικία 89 ετών έφυγε από τη ζωή η διάσημη χορεύτρια του κλασικού μπαλέτου Μάγια Πλισέτσκαγια, όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής του Θεάτρου Μπαλσόι Βλαντίμιρ Ουρίν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «απεβίωσε αφού υπέστη καρδιακή ανακοπή. Οι γιατροί προσπάθησαν τα πάντα (προκειμένου να την επαναφέρουν), όμως δεν τα κατάφεραν».

Η Πλισέτσκαγια απεβίωσε στη Γερμανία, διευκρίνισε ο Βλαντιμίρ Ουρίν, ενώ προσέθεσε ότι ενημερώθηκε από το σύζυγο της μπαλαρίνας, το Ρώσο συνθέτη Ρόντιον Στσεντρίν.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν απέστειλε συλλυπητήρια μηνύματα στους συγγενείς της χορεύτριας.

Η Μάγια Πλισέτσκαγια είχε γεννηθεί την 20ή Νοεμβρίου του 1925 στη Μόσχα, και ήταν η μία από τις μονάχα δύο μπαλαρίνες της Σοβιετικής Ένωσης που είχε τιμηθεί με τον τίτλο «Η Απόλυτη Πρίμα Μπαλαρίνα».

Ο πατέρας της, μηχανικός στο επάγγελμα, εκτελέστηκε από απόσπασμα το 1938 υπό το Στάλιν, και η μητέρα της, ηθοποιός του κινηματογράφου, είχε μεταφερθεί σε ένα στρατόπεδο στο Καζακστάν επειδή ήταν «μέλος της οικογένειας ενός προδότη της πατρίδας».

Τη φροντίδα της μικρής Μάγιας ανέλαβαν ο θείος και η θεία της. Η Μάγια έγινε δεκτή στο Μπαλσόι το 1943, όπου αναδείχθηκε σχεδόν αμέσως σε μία από τις καλύτερες χορεύτριες της γενιάς της.

Έξοχη και ευφυέστατη στον τρόπο που ερμήνευε τα σημαντικότερα έργα του ρεπερτορίου του Μπαλσόι, διακρίθηκε επιπλέον επειδή αψηφούσε το σοβιετικό καθεστώς, που χαρακτήριζε «σκανδαλώδη» τον τρόπο που ερμήνευε ορισμένες χορογραφίες.

Η Μάγια Πλισέτσκαγια χόρευε για τουλάχιστον 50 χρόνια στο Μπαλσόι, ξεπερνώντας κατά πολύ τα ηλικιακά όρια στα οποία συνήθως αποσύρονται οι Ρωσίδες μπαλαρίνες.

Το 2005, σε ηλικία 80 ετών, χόρεψε στο Κρεμλίνο το «Ave Maia» που της είχε αφιερώσει ο Μορίς Μπεζάρ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News