default-image

ΠΚΗ: Τελευταίες παραστάσεις για την "Καταρίνα Μπλουμ"

Κρήτη
ΠΚΗ: Τελευταίες παραστάσεις για την "Καταρίνα Μπλουμ"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά από δύο εξαίσιες βραδιές στο πειραματικό θέατρο του νέου Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου, όπου το πολύ θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού έδωσε τον τόνο, ο κύκλος παραστάσεων του έργου "Η χαμένη τιμή της Katharina Blum" της ομάδας UBUNTU ολοκληρώνεται σήμερα Σάββατο 2 και την Κυριακή 3 Μαΐου, στις 21:30.

Για την παράσταση αυτή η σκηνοθέτις Ελεάνα Τσίχλη προτάθηκε για το βραβείο "Ελευθερία Σαπουντζή" το 2013, η δε ομάδα βραβεύτηκε φέτος από την Ένωση Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής με τη διάκριση "Πρωτοεμφανιζόμενου Καλλιτέχνη" για το 2014. Το έργο χαρακτηρίστηκε από κριτικούς θεάτρου όπως η Αστερόπη Λαζαρίδου ως μία από τις 10 καλύτερες παραστάσεις της καλλιτεχνικής σεζόν 2012-2013.

Έργο σύγχρονο, επίκαιρο, προφητικό...

Στο έργο περιγράφεται μια πόλη, αν όχι μια ολόκληρη χώρα, όπου οι πολιτικές αναμετρήσεις και συζητήσεις δε γίνονται στο αρμόδιο όργανο εξουσίας και διακυβέρνησης, αλλά μέσα σε κλειστά ιδιωτικά δωμάτια, μέσω τηλεφωνημάτων - που όλως τυχαίως παρακολουθούνται και από την αστυνομία - μέσω τις επιρροής που έχουν τα πολιτικά πρόσωπα ή οι φίλοι τους στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Διαπλοκή, προπαγάνδα, χειραγώγηση. Έτσι διαμορφώνονται οι πολιτικές συνειδήσεις, έτσι "διαμορφώνεται" η κοινή γνώμη...

Όπως ο ίδιος ο συγγραφέας αναγράφει στην αρχή του έργου του, «τα πρόσωπα και οι καταστάσεις του έργου είναι φανταστικές. Οι όποιες ομοιότητες δεν είναι ούτε σκόπιμες, ούτε τυχαίες, αλλά αναπόφευκτες...».

Το σχόλιο του συγγραφέα Heinrich Boll, το 1974, απαράλλαχτο, προσαρμόζεται στην Ελλάδα του 2015.

Πρόκειται για μια παράσταση-αφήγηση, βασισμένη στο έργο του νομπελίστα Γερμανού συγγραφέα Heinrich Boll, για την ιστορία μιας κοπέλας της διπλανής πόρτας που στην πορεία του έργου μετουσιώνεται σε σύμβολο πίστης και ηθικής. Η Καταρίνα Μπλουμ είναι μια νεαρή και όμορφη οικιακή βοηθός. Όταν βρίσκεται σε ένα αποκριάτικο πάρτι, γνωρίζει και ερωτεύεται τον Λούντβιχ Γκέτεν, ο οποίος καταζητείται από την αστυνομία για διάφορα εγκλήματα και τρομοκρατικές ενέργειες. Έτσι η Καταρίνα βρίσκεται ξαφνικά στο στόχαστρο του κίτρινου Τύπου και συγκεκριμένα της εφημερίδας "Die Zeitung" και του γλοιώδους δημοσιογράφου Ταίτγκες. Η ιδιωτική ζωή της Καταρίνα καταστρέφεται. Ο αδίστακτος δημοσιογράφος εκθέτει τους φίλους και την οικογένειά της με μια σειρά ψεύτικων και δυσφημιστικών δημοσιευμάτων που κηλιδώνουν την υπόληψή της και δεν έχουν καμία σχέση με την αλήθεια.  

Οι συντελεστές

Κείμενο: Heinrich Boll

Σκηνοθεσία-διασκευή: Ελεάνα Τσίχλη

Επιμέλεια σκηνικού: Τίνα Τζόκα

Κίνηση: Δημήτρης Κουτσούμπας

Βοηθός σκηνοθέτη: Βασιλική Τσιροπούλου

Ερμηνεία: Ιφιγένεια Μακρή, Έμη Πανουργιά, Γωγώ Παπαϊωάννου, Βασιλική Τσιροπούλου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News