Ειδήσεις

Παρουσία Ξυδάκη, σύσκεψη για το νέο αρχαιολογικό μουσείο

Tα έργα πολιτισμού στο Ρέθυμνο βρέθηκαν σήμερα στο επίκεντρο των επαφών που είχε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης. Ως πρώτη προτεραιότητα ιεραρχήθηκε η ανέγερση νέου αρχαιολογικού μουσείου.

Στην ευρεία σύσκεψη που έγινε το πρωί του Σαββάτου, καταγράφηκε η υφιστάμενη κατάσταση και συζητήθηκαν γενικά θέματα που αφορούν τις πολιτιστικές υποδομές του νομού. Επί της ουσίας ανακοινώσεις δεν υπήρξαν, ωστόσο ο κ. Ξυδάκης τόνισε τη βούληση του υπουργείου του να στηρίξει τα έργα αναστήλωσης και ανάδειξης των ιστορικών μνημείων του Ρεθύμνου, δίδοντας προτεραιότητα στην ανέγερση του νέου αρχαιολογικού μουσείου.

Για το λόγο αυτό συμφωνήθηκε η επίσπευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών για να προχωρήσει η έγκριση του ρυμοτομικού σχεδίου της περιοχής και να υπογραφεί το γρηγορότερο δυνατόν από το ΥΠΕΚΑ για να κατατεθεί στην συνέχεια στο ΣτΕ, όπως προβλέπεται, αλλά και η οικονομική στήριξη του υπουργείου για την αρχιτεκτονική μελέτη, για την οποία έχουν ήδη εξασφαλιστεί 150.000 ευρώ από την Περιφέρεια Κρήτης για να μπορέσει να ενταχθεί το έργο στο ΕΣΠΑ.

Παράλληλα, το Υστερομινωικό Νεκροταφείο των Αρμένων, αλλά και το έργο που αφορά στην αποκατάσταση των τειχών της Φορτέτζας και την αναστήλωση του κτιρίου, όπου σήμερα στεγάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο, βρίσκονται στο σχεδιασμό του υπουργείου, σύμφωνα με τον κ. Ξυδάκη.

Σε ό,τι αφορά τον αρχαιολογικό χώρο της Ελεύθερνας και τη φύλαξή του, ώστε αυτός να καταστεί επισκέψιμος, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, απαντώντας σχετικά, ξεκαθάρισε πως πρέπει πρώτα να εξασφαλιστεί η οδική πρόσβαση το χώρο και στη συνέχεια θα υπάρξει μέριμνα για τη φύλαξή του.

Παρών στη συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό ήταν και ο Ρεθυμνιώτης αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Ακολούθως το απόγευμα στις 19:00, ο υπουργός θα εγκαινιάσει την έκθεση "Flying over the Αbyss - Η Υπέρβαση της Άβυσσος" στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, που βρίσκεται στο Ρέθυμνο, το οποίο ανοίγει ξανά και επίσημα μετά από εννέα περίπου μήνες.

Η έκθεση θα παραμείνει επισκέψιμη για το κοινό έως και τις 27 Σεπτεμβρίου 2015.

Σχόλια