default-image

Το χωροταξικό της Κρήτης θέμα συνάντησης

Κρήτη
Το χωροταξικό της Κρήτης θέμα συνάντησης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα που έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή και προστίθεται στα άλλα ζητήματα που απασχολούν την τοπική αυτοδιοίκηση. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να το δούμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, ώστε να το διαχειριστούμε σωστά», τα παραπάνω δήλωσε ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός, με αφορμή το χωροταξικό Κρήτης, που ήδη έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Σε δηλώσεις του ο κ. Ζερβός ανέφερε την πρόταση που κατέθεσε στην ΠΕΔ Κρήτης κατά την τελευταία της συνεδρίαση και αφορά στις συναντήσεις αιρετών ανά Περιφερειακή Ενότητα, προκειμένου να διαμορφωθεί συνολικά μία ενιαία πρόταση.

Όπως έκανε γνωστό ήδη έχει ζητήσει από τους δημάρχους του νομού Λασιθίου, να υπάρξει κοινή συνεδρίαση, αμέσως μετά το συνέδριο της ΚΕΔΕ, προκειμένου να συζητηθούν διεξοδικά οι αλλαγές που προτείνονται στον χωροταξικό σχεδιασμό.

Υπάρχουν - εξήγησε - καταγεγραμμένες οι απόψεις του Τεχνικού Επιμελητηρίου, όπως αυτές εκφράστηκαν στην προηγούμενη φάση του σχεδιασμού και τις οποίες δεν έλαβε υπόψη της η μελετήτρια. Απαιτούνται συμπληρώσεις, - είπε - ώστε να πάμε συντεταγμένα και με μια ενιαία θέση για να έχουμε περισσότερες πιθανότητες να πετύχουμε.

Ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου, εξήγησε ότι για το νομό Λασιθίου, υπάρχει ένα σοβαρό πλεονέκτημα σε σχέση με τους άλλους νομούς της Κρήτης, αφού όπως έκανε γνωστό, πλην του δήμου Οροπεδίου Λασιθίου, οι άλλοι Δήμοι έχουν εγκεκριμένα ΣΧΟΟΑΠ. Άρα ουσιαστικά - εξήγησε - το χωροταξικό θα πρέπει να προσαρμοστεί στο ΣΧΟΟΑΠ - μιας και πρόκειται για εξιδεικευμένη νομοθεσία - και όχι το αντίθετο. Τη στιγμή μάλιστα, τόνισε που έχουν ήδη προχωρήσει δράσεις - ενέργειες (π.χ. αγορές οικοπέδων, προγραμματισμός επενδύσεων) που δεν μπορούν να ακυρωθούν από επόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις.

Τέλος επεσήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει παράταση στο χρόνο διαβούλευσης που έχει ανακοινωθεί, (μέχρι το τέλος Ιουνίου) , γιατί πρόκειται για ένα πολύ σηαντικό θέμα που πρέπει να εξεταστεί σε βάθος.

Για τα αδέσποτα

Πρόταση, αναφορικά με το θέμα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, έφερε στο Δ.Σ. της ΠΕΔ, ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός.

Πρόκειται έκανε γνωστό, για ένα ζήτημα που προβληματίζει τους αιρετούς του νησιού και για τον λόγο αυτό, ζήτησα και έγινε δεκτή η πρόταση για την σύνταξη επιστολής που θα αποσταλεί στο υπουργείο Εσωτερικών αλλά και στο υπουργείο Δικαιοσύνης, εξηγώντας ότι με την υποστελέχωση και την οικονομική αδυναμία που εμφανίζουν οι Δήμοι σήμερα, αδυνατούν να υλοποιήσουν αυτή την υποχρέωση που μεταφέρθηκε από το κράτος στους Δήμους "εν μία νυκτί" χωρίς καμία προηγούμενη προετοιμασία αλλά και χωρίς να υπάρχει δυνατότητα να αντιμετωπιστεί το θέμα αυτό σωστά και ολοκληρωμένα.

Με την παρέμβαση μας, ζητάμε η αρμοδιότητα αυτή, να αφαιρεθεί από τους Δήμους και να μεταφερθεί σε αυτούς που διαθέτουν εξιδεικευμένο προσωπικό, έχουν τη δυνατότητα να υλοποιούν σχετικές ενέργειες και δράσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News