Ειδήσεις

Εργατική Πρωτομαγιά: Ημέρα μνήμης και αγώνα

«Με τη φετινή Εργατική Πρωτομαγιά κλείνουν 5 χρόνια οικονομικής και κοινωνικής κατακρήμνισης δημοκρατικών, εργασιακών, οικονομικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, με διαρκείς επιθέσεις ενάντια στους εργαζόμενους, στους άνεργους, στους συνταξιούχους, τους νέους και τις νέες»... Αυτό αναφέρουν η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και το Νομαρχιακό Τμήμα Ηρακλείου της ΑΔΕΔΥ, που απευθύνουν προσκλητήριο ενότητας και αγώνα σε όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους άνεργους, καλώντας τους σε μαζική συμμετοχή στην πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει αύριο έξω από το ΕΚΗ, στις 10 το πρωί.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνουν αύριο τα συνδικάτα σε ολόκληρο τον κόσμο, οι διοικήσεις του ΕΚΗ και της ΑΔΕΔΥ στο Ηράκλειο αναφέρουν: «Το 8ωρο, η μόνιμη και πλήρης εργασία, δικαιώματα για τα οποία η εργατική τάξη πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος, έχουν στην πράξη καταργηθεί. Για τους Έλληνες εργαζόμενους η Πρωτομαγιά αποτελούσε και αποτελεί σταθμό και αφετηρία μνήμης, τιμής και αγώνα για τα βασικά και θεμελιώδη εργασιακά, κοινωνικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των δυνάμεων της εργασίας, των συνταξιούχων και των ανέργων που τα τελευταία χρόνια της κρίσης και των μνημονίων δοκιμάζονται σκληρά και βάναυσα. Αυτή την ιστορική μέρα της 1ης του Μάη, ενώνουμε τη φωνή μας με ολόκληρη την ελληνική κοινωνία που παλεύει ενάντια στη φτώχια και την εξαθλίωση, τις αδικίες, τις διακρίσεις, την ξενοφοβία και το ρατσισμό».

Παρακάτω τονίζεται: «Ο αγώνας των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των ανέργων συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Απαιτούμε εδώ και τώρα άμεση κατάργηση όλων των αντιεργατικών μνημονιακών νόμων, άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και άμεση επαναφορά του θεσμού των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων. Απαιτούμε εδώ και τώρα να μας δώσουν πίσω όλα τα θεσμικά "εργαλεία δουλειάς" που είχαμε στα χέρια μας οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα, με τα οποία προστατεύαμε τα συλλογικά μας δικαιώματα. Διεκδικούμε αποκατάσταση όλων των χαμένων θέσεων εργασίας, πολιτικές που θα δημιουργούν ανάπτυξη και δε θα εντείνουν την ύφεση, εργασία με αξιοπρεπείς μισθούς, με αξιοπρεπείς συντάξεις».

Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και η Ένωση Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, που συμμετέχει στη συγκέντρωση έξω από το ΕΚΗ.

Το ΠΑΜΕ

Ξεχωριστή συγκέντρωση, που θα καταλήξει σε πορεία διαμαρτυρίας, διοργανώνει και φέτος για τις 10 το πρωί το ΠΑΜΕ, με τη συμμετοχή των συνδικαλιστικών οργανώσεων που ανήκουν στο χώρο του ΚΚΕ.

«Ο κόσμος της δουλειάς δεν έχει τίποτα να περιμένει από κυβερνήσεις της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ, του ΟΟΣΑ, του ΔΝΤ, όπως η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. Αυτό που άλλαξε τους τελευταίους μήνες είναι το χέρι στη σκυτάλη της ίδιας πολιτικής στο "κοινό σπίτι" της Ε.Ε., του ΔΝΤ και του κεφαλαίου. Οι 400 εφαρμοστικοί νόμοι που τσάκισαν μισθούς, συντάξεις και εργασιακές σχέσεις προς όφελος των μεγαλοεπιχειρηματιών είναι εδώ. Οι δόσεις που βγαίνουν από το αίμα του λαού πληρώνονται στην ώρα τους και στο "διηνεκές". Για το λαό υπάρχει ο "λιτός βίος" και τα παχιά λόγια των εξαγγελιών. Την ίδια στιγμή και αυτή η κυβέρνηση χαρίζει εκατομμύρια στο μεγάλο κεφάλαιο με φοροαπαλλαγές και εισφοροαπαλλαγές, νέα προνόμια», σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΠΑΜΕ που συνεχίζει: «Για τα συμφέροντά τους παίρνει ενεργά μέρος στο επικίνδυνο παιχνίδι των ανταγωνισμών στη γειτονιά μας. Στηρίζει τις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών που αιματοκυλούν όλη την περιοχή από τη Λιβύη ως το Ιράκ και από τη Συρία ως την Ουκρανία. Εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, θύματα των ιμπεριαλιστών, βρίσκονται όμηροι στα νύχια τους, αξιοποιούν ανθρώπινες ψυχές ως διαπραγματευτικό χαρτί στη μεταξύ τους φαγωμάρα για τα πετρέλαια, τους δρόμους των αγωγών και των αγορών, τον έλεγχο της περιοχής. Η Μεσόγειος γεμίζει πτώματα, όσοι γλιτώσουν ζουν κυνηγημένοι από την καταστολή, την άγρια εκμετάλλευση των αφεντικών, το μαχαίρι του φασίστα. Καλούμε τα συνδικάτα, τις μαζικές οργανώσεις να απαιτήσουν: καμία συμμετοχή, καμία εμπλοκή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που γίνονται και σε αυτές που ετοιμάζονται. Κανένας εργαζόμενος να μην παρασυρθεί από τα προσχήματα των ιμπεριαλιστών».

Εκδήλωση για τον Ν. Σουκατζίδη στο Αρκαλοχώρι

Μεθαύριο Σάββατο στις 10 το πρωί, στην κεντρική πλατεία του Αρκαλοχωρίου, το ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση αφιερωμένη στον κομμουνιστή Ναπολέοντα Σουκατζίδη, ενός από τους 200 εκτελεσμένους στην Καισαριανή την Πρωτομαγιά του 1944. Θα μιλήσει ο Σαλούστρος Δημόκριτος, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Ηρακλείου του ΚΚΕ. Στους χώρους των εκδηλώσεων θα λειτουργεί έκθεση βιβλίου.

Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια