default-image

Τηλεδιάσκεψη μαθητών με Έλληνες επιστήμονες του CERN

Κρήτη
Τηλεδιάσκεψη μαθητών με Έλληνες επιστήμονες του CERN

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 29/4/2015 η συνάντηση, μέσω τηλεδιάσκεψης, των μαθητών του ΓΕΛ Γουβών με Έλληνες ερευνητές του CΕRN.

Η τηλεδιάσκεψη, στα πλαίσια του υποέργου CMS virtual CERN in Greece 2015, πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή τριών σχολείων από την Ελλάδα: του ΓΕΛ Γουβών, του Πειραματικού Λυκείου Θεσσαλονίκης και του ΓΕΛ Αλεξανδρείας. Το CERN εκπροσώπησαν 3 Έλληνες ερευνητές με υπεύθυνο τον κύριο Άγγελο Αλεξόπουλο. Την εκδήλωση παρακολούθησε και ο υπεύθυνος των Εργαστηρίων Φυσικών Επιστημών Νομού Ηρακλείου, Βασίλης Γαργανουράκης.

Η ημερίδα είχε διάρκεια 3 ώρες και πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΓΕΛ Γουβών και συγκεκριμένα στο Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών. Την πρώτη ώρα καθηγητές από το ΓΕΛ Γουβών ενημέρωσαν μαθητές της Α' και Β' Λυκείου για το CERN και τη σημαντικότατη έρευνα που διενεργείται στο συγκεκριμένο ερευνητικό κέντρο. Στη συνέχεια έγινε προβολή ενός ντοκιμαντέρ σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του CERN.

Το σημαντικότερο όμως κομμάτι της ημερίδας ήταν η επικοινωνία με τους ερευνητές του CERN, οι οποίοι μίλησαν με απλό και κατανοητό τρόπο στους μαθητές για την επιστημονική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή στους τομείς της Φυσικής, της Χημείας και της Ιατρικής. Τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν μαζί τους, να τους θέσουν ερωτήματα και να λάβουν ενδιαφέρουσες απαντήσεις. Οι μαθητές σίγουρα εντυπωσιάστηκαν. Τα λόγια των ερευνητών άγγιξαν και επηρέασαν τους μαθητές, ενώ για αρκετούς οι άνθρωποι αυτοί αποδείχθηκαν πρότυπα και τους ενέπνευσαν να ακολουθήσουν το δρόμο των φυσικών επιστημών.

Επίσης μαθήτρια του σχολείου, σε συνεννόηση με τους ερευνητές, θα φιλοτεχνήσει πίνακα ζωγραφικής με θέμα τα 61 χρόνια από την ίδρυση του CERN, ο οποίος και θα σταλεί στην Ελβετία.

Παράλληλα, μαθητές μετά τη συνομιλία αυτή, εξέφρασαν το ενδιαφέρον να μεταβούν στο CERN στη διάρκεια της επόμενης σχολικής χρονιάς.

Τo ΓΕΛ Γουβών συμμετέχει ενεργά σε δυο ευρωπαϊκά έργα, το "Inspiring Science Education" και "Open Discovery Science". Στα πλαίσια αυτών των έργων διοργανώθηκε η τηλεδιάσκεψη για μια εικονική επίσκεψη στο CERN. Επιστημονικά και οργανωτικά υπεύθυνος ήταν ο καθηγητής του ΓΕΛ Γουβών Μανόλης Γεωργουλάκης.

Το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Σωματιδιακής Φυσικής, CERN ιδρύθηκε το 1954, βρίσκεται στα γάλλο-ελβετικά σύνορα, κοντά στην Γενεύη, και αποτελεί μια από τις πρώτες κοινές ευρωπαϊκές προσπάθειες στην ανάπτυξη της βασικής έρευνας και της καινοτομίας. Ο Οργανισμός αριθμεί σήμερα 20 κράτη-μέλη. Η Ελλάδα αποτελεί ένα από τα 12 ιδρυτικά μέλη.

Το CERN είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο ερευνητικά κέντρα με τεράστια απήχηση. Η έρευνα εστιάζει στη θεμελιώδη φυσική της δομής της ύλης και του σύμπαντος. Οι επιταχυντικές και ανιχνευτικές διατάξεις του CERN αποτελούν τα μεγαλύτερα και πιο σύνθετα επιστημονικά εργαλεία για την έρευνα των βασικών δομικών λίθων της ύλης, των στοιχειωδών σωματιδίων. Μελετώντας τις συγκρούσεις μεταξύ τους, οι φυσικοί αποκωδικοποιούν τους νόμους της Φύσης και ανακαλύπτουν τη νέα φυσική.

Στο CERN έγινε η ανακάλυψη του πυρήνα των ατόμων, δημιουργήθηκε το διαδίκτυο, επινοήθηκαν μέθοδοι παρατήρησης και θεραπείας μορφών καρκίνου καθώς και κατασκευάστηκαν οι οθόνες αφής για τους υπολογιστές!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News