default-image

Ο σεισμός στο Νεπάλ ανύψωσε το Κατμαντού, αλλά... κόντυνε το Έβερεστ!

Κόσμος
Ο σεισμός στο Νεπάλ ανύψωσε το Κατμαντού, αλλά... κόντυνε το Έβερεστ!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η προκαταρκτική ανάλυση των στοιχείων από δορυφόρους δείχνουν ότι ο καταστροφικός σεισμός της 25ης Απριλίου στο Νεπάλ ανύψωσε τουλάχιστον, κατά ένα μέτρο, όλη την πόλη του Κατμαντού. Από την άλλη, φαίνεται να κόντυνε τις κορυφές των Ιμαλαΐων, μεταξύ των οποίων και το Έβερεστ, κατά περίπου 2,5 εκατοστά.

Τα πρώτα αυτά στοιχεία, σύμφωνα με το Live Science, προκύπτουν κυρίως από τον ευρωπαϊκό δορουφόρο Sentinel-1a και τις μετρήσεις του ραντάρ του. Οι επιστήμονες εντόπισαν την ανύψωση του εδάφους κάτω από το Κατμαντού συγκρίνοντας τις δορυφορικές εικόνες του ραντάρ πριν και μετά τον σεισμό. Τις επόμενες εβδομάδες αναμένονται νέα στοιχεία και από άλλους δορυφόρους, καθώς και η ανάλυσή τους σε μεγαλύτερο βάθος.

Η αρχική εκτίμηση είναι ότι μια τεράστια περιοχή μήκους 120 και πλάτους 30 χιλιομέτρων «σηκώθηκε» γύρω στο ένα μέτρο στη διάρκεια του σεισμού, όπως δήλωσε ο βρετανός γεωφυσικός Τιμ Ράιτ του Πανεπιστημίου του Λιντς. Όπως είπε, «αυτή ήταν μία από τις αιτίες που το Κατμαντού υπέστη τόσες ζημιές».

Οι δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν, επίσης, ότι μειώθηκε κατά 2,5 περίπου εκατοστά το ύψος της υψηλότερης κορυφής του κόσμου. Όμως το Έβερεστ δεν θα σταματήσει να ψηλώνει, καθώς τα Ιμαλάια ανυψώνονται κατά τουλάχιστον ένα εκατοστό ετησίως, υπό την πίεση της τιτάνιας σύγκρουσης των δύο γιγάντιων τεκτονικών πλακών, της Ινδικής και της Ευρασιατικής.

Ακόμη, σύμφωνα με το imerisia.gr, οι δορυφορικές εικόνες επιβεβαιώνουν τις αρχικές ενδείξεις των επίγειων σεισμογράφων, ότι το ρήγμα που προκάλεσε τον σεισμό των 7,8 βαθμών, διερράγη από το επίκεντρο με κατεύθυνση προς τα ανατολικά, όπου και υπάρχουν οι περισσότερες ζημιές. Συνολικά επλήγη, λιγότερο ή περισσότερο, μια έκταση άνω των 14.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News