Ειδήσεις

Με επιτυχία η εκδήλωση-αφιέρωμα του ΚΚΕ στον Χρ. Καρανταή

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Τ.Ο. Ηρακλείου του ΚΚΕ, στα πλαίσια της πολιτικής δραστηριότητάς της ενόψει της Πρωτομαγιάς με θέμα "Τιμάμε τους αλύγιστους της ταξικής πάλης! Τιμάμε την αντοχή, τις θυσίες των κομμουνιστών στην πάλη της εργατικής τάξης για την απελευθέρωσή της από τα δεσμά του κεφαλαίου!", που ήταν αφιερωμένη στον κομμουνιστή Χρήστο Καρανταή, τελευταίο εκτελεσμένο πολιτικό κρατούμενο των φυλακών Αλικαρνασσού παραμονές της Πρωτομαγιάς του 1955.

Στην εκδήλωση απαγγέλθηκαν μεταξύ άλλων ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου, του Τάσου Λειβαδίτη και του Νατζίμ Χικμέτ, και αποσπάσματα της απολογίας του Χρήστου Καρανταή.

Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο Αντρέας Κοκοσάλης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ, ο οποίος τόνισε: «Σήμερα η γνώση της ιστορίας του επαναστατικού κινήματος στη χώρα μας, της αλύγιστης στάσης χιλιάδων μελών και στελεχών του ΚΚΕ απέναντι στον ταξικό εχθρό αποτελούν πηγή επίκαιρων διδαγμάτων για τη σκληρότητα της ταξικής πάλης και την ανάγκη αταλάντευτης στάσης των κομμουνιστών.

Ιδιαίτερα στις συνθήκες της παρατεταμένης καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, των μειωμένων απαιτήσεων, της υποχώρησης του εργατικού κινήματος, που ενισχύονται και από τον πρόσθετο παράγοντα, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά και της μόνιμης επιδίωξης της αστικής τάξης να βάλει το ΚΚΕ στο χέρι. Να βάλουμε εμπόδια στο σχεδιασμό της αστικής τάξης, που αξιοποιεί το ΣΥΡΙΖΑ ιδιαίτερα στην πορεία για την υπογραφή του νέου μνημονίου, να αποσπάσει τη λαϊκή ανοχή στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ.

Η πρωτομαγιάτικη απεργία την Παρασκευή είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία να δοθεί ηχηρή απάντηση στην κυβέρνηση και τους "εταίρους" της για την αντιλαϊκή συμφωνία που έχουν στα σκαριά. Προϋπόθεση γι' αυτό είναι να "νεκρώσουν" εργοστάσια και μαγαζιά, να είναι μαζικές οι συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ.

Η επόμενη τετραετία, πλησιάζοντας δηλαδή στη συμπλήρωση των 100 χρόνων ζωής και δράσης του Κόμματός μας, του ηρωικού ΚΚΕ, μπορεί να σημάνει ένα άλμα στους στόχους που θέτουμε. Στόχοι που δεν αφορούν μόνο το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, αλλά την ίδια την εργατική τάξη, συνολικά το λαό, τη νεολαία, πρώτα και κύρια τους πρωτοπόρους λαϊκούς αγωνιστές που παρ' όλες τις σημερινές δύσκολες και απαιτητικές συνθήκες προσβλέπουν στη διέξοδο που φωτίζει το Κόμμα μας.

Γιατί η ίδια η εργατική τάξη έχει ανάγκη σήμερα ένα πλατύ δίχτυ κομμουνιστικών πυρήνων, ισχυρών ΚΟΒ σε όλες τις βιομηχανίες, τις μεγάλες εμπορικές και επισιτιστικές επιχειρήσεις, τα ξενοδοχεία, τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών, στα πανεπιστήμια, τα ΤΕΙ, τα σχολειά, τις εργατογειτονιές και τα κεφαλοχώρια.

Γιατί η ίδια η εργατική τάξη έχει ανάγκη σήμερα την ανασύνταξη, την αναζωογόνηση του κινήματος της για να γίνει πιο ικανή στη διεξαγωγή της πάλης ενάντια στους σχεδιασμούς του κεφαλαίου.

Στόχοι λοιπόν αλληλένδετοι, στόχοι συνδυαστικοί, που θα συμβάλουν στην προσπάθεια ώστε η εργατική τάξη να μη στοιχιστεί  κάτω από τη σημαία των στόχων και των συμφερόντων της αστικής τάξης. Στόχοι που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις να πιστέψει η εργατική τάξη στη δική της δύναμη, στην επικαιρότητα και αναγκαιότητα του σοσιαλισμού.

Είμαστε πεισμένοι: Ο 21ος αιώνας θα είναι αιώνας αλλαγών, ανατροπών, νέων σοσιαλιστικών επαναστάσεων, οικοδόμησης της σοσιαλιστικής κοινωνίας. Χτυπά καθημερινά η ανάγκη η εργατική τάξη, ο λαός να πάρει την τύχη στα χέρια του, μακριά από τους μονόδρομους του κεφαλαίου.

Εμπρός λοιπόν να γίνουμε πιο ικανοί, πιο αποτελεσματικοί, αντάξιοι της ιστορικής πείρας και των ηρωικών παραδόσεων του ηρωικού Κόμματος μας.

Έτσι τιμάμε τα 100 χρόνια ηρωικής ζωής και δράσης του Κόμματός μας με το λαό για το σοσιαλισμό.

Έτσι τιμάμε τη μνήμη και την προσφορά των συντρόφων μας που αψήφησαν το θάνατο, όπως ο σύντροφος Χρήστος Καρανταής.

Γιατί μόνο το ΚΚΕ μπορεί και γεννά Μπελογιάννηδες!

Γιατί μόνο το ΚΚΕ μπορεί και διαπαιδαγωγεί γενιές και γενιές πρωτοπορών αγωνιστών, μπροστάρηδες στην πάλη για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης από τα δεσμά της μισθωτής σκλαβιάς, για το σοσιαλισμό-κομμουνισμό».

Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Αλικαρνασσού με κατεύθυνση τις φυλακές Αλικαρνασσού και την τιμητική πλακέτα για τους εκτελεσμένους πολιτικούς κρατούμενους των φυλακών, όπου κατατέθηκαν στεφάνια εκ μέρους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Σχόλια