default-image

Αναζητούν τη χρυσή τομή για τη συμφωνία

Ελλάδα
Αναζητούν τη χρυσή τομή για τη συμφωνία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Mέχρι την ώρα που θα ξεκινήσει το υπουργικό Συμβούλιο, τα στελέχη της κυβέρνησης θα συνεχίσουν την προσπάθεια επίτευξης της "χρυσής τομής" στον κατάλογο των μέτρων που θα εφαρμοστούν προκειμένου να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές.

Κύκλοι από το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και πολύ σύντομα θα βρεθεί η χρυσή τομή ώστε Ελλάδα και δανειστές να δώσουν τα χέρια και να δοθεί επιτέλους ανάσα ρευστότητας στην οικονομία της χώρας. Παράλληλα οι ίδιοι κύκλοι ξεκαθαρίζουν πως η κυβέρνηση εμμένει στις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους και τονίζουν πως «δεν υπάρχει μετατόπιση όχι μόνο για πολιτικούς, αλλά και για κοινωνικούς λόγους».

Την ίδια ώρα, ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος επιβεβαιώνει το καλό κλίμα στο χθεσινό Euroworking Group και εκτιμά πως μέχρι την Κυριακή θα υπάρξει θετική εξέλιξη.

Κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν πως δεν θα γίνει βήμα πίσω στις κόκκινες γραμμές. Συγκεριμένα, αναφέρουν πως:

  • Θα δοθεί κανονικά η 13η σύνταξη, καθώς είναι νόμος που έχει ψηφιστεί.
  • Δεν θα κοπούν οι επικουρικές συντάξεις, καθώς δεν υπάρχουν πολύ υψηλές επικουρικές.
  • Δεν υπάρχει περίπτωση αύξησης ΦΠΑ. Μάλιστα, τονίζουν πως δεν θα γίνει αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά. Φάρμακα, βιβλία, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης θα μείνουν στο 6,5%.

Από την άλλη, υπάρχουν και ζητήματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τα οποία η κυβέρνηση συζητάει και είναι ανοιχτή σε αλλαγές, οι οποίες όμως δεν θα επιτρέψουν να συνεχιστεί η λιτότητα στη χώρα.  Συγκεκριμένα, γράφουν και σβήνουν μέτρα για να πετύχουν συμφωνία.

  • Τέλος στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις για όσους είναι κάτω των 60 ετών (για τραπεζικό κλάδο και ΔΕΚΟ), καθώς είναι ένα μέτρο ισονομίας. Τα βαρέα και οι ανάπηροι θα συνταξιοδοτούνται κανονικά. Η πρόταση της κυβέρνησης είναι όλοι να παίρνουν σύνταξη στα 62.
  • Ναι στο πλαστικό χρήμα και στην καθιέρωση κάρτας για όλες τις συναλλαγές άνω των 70 ευρώ.
  • Να γίνει ανεξάρτητη αρχή η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
  • Περαιτέρω ανεξαρτητοποίηση της ΕΛΣΤΑΤ.

Μάλιστα, Κυβερνητικές πηγές έλεγαν οτι στην περίπτωση αυτή, ο πρωθυπουργός θα αναλάβει πρωτοβουλίες με νέο γύρο τηλεφωνικών επικοινωνιών με τους Ευρωπαίους ομολόγους του.

Και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο», ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει. Μάλιστα, διέψευσε τις πληροφορίες για μείωση των επικουρικών συντάξεων, την αύξηση του ΦΠΑ και την ακύρωση της δέσμευσης για καταβολή της 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους. Ο κ. Βαρουφάκης ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση συζητάει τα πάντα χωρίς να ξεφεύγει ούτε μια σπιθαμή από τις κόκκινες γραμμές της.

Παράλληλα εκτίμησε ότι σύντομα θα επιτευχθεί ενδιάμεση συμφωνία που θα ανοίξει, όπως είπε, την κάνουλα της ρευστότητας και θα δώσει τη δυνατότητα για τη σκληρή διαπραγμάτευση του Ιουνίου για μια συμφωνία-λύση που θα επιτρέψει την πραγματική ανάκαμψη και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Παραμένει ο ΕΝΦΙΑ  

Αναφερόμενος στον ΕΝΦΙΑ, ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε πως δεν θα καταργηθεί ακόμα, καθώς προηγείται να επιτευχθεί μία συμφωνία.

«Να ξεκαθαρίσουμε ότι είναι ένας αποκρουστικός φόρος. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι στην προτεραιότητά μας να τον αλλάξουμε. Αυτό που προέχει είναι η κυβερνώσα Αριστερά να πετύχει μια συμφωνία-λύση. Στο πλαίσιο αυτό, να είστε σίγουροι ότι ο ΕΝΦΙΑ θα είναι το πρώτο μνημονιακό μέτρο που θα σταλεί στο πυρ το εξώτερο».

Τέλος, ο κ. Βαρουφάκης επέρριψε την ευθύνη στους εταίρους και στη σκληρή στάση τους τους τελευταίους τρεις μήνες για τη μείωση της ρευστότητας στην αγορά και είπε χαρακτηριστικά: «Η άλλη πλευρά προσπαθεί να μας εξωθήσει σε άτακτη υποχώρηση».

 Λύση εντός ευρώ

«Η κυβέρνηση παλεύει για έντιμο συμβιβασμό, αν είναι έντιμος ο ΣΥΡΙΖΑ θα τον αντέξει» επισήμανε στον ΣΚΑΪ ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης, προσθέτοντας ότι, αν χρειαστεί, τη συμφωνία θα την εγκρίνει ο ίδιος ο λαός.

«Θέλουμε λύση εντός ευρώ, χωρίς τα επώδυνα μέτρα που ζήσαμε μέχρι χθες... Βρισκόμαστε σε οριακή στιγμή για τη διαπραγμάτευση. Η κυβέρνηση έχει πάρει σοβαρά τη λαϊκή εντολή, η απάντηση από τους εταίρους δεν μπορεί να είναι η αμφισβήτηση της εντολής του ελληνικού λαού», σχολίασε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News