Ειδήσεις

Απαράδεκτες και επικίνδυνες εικόνες στην εθνική οδό

Πλήθος εξαρτημάτων που κάποτε αποτελούσαν τμήματα... οχημάτων, μαζί με κάθε λογής σκουπίδια μεταβάλλουν τα πρανή της "εθνικής οδού" Αγίου Νικολάου-Χανίων, σε όλο της το μήκος, σε μια απέραντη χωματερή.

Αρκετοί οδηγοί σταματούν, προκειμένου να μαζέψουν κυρίως ελαστικά και να τα πετάξουν και πάλι στην άκρη του δρόμου.

Μια "χωματερή" που στους επιβαίνοντες στα Ι.Χ. δεν είναι άμεσα ορατή, αλλά ειδικά για τους επιβάτες των τουριστικών λεωφορείων, που σε λίγο ξεκινούν τα ταξίδια τους στην Κρήτη, είναι. Η πρώτη στην πράξη εικόνα που προξενεί... εντύπωση στους καλοκαιρινούς επισκέπτες μας. Και τι εντύπωση, στ' αλήθεια...

Δεν είναι όμως μόνο η πραγματικά τριτοκοσμική εικόνα. Ειδικά όταν πρόκειται για δρόμους "ταχείας κυκλοφορίας", τα κάθε λογής "μπάζα" αποτελούν πράγματι κίνδυνο-θάνατο. Υπάρχουν φορές που οι οδηγοί, πόσω μάλλον οι δικυκλιστές, κάνουν στην κυριολεξία σλάλομ προκειμένου να αποφύγουν ό,τι βρίσκεται "ξαφνικά" μπροστά τους.

Κι αν στην εθνική οδό υπάρχουν αρκετά αντικείμενα διασκορπισμένα, φανταστείτε τι γίνεται σε άλλους δρόμους. Για παράδειγμα, στη φωτογραφία εικονίζεται ένα τεράστιο κομμάτι αυτοκινήτου ακριβώς μόλις στρίβουμε στο δρόμο από εθνική για ΒΙΠΕΗ.

Τα διάφορα αντικείμενα προέρχονται ως επί το πλείστον από μικροσυγκρούσεις που έχουν γίνει κατά καιρούς στο παρελθόν και δεν έχουν μαζευτεί. Τα περισσότερα τα συναντά κανείς στις άκρες των δρόμων. Ταυτόχρονα - με ευθύνη όλων μας - κάθε λογής σκουπίδι βρίσκεται συγκεντρωμένο εκεί. Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν - για παράδειγμα τις τελευταίες ημέρες είχαμε νοτιάδες - διασκορπίζονται και καταμεσής του δρόμου.

Και είναι τόσα πολλά αυτά τα αντικείμενα που μόνο στην εθνική Ηρακλείου-Ρεθύμνου θα μπορούσαν να γεμίσουν ένα ολόκληρο φορτηγό! Σε απόσταση ελάχιστων χιλιομέτρων από το Γιόφυρο, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας είναι δεκάδες τα εξαρτήματα αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών.

Ελαστικά στοιβάζονται μαζί με σκουπίδια μπροστά στο διαχωριστικό στηθαίο της εθνικής, κοντά στο Γιόφυρο.

Ο... μπαξές, στο μεταξύ, έχει από όλα: προφυλακτήρες, καθρέπτες, ελαστικά, τζάμια μέχρι ζάντες! Ακόμη και στο διαχωριστικό στηθαίο είναι πληθώρα τα αντικείμενα, πόσω μάλλον ανάμεσα στα ξερόχορτα και στα δέντρα στις άκρες της ασφάλτου, που παράλληλα έχουν γεμίσει από σκουπίδια.

Εικόνες ντροπής κατά μήκος της εθνικής με σωρούς από σκουπίδια να είναι στοιβαγμένα στις άκρες του δρόμου. Εικόνες που μεταφέρονται σε κάθε γωνιά της γης από τους τουρίστες που έχουν ήδη φτάσει στο νησί.

Έκκληση

Η "Νέα Κρήτη" απευθύνθηκε στην καθ' ύλην αρμόδια Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κρήτης. Όπως είπε, το επόμενο διάστημα αναμένεται να μαζέψουν τα σκουπίδια και βεβαίως μέσα σε αυτά και τα δεκάδες εξαρτήματα οχημάτων. Οι αρμόδιοι απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να μην πετούν σκουπίδια, καθώς μιλάμε για ένα εθνικό δίκτυο στην Κρήτη 690 χιλιομέτρων. Αν και πολύ δύσκολα δίδονται επιχορηγήσεις, ωστόσο, ήδη, όπως μας είπαν, ετοιμάζεται να ανατεθεί εργολαβία για εργασίες καθαρισμού στην εθνική οδό του νησιού.

Ένα εξάρτημα ζάντας περιστρεφόταν χθες από τη μια άκρη στην άλλη της εθνικής, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ρέθυμνο.

Αξίζει να τονιστεί πως πριν από κάποιους μήνες καθαρίστηκαν αρκετά σημεία της, όμως και πάλι γέμισαν από σκουπίδια. «Μετά από λίγες ημέρες τίποτα δε μένει καθαρό», λένε εξάλλου από την εμπειρία τους οι υπεύθυνοι.

Ας ελπίσουμε, όποτε και όπου καθαριστεί, το εθνικό δίκτυο να καθαριστεί σε βάθος, μιας και στις άκρες του είναι κρυμμένα πολλά αντικείμενα, που ξεθάβονται με τον καιρό και σκορπίζονται στο οδόστρωμα, εγκυμονώντας πολλούς κινδύνους για επιπλέον ατυχήματα και δυστυχήματα.

Ιωάννα Βλαχάκη

Σχόλια