default-image

"Έφυγε" ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Χρήστος Νικολάου

"Έφυγε" ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Χρήστος Νικολάου

Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα νωρίς το πρωί ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Χρήστος Νικολάου που εισήχθη χθες στο ΠΑΓΝΗ με διαχωριστικό ανεύρυσμα αορτής και χαμηλή πίεση.

Ο 61χρονος καθηγητής, παρά τις προσπάθειες των γιατρών, προς το τέλος της χειρουργικής επέμβασης δεν άντεξε και άφησε την τελευταία του πνοή.

Ο Χρήστος Νικολάου πήρε το Διδακτορικό του το 1982 από το Πανεπιστήμιο Harvard στις ΗΠΑ. Ήταν ερευνητής στο Ερευνητικό Κέντρο Watson της IBM στα Yorktown Heights στις ΗΠΑ. Τα ενδιαφέροντά του περιλαμβάνουν Κατανεμημένα Συστήματα, Λειτουργικά Συστήματα και Παράλληλο Προγραμματισμό. Ανέλαβε στην Πρυτανεία του πανεπιστημίου το 2000-2004.

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_upatlrv7/

Γ. Σταθάκης-Κ. Φωτάκης: "Το κενό του δύσκολα θα αναπληρωθεί"

Συλλυπητήρια επιστολή για το θάνατο του καθηγητή Χρήστου Νικολάου απέστειλαν  από κοινού ο υπουργός Οικονομίας Υποδομών Ναυτιλίας και Τουρισμού Γ. Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας & Καινοτομίας Κ. Φωτάκης, που αναφέρουν:

«Με ιδιαίτερη θλίψη πληροφορηθήκαμε την αιφνίδια απώλεια του Χρήστου Νικολάου, ακριβού φίλου και εξαίρετου συναδέλφου στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης και στο ΙΤΕ, με γόνιμη και σημαντική πορεία στη δημόσια ζωή. Αδιαμφισβήτητα το κενό που αφήνει πίσω του ο Χρήστος πολύ δύσκολα θα αναπληρωθεί», τονίζουν.

Και καταλήγουν: «Η σκέψη μας βρίσκεται με την οικογένειά του, στην οποία εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια, όπως και σε ολόκληρη την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα της Κρήτης».

Ευ. Στεφάνου: «Συντριβή»

Σε δήλωσή του ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ευριπίδης Στεφάνου, αναφέρει:

«Με συντριβή αναγγέλλω στην πανεπιστημιακή κοινότητα τον αναπάντεχο θάνατο του αγαπημένου συναδέλφου και ακριβού φίλου Χρήστου Νικολάου, πρώην πρύτανη του Ιδρύματος. Οι σκέψεις μας στις πολυαγαπημένες του Βασιλική και Λουκία».

Συλλυπητήρια από τον περιφερειάρχη

Τη θλίψη του για τον αιφνίδιο θάνατο του π. πρύτανη Χρήστου Νικολάου εξέφρασε και ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης:

«Με θλίψη πληροφορήθηκα τον αιφνίδιο θάνατο του Χρήστου Νικολάου, πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ο Χρήστος Νικολάου ήταν εκλεκτό μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας της χώρας, και πρόσφερε με το επιστημονικό του έργο στην αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Κρήτη αλλά και ευρύτερα. Στους οικείους του καθώς και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης εκφράζω τα συλλυπητήριά μου».

Ψήφισμα Πρυτανικού Συμβουλίου

Το Πρυτανικό Συμβούλιο συνεδρίασε εκτάκτως «λόγω της οδυνηρής είδησης του αναπάντεχου θανάτου του καθηγητή του Τμήματος Υπολογιστών Χρήστου Νικολάου, πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, και ομόφωνα αποφάσισε να δώσει το όνομά του στην αίθουσα της Συγκλήτου στο Ηράκλειο ως την ελάχιστη αναγνώριση για το έργο που επιτέλεσε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης», όπως αναφέρει.

Σύμφωνα με το ψήφισμα που εξέδωσε το Πρυτανικό Συμβούλιο μετά την έκτακτη συνεδρίασή του, «ο Χρήστος Νικολάου, κορυφαίος επιστήμονας με διεθνή αναγνώριση στο επιστημονικό του πεδίο, προσέφερε σημαντικές υπηρεσίες στο Πανεπιστήμιο Κρήτης ως δάσκαλος, ως ερευνητής, ως πρύτανης. Κατά τη διάρκεια της πρυτανικής του θητείας εργάστηκε ακούραστα με όραμα, ανιδιοτέλεια, δημιουργικότητα και επιμονή στους στόχους του. Η συνεισφορά του ήταν σημαντική στις επιτυχίες και στη σημερινή εικόνα του Πανεπιστημίου μας.

Ο Χρήστος δικαιώθηκε σε όλα τα επίπεδα απέναντι σε αυτούς που εντός και εκτός του Ιδρύματος προσπάθησαν χωρίς αποτέλεσμα να θίξουν το έργο του. Στόχος της ζωής του ήταν ένα ποιοτικό δημόσιο πανεπιστήμιο με ισχυρή διεθνή παρουσία στην έρευνα και στην εκπαίδευση. Η απουσία του θα είναι εμφανής σε αυτή τη δύσκολη για τα ελληνικά πανεπιστήμια περίοδο.

Ο Χρήστος Νικολάου ήταν ένας αγαπημένος συνάδελφος και πιστός φίλος. Ήταν ένας υπέροχος σύντροφος και πατέρας. Στη σύντροφό του Βασιλική και στην κόρη του Λουκία εκφράζουμε την πιο θερμή μας συμπαράσταση για την αδόκητη απώλεια του αγαπημένου τους. Η Βασιλική και η Λουκία τον στήριξαν με πολλή αγάπη στις πιο δύσκολες περιόδους της ζωής του.

Το Πρυτανικό Συμβούλιο εκφράζει τις ευχαριστίες του στους καθηγητές της Ιατρικής Σχολής Γιώργο Λαζόπουλο, Χρήστο Ιωάννου, Γιώργο Χαλκιαδάκη, Μανώλη Σκαλίδη, Γιώργο Κοντάκη και στους γιατρούς του ΕΣΥ στο ΠΑΓΝΗ για τον αγώνα που έδωσαν να κρατήσουν τον αγαπημένο μας συνάδελφο στη ζωή.

Τέλος ομόφωνα αποφασίζει να δώσει το όνομά του στην αίθουσα της Συγκλήτου στο Ηράκλειο ως την ελάχιστη αναγνώριση για το έργο που επιτέλεσε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης», καταλήγει στο ψήφισμά του το Πρυτανικό Συμβούλιο.

Ο δήμαρχος Ηρακλείου για το θάνατο του πρώην πρύτανη

«Με βαθιά θλίψη πληροφορηθήκαμε τον αδόκητο θάνατο του Χρήστου Νικολάου, πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης και ενός από τους κορυφαίους καθηγητές της Επιστήμης των Υπολογιστών στον τόπο μας, με γόνιμη και σημαντική  πορεία στη δημόσια ζωή», δήλωσε ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός για το θάνατο του Χρ. Νικολάου, εκφράζοντας παράλληλα «στους οικείους του τα θερμά μου συλλυπητήρια».

Μ. Αλιφιεράκης: «Δυσαναπλήρωτο κενό»

Για «δυσαναπλήρωτο κενό» κάνει λόγο ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Μανώλης Αλιφιεράκης, ο οποίος σε δήλωσή του αναφέρει τα εξής:

«Ο αδόκητος θάνατος του Χρήστου Νικολάου, πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, προκαλεί βαθιά θλίψη, καθώς η απώλειά του αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στους οικείους του, στην πανεπιστημιακή κοινότητα αλλά και στην κοινωνία του Ηρακλείου.

Η επιστημονική του επάρκεια, η διορατικότητα και η προσφορά του στη σύνδεση γνώσης και επιχειρηματικότητας θα παραμείνει απαράμιλλη και αξιομνημόνευτη.

Στην οικογένειά του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια».

Σπ. Δανέλλης: «Απώλεια ενός καλού φίλου»

Σε συλλυπητήριο μήνυμά του ο βουλευτής Ηρακλείου με το Ποτάμι Σπύρος Δανέλλης αναφέρει τα εξής:

«Με μεγάλη θλίψη πληροφορήθηκα την απώλεια ενός καλού φίλου, του Χρήστου Νικολάου. Επιστήμονας με σπάνιο ακαδημαϊκό ήθος, υψηλό κύρος και διεθνή παρουσία. Ενεργός πολίτης με συμβολή στα κοινά.

Ως πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης διακρίθηκε για τη χρηστή διοίκηση, υποστήριξη της αριστείας και καλλιέργεια της εξωστρέφειας και διεθνούς αναγνώρισης του Ιδρύματος. Η γενική αναγνώριση της ποιότητας του Χρήστου ας λειτουργήσει ως βάλσαμο στην αβάσταχτη οδύνη της Λουκίας και της Βασιλικής».

Δήμαρχος Χερσονήσου: «Μεγάλη απώλεια»

«Μια εξαίρετη προσωπικότητα, ένα εκλεκτό μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας, ο συντοπίτης μας Χρήστος Νικολάου έφυγε νωρίς από κοντά μας. Στην πορεία της σταδιοδρομίας του χαρακτηρίστηκε από υψηλό ακαδημαϊκό ήθος, με επιστημονική και ερευνητική επάρκεια αναγνωρισμένου κύρους, που συνέβαλε τα μέγιστα στην οικοδόμηση της διεθνούς φήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης από τη θέση του πρύτανη. Στη σύζυγο και την κόρη του εκλιπόντος εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια για τη μεγάλη απώλεια», αναφέρει στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο δήμαρχος Χερσονήσου κ. Γιάννης Μαστοράκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News