Ειδήσεις

Κύμα φυγής Ελλήνων επιστημών στο εξωτερικό

Και μόνο ο αριθμός προκαλεί σοκ. Περισσότεροι από 100.000 Έλληνες επιστήμονες εγκατέλειψαν τη χώρα μας για μια θέση εργασίας σε πανεπιστήμια της Ευρώπης, αλλά και της Αμερικής, από το 2009 μέχρι σήμερα.

Αυτό αποκαλύπτει στην "ΚΡΗΤΗ TV" ο συντονιστής του ελληνικού δικτύου EURAXESS, το οποίο είναι ένα Πανευρωπαϊκό Δίκτυο και λειτουργεί σε σαράντα χώρες και στο οποίο συμμετέχουν περισσότεροι από 300 ερευνητικοί Οργανισμοί και Πανεπιστήμια, μεταξύ αυτών το ΙΤΕ και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, υπουργεία και άλλοι φορείς από την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο.

Νέοι επιστήμονες, όπως μηχανικοί, γιατροί, χημικοί και φυσικοί κ.ά., εργάζονται σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα σε Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Αμερική, Σουηδία, Ολλανδία και Βέλγιο.  

Εδώ και αρκετά χρόνια, το δίκτυο EURAXESS παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες στους μετακινούμενους ερευνητές και τις οικογένειές τους.

Σχεδόν ανύπαρκτες είναι οι θέσεις που ανοίγονται στην Ελλάδα με χρήματα της Ευρώπης, ενώ σε Αμερική και Ευρώπη οι θέσεις σε πανεπιστημιακά και ερευνητικά Ιδρύματα αγγίζουν ακόμη και τις 30.000, αριθμοί που παραμένουν σχεδόν σταθεροί, σε ημερήσια βάση.

Σε ό,τι αφορά τους απόδημους επιστήμονες που επέστρεψαν στην Ελλάδα  για εργασία τα τελευταία 6,5 χρόνια, δεν ξεπερνούν τους χίλιους.

Γεωργία Μακάκη

Σχόλια