Ειδήσεις

"Καμία υποχώρηση από τις κόκκινες γραμμές"

Αμοιβαία επωφελή συμφωνία «το ταχύτερο δυνατό» ενδεχομένως και με ένα έκτακτο Eurogroup πριν τις 11 Μαΐου επιδιώκει η ελληνική πλευρά σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο και διεμήνυσε ότι «δεν υποχωρούμε από τις "κόκκινες γραμμές" που έθεσε ο Πρωθυπουργός».

«Η λαϊκή εντολή μάς δεσμεύει σε κάποια ζητήματα που θεωρούνται κομβικά» δήλωσε ο αξιωματούχος που συμμετείχε στη σύσκεψη της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης, ερωτηθείς για τη στάση της κυβέρνησης σχετικά με τις αναφορές Ευρωπαίων αξιωματούχων στις Βρυξέλλες, ότι εάν υπάρξει υποχώρηση είτε στο ασφαλιστικό είτε στο εργασιακό είτε στο φορολογικό, τότε θα επέλθει συμφωνία.

Σημείωσε δε ότι «εμείς δεν παίζουμε πολιτικά παιχνίδια» είπε και, σε ερώτηση ειδικά για το συνταξιοδοτικό, ο συγκεκριμένος αξιωματούχος, που μετείχε στη συνεδρίαση της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης στο υπουργείο Οικονομικών, δήλωσε κατηγορηματικά ότι «δεν συζητάμε για μείωση των συντάξεων».

Μάλιστα, τόνισε ότι η ελληνική πλευρά δεν συνδέει τη συμφωνία με μια λύση στο ζήτημα της ρευστότητας. Δήλωσε ότι θα αρκούσε μια σημαντική πρόοδος για τη λύση στη ρευστότητα και μια απόφαση της ΕΚΤ για τα έντοκα γραμμάτια θα είναι πολύ γρήγορη διαδικασία για τη ρευστότητα.

Όπως ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος, στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης (στις 5 το απόγευμα) θα παρουσιαστεί ένα προσχέδιο του πολυνομοσχεδίου με βάση τη «λίστα Βαρουφάκη».

Κατά τον ίδιο, το νομοσχέδιο δεν είναι «"μαρμάρινη πλάκα", ούτε υπόθεση 1- 2 ημερών, μπορεί να μην κλείσει σε ένα υπουργικό». Μεταξύ των εκκρεμών θεμάτων είναι και αυτό των πλειστηριασμών, για το οποίο θα αποφασιστεί αύριο.

Το νομοσχέδιο θα υποβληθεί στο Brussels Group το οποίο συνεδριάζει εκ νέου αύριο στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή και υπηρεσιακών παραγόντων από την Ελλάδα, όταν καταλήξει η κυβέρνηση.

Αύριο, η συζήτηση θα γίνει στις γνωστές θεματικές ενότητες (φορολογική διοίκηση, δημόσια διοίκηση, δημόσια περιουσία) και στις διαφωνίες που έμειναν από το προηγούμενο Brussels Group. Σημειώνεται, ότι στην κυβέρνηση μεταφέρεται ένα θετικό κλίμα από το Euro Working Group, που επίσης συνέρχεται στη βελγική πρωτεύουσα.

Σχόλια