Ειδήσεις

Ταξίδι ανθρωπιάς από 55 εθελοντές με τη "Σύμπλευση"

Η +πλευση (σύμπλευση), είναι μια μη κερδοσκοπική εταιρεία, που ιδρύθηκε πριν δύο χρόνια με σκοπό την υποστήριξη και βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων των Ελληνικών ακριτικών νησιών της άγονης γραμμής.

Έκανε πέρυσι τον ετήσιο διάπλου 2014, προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες στους κατοίκους αυτών των νησιών και συνεχίζει από την περασμένη  Πέμπτη 23 Απριλίου τον διάπλου του 2015, ο οποίος ολοκληρώνεται την Κυριακή 3 Μάιου.

Το πρωί της Τετάρτης απέπλευσαν έντεκα φουσκωτά της +πλευσης από την Κάσο με προορισμό την ακριτική Γαύδο κάνοντας δίωρη στάση για ανεφοδιασμό στο λιμάνι της Ιεράπετρας, όπου συναντήσαμε 55 καταπληκτικούς εθελοντές γιατρούς, δικηγόρους, επιχειρηματίες, δημοσιογράφους, φωτογράφους και άλλους ελεύθερους επαγγελματίες, με πάθος για προσφορά στον συνάνθρωπο, που η μοίρα τον έστειλε να ζήσει σε ένα από τα νησιά της άγονης γραμμής, όπου οι ελλείψεις και οι ανάγκες είναι πολλές.

«Είμαστε όλοι εθελοντές, που αφήνουμε τις δουλειές μας, τα γραφεία μας, τα ιατρεία μας και τις οικογένειες μας για να προσφέρουμε, στους κατοίκους των νησιών της άγονης γραμμής ότι καλύτερο μπορούμε. Σαν παιδοψυχολόγος εγώ προσωπικά προσφέρω τις γνώσεις και την εμπειρία μου στα παιδιά , τους δασκάλους και τους γονείς των σχολείων. Οι ελλείψεις είναι πάρα πολλές στα νησιά.

Στο τέλος αυτού του διάπλου ελπίζω ότι αυτό που θα μείνει χαραγμένο στη μνήμη μου θα είναι, η αγάπη, η εμπιστοσύνη και το χαμόγελο αυτών των ανθρώπων που συναντήσαμε», μας είπε στο λιμάνι της Ιεράπετρας η νεαρή παιδοψυχολόγος κ. Νάγια Σταμπουλή στο παρθενικό της ταξίδι με τη +πλευση.

Ένα ταξίδι προσφοράς και αλληλεγγύης στον συνάνθρωπο.

Διάπλους Αιγαίου-Κρητικού-Λιβυκού-Μυρτώου Πελάγους 2015

Στο πρόγραμμα του διάπλου 2015, ήταν η Κίμωλος, η Φολέγανδρος, η Σχοινούσα, η Θηρασιά, η Κάσος, η Γαύδος και τα Αντικύθηρα.

Στα παιδιά των νησιών η 25μελής ομάδα των ιατρών όλων των ειδικοτήτων με τους λοιπούς εθελοντές της σύμπλευσης κάνει δωρεάν προληπτικό έλεγχο σκολίωσης - κύφωσης, καρδιολογικό έλεγχο,  οδοντιατρικό έλεγχο και οφθαλμολογικό έλεγχο.

Επιπλέον, λειτουργεί ιατρεία προληπτικής διάγνωσης και αντιμετώπισης καρκίνου του δέρματος. «Στο πρόγραμμα μας είχαμε και πολιτιστικές - εκπαιδευτικές δράσεις, με θέμα τον κυκλαδικό πολιτισμό, προληπτική παρέμβαση για το κάπνισμα και αφήγηση του Βιβλίου "Κρυστάλλινος αετός" με παράλληλο εργαστήρι ζωγραφικής. Βοηθάμε τα σχολεία όλων των νησιών με εξοπλισμό και με  παροχή εκπαιδευτικού και μορφωτικού υλικού. Εγκαινιάσαμε ακόμα και έργα υποδομής που κατασκευάσαμε, όπως για παράδειγμα αφαλατωτή στο Αρβανιτοχώρι Κάσου, οδοντιατρείο στη Φολέγανδρο, πολυγήπεδο και διαμόρφωση προαύλιου χώρου στη Θηρασιά και άλλα μικρότερα. Στον επόμενο σταθμό μας στην ακριτική Γαύδο της Κρήτης, την Πέμπτη 30 Απριλίου , θα εγκαταστήσουμε και θα εγκαινιάσουμε μονάδα αφαλάτωσης, για να έχουν οι κάτοικοι καλής ποιότητας καθαρό νερό», μας είπε ο γενικός ιατρός και μέλος της σύμπλευσης κ. Νίκος Παππάς, σημειώνοντας ότι «όλα τα έργα κατασκευάσθηκαν με τη συνδρομή των χορηγών μας που δεν είναι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό».

Η +πλευση απέκτησε νομική μορφή τον Ιανουάριο 2014 όμως πολλά από τα μέλη της συμμετέχουν ενεργά και εθελοντικά έως για είκοσι συναπτά χρόνια σε δράσεις με άλλο φορέα, στην υποστήριξη και βελτίωση της ποιότητας ζωής στα μικρά και ακριτικά νησιά του Αιγαίου.

Έχουν εργασθεί σκληρά ώστε να γίνουν σε αυτά τα νησιά σημαντικά και χρήσιμα έργα όπως: Έξι γήπεδα 5Χ5, 4 πολυγήπεδα, 14 παιδικές χαρές, 2 κλειστά γυμναστήρια, μονάδες αφαλάτωσης και άλλα μικρότερα έργα Έκαναν προληπτικές ιατρικές εξετάσεις, παρέδωσαν στα σχολεία εξοπλισμό, υλικά και αναλώσιμα, και οργάνωσαν πολιτιστικές εκδηλώσεις με τη συνδρομή των κατοίκων της άγονης γραμμής.

Η +πλευση στο πλαίσιο του προηγούμενου διάπλου της που πραγματοποιήθηκε από 30 Απριλίου 2014 έως 7 Μαΐου 2014, επισκέφτηκε με τα φουσκωτά  σκάφη τα νησιά Ηρακλειά, Σχοινούσα, Ανάφη, Θηρασιά, Σίκινο, Φολέγανδρο και Κίμωλο.

«Κατά τη διάρκεια του διάπλου αυτού, διενεργήσαμε δωρεάν ιατρικές εξετάσεις προληπτικής ιατρικής συμπεριλαμβανομένων αφαίρεσης καρκινωμάτων, βιοψιών με αποτέλεσμα τη διενέργεια 1108 εξετάσεων σε 475 κατοίκους. Ακόμη, οργανώσαμε ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις και συνδράμαμε τα σχολεία όλων των νησιών με την παροχή εκπαιδευτικού και μορφωτικού υλικού και εξοπλισμού. Κατασκευάσαμε και δωρίσαμε στα νησιά έργα υποδομών όπως ένα πολυγήπεδο στη Σχοινούσα, δυο παιδικές χαρές στην Ηρακλειά και στη Σίκινο και δωρίσαμε έναν αιματολογικό αναλυτή στην Ανάφη προκειμένου να καλυφθούν οι ιατρικές ανάγκες του νησιού», μας είπε ο δικηγόρος και γενικός γραμματέας της +πλευσης κ. Βασίλης Αθανασίου.

«Στο φετινό διάπλου η +πλευση, μετέτρεψε το προαύλιο του δημοτικού σχολείου της Θηρασιάς σε ένα σύγχρονο και ασφαλές μέρος για το παιχνίδι και την άθληση των παιδιών. Ο χώρος διαμορφώθηκε εκ νέου, στρώθηκε με ειδικό αντικραδασμικό και αντιολισθητικό τάπητα και μετατράπηκε σε πολυγήπεδο, προσφέροντας όλα τα απαραίτητα για τις πιο σημαντικές στιγμές τους, αυτές του παιχνιδιού. Στη Σχοινούσα, η διαδραστική παρουσίαση για τον κυκλαδικό πολιτισμό κέρδισε τους μικρότερους από τους κατοίκους, ενώ ενημερώθηκαν με αντίστοιχο τρόπο και για τις συνέπειες του καπνίσματος, στο πλαίσιο του προγράμματος "Μαθαίνω να μην καπνίζω".

Η +πλευση ενίσχυσε τα σχολεία του νησιού και με εκπαιδευτικό, ηλεκτρονικό και άλλο εξοπλισμό. Τα  χαμόγελα στά πρόσωπα των παιδιών και των εκπαιδευτικών, ήταν η καλύτερη ανταμοιβή για τον εκπαιδευτικό, ηλεκτρονικό και λοιπό εξοπλισμό που προσέφερε η +πλευση στα σχολεία της Φολεγάνδρου. Εκεί στήσαμε και το οδοντιατρείο που προσέφερε η +πλευση στο νησί, με την ευγενική χορηγία της οικογένειας Ανδρέα Πετράκη. Στην Κίμωλο κάναμε τα εγκαίνια της παιδικής χαράς που δώρισε η +πλευση με την ευγενική χορηγία του S.DAWOOD. Εκεί εξετάστηκαν 150 κάτοικοι. Στο μικροβιολογικό εργαστήριο πέρασαν 51 άτομα. Το 2014 είχαμε εξετάσει συνολικά 91 άτομα, και φέτος σχεδόν διπλασιάσαμε την κάλυψη του πληθυσμού του νησιού. Η +πλευση δώρισε επίσης σε όλα τα σχολεία της Κιμώλου ποικίλο εκπαιδευτικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό», πρόσθεσε ο  επιχειρηματίας και πρόεδρος της +πλευσης κ. Νίκος Τσίγκος.

Νίκος Πετάσης

Σχόλια