Ειδήσεις

Παρέμβαση Δαμαβολίτη για θέματα γεωργίας και αλιείας

Στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, που συνεδρίασε χθες με σκοπό την ενημέρωση από τον αρμόδιο υπουργό κ. Ευάγγελο Αποστόλου, για τα αποτελέσματα των συναντήσεών του στα Συμβούλια Γεωργίας-Αλιείας της Ε.Ε., τοποθετήθηκε ο γραμματέας της Επιτροπής και βουλευτής Ηρακλείου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Κώστας Δαμαβολίτης.

Ο κ. Δαμαβολίτης στάθηκε επισταμένως στην παράταση της επιλεξιμότητας των δαπανών του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης 2007-2013 (δόθηκε εξάμηνη παράταση), όπως καθολικά προκρίθηκε από όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και στα χαμηλά επίπεδα απορροφητικότητας που έχουμε ως χώρα, υποδεικνύοντας την γενεσιουργό αιτία ως εξής:

«Υπάρχει ένα τεράστιο κενό στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, το οποίο έπληξε την αγροτική παραγωγή και την κτηνοτροφία, διότι οι επιδοτήσεις δε συνοδεύονταν από αυστηρά κριτήρια ελέγχου και δε μιλάω μόνο για την Ελλάδα, αλλά και την Ιταλία και την Ισπανία, όπως και αρκετές χώρες, με ποσοστά διαφθοράς όμως σε Ελλάδα και Ιταλία να είναι τα μεγαλύτερα. Δεν συνδέθηκε η επιδότηση με το προϊόν, ποσοτικώς και ποιοτικώς, γεγονός που οδήγησε στην εκμετάλλευση του κενού της ευρωπαϊκής νομοθεσίας από το πολιτικό σύστημα για την αναρρίχηση προς την εξουσία. "Κανόνισέ μου αυτούς τους ψήφους, να σου κανονίσω επιδοτήσεις", αυτή η συναλλαγή ήρθε και έκανε επαγγελματία άχρηστο και τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο».

Επιπροσθέτως ο βουλευτής Ηρακλείου των ΑΝ.ΕΛ, έκρινε σκόπιμο να τοποθετηθεί για ένα μείζον θέμα, αυτό της επιλεξιμότητας των βοσκοτόπων αλλά και της ανακατανομής επιδοτήσεων, που έχει προκαλέσει αναστάτωση στον κτηνοτροφικό και στον παραγωγικό-μεταποιητικό χώρο, ως εξής:

«Οι επιπτώσεις από την μείωση των επιλέξιμων βοσκοτόπων, οι οποίοι σημειωτέον ανέκαθεν χρησιμοποιούνταν από τους κτηνοτρόφους της χώρας μας είναι μεγάλες, καθώς αφορούν σημαντικό αριθμό κοινοτικών ενισχύσεων» και συνέχισε λέγοντας, «στην Κρήτη και μιλάω για όλη την Κρήτη, δημιουργείται ένα τεράστιο πρόβλημα, λόγω της ορεινότητας και ιδιομορφίας του τόπου. Υπάρχει μικρός κλήρος, που είναι το σημαντικό, με αποτέλεσμα οι δυναμικές καλλιέργειες που είναι το λάδι, η ελιά και το αμπέλι, να υποστούν ένα τεράστιο κούρεμα της τάξης του 50%... 70 ευρώ το στρέμμα "κούρεμα" για την ελιά, λοιπόν και 150 για το αμπέλι.

Σε ένα μέσο κλήρο της τάξεως των 25 στρεμμάτων, για να το μεταφράσουμε σε αριθμούς, ο παραγωγός εδικαιούτο επιδότηση της τάξεως των 5.οοο ευρώ κατά προσέγγιση. Αυτό, λοιπόν, πήγε στην πάνω (γεωγραφικώς) Ελλάδα, με αποτέλεσμα οι μεγάλοι γαιοκτήμονες που κατά μέσο όρο αριθμούν 250, 300, 400 στρέμματα παραγωγής, να αυξήσουν κατά πολύ την επιδότηση τους. Συνεπώς, η εναρμόνιση της Ελλάδας με την νέα προγραμματική περίοδο της ΚΑΠ είναι μια μεγάλη αδικία, την οποία πιστεύω ότι πρέπει να προσέξετε».

Σχόλια