default-image

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στο Ρουσσοσπίτι

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στο Ρουσσοσπίτι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που από χθες το πρωί καίει δασική και θαμνώδη έκταση σε φαράγγι στο Ρουσσοσπίτι Ρεθύμνου. Παραμένουν στην περιοχή οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής έως ότου φλόγες σβήσουν.

Η φωτιά μαζεύτηκε σήμερα με την εξασθένηση των ανέμων, που χθες έβαλε σε κίνδυνο καλλιεργήσιμες εκτάσεις και σπίτια παράλληλα με το Μοναστήρι της Αγίας Ειρήνης.

Αναφορικά με την έκταση των ζημιών, τόσο στη δασική έκταση όσο και σε καλλιέργειες που βρίσκονται κοντά στο φαράγγι, η καταμέτρηση αναμένεται να γίνει αργότερα. Διερευνώνται παράλληλα και τα αίτια για την πρόκλησή της.

Πύρινη θύελλα

Από νωρίς χθες το πρωί, οπότε ξέσπασε η πυρκαγιά κοντά στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, ο πύρινος εφιάλτης που έζωσε το Ρουσσοσπίτι σκόρπισε τον πανικό, καθώς οι ριπές του ανέμου, που έφταναν σε κάποιες στιγμές και τα εννέα μποφόρ, μετέτρεψαν σε κόλαση την περιοχή απειλώντας σπίτια και αγροτικές εκτάσεις, καταστρέφοντας παράλληλα πολύ μεγάλο τμήμα του φαραγγιού.

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_x3eu6csb/

Παρά τον όλεθρο, οι συγκυρίες ευνόησαν τους κατοίκους του οικισμού που είδαν τα πρώτα σπίτια να πνίγονται στον καπνό, ευτυχώς όμως οι ζημιές στις αγροικίες που βρίσκονται περιμετρικά του φαραγγιού είναι σχετικά περιορισμένες. Πέντε σπίτια σώθηκαν κυριολεκτικά στο παρά πέντε, με πυροσβέστες και οχήματα να παραμένουν δίπλα τους όλη τη διάρκεια της νύχτας, υπό το φόβο αναζωπύρωσης της εστίας που άγγιξε τις αυλές στα πρώτα σπίτια του οικισμού.

Κόκκινος συναγερμός

Από τη μια στιγμή στην άλλη νέες εστίες φωτιάς κατάκαιγαν τα πάντα στο πέρασμά τους, οι φλόγες θέριευαν και ένα πέπλο καπνού έπνιγε τα πάντα, προκαλώντας ασφυξία σε πυροσβέστες, αστυνομικούς και πολίτες που παρέμεναν στην περιοχή παρά τις συστάσεις των Αρχών. Στο σημείο βρέθηκαν αστυνομικές δυνάμεις και Εθελοντές Σαμαρείτες του Ερυθρού Σταυρού που ετοιμάστηκαν να εκκενώσουν ολόκληρο τον οικισμό, κάτι που τελικά δε χρειάστηκε.

Δύσκολο έργο

Η περιοχή είναι εξαιρετικά δύσβατη με πυκνή δασώδη βλάστηση που έδωσε τροφή στη φωτιά. Τα οχήματα της Πυροσβεστικής ακροβολίστηκαν γύρω από το φαράγγι ρίχνοντας νερό στις εστίες, αφού η πρόσβαση για τα βαρέα οχήματα είναι αδύνατη, καθώς πρόκειται ουσιαστικά για μια βαθιά χαράδρα. Οι προσπάθειες των πυροσβεστών να αντιμετωπίσουν την πυρκαγιά ήταν υπεράνθρωπες.

Οι φλόγες σπρωγμένες από το δυνατό άνεμο πέρασαν στο φαράγγι και το μέτωπο άρχισε να κατευθύνεται βόρεια προς τον οικισμό Καστελάκια και από εκεί προς την πόλη του Ρεθύμνου, όπου πίστευαν οι κάτοικοι ότι μπορούσε να φτάσει η φωτιά, αν δεν είχαν καταφέρει οι πυροσβεστικές δυνάμεις να ανακόψουν την πορεία της στην πιο κρίσιμη φάση της επιχείρησης.

Σκληρή μάχη με τις φλόγες

Το μεσημέρι της Τρίτης, χάρη στην πρόσκαιρη ύφεση, πεζοπόρα τμήματα κατάφεραν να κατέβουν στο φαράγγι και να αντιμετωπίσουν τις μικρότερες εστίες, ενώ και κάποια μικρά πυροσβεστικά οχήματα έλαβαν καλύτερες θέσεις. Παρά τον κίνδυνο εγκλωβισμού των πυροσβεστών σε περίπτωση ξαφνικής αναζωπύρωσης, η μάχη δόθηκε μέχρις εσχάτων.

Σε κατάσταση συναγερμού βρέθηκαν όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Κρήτης που συνέβαλαν με μέσα και προσωπικό στην κατάσβεση. Στο Ρουσσοσπίτι χθες έσπευσαν 70 πυροσβέστες και 21 οχήματα από όλους τους νομούς, ενώ βοήθεια προσέφεραν Δήμοι και ιδιώτες. Αργά χθες το βράδυ, με την ύφεση των ανέμων, η κατάσταση ομαλοποιήθηκε σε κάποιο βαθμό.

Έλλη Κοκάλη, Φωτεινή Μαυροματάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News