default-image

Άμεση υλοποίηση της Έξυπνης Εξειδίκευσης ζήτησε ο Α.Σηφάκης

Κρήτη
Άμεση υλοποίηση της Έξυπνης Εξειδίκευσης ζήτησε ο Α.Σηφάκης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για το Στρατηγικό Σχεδιασμό της Έξυπνης Εξειδίκευσης, που έχει υπερψηφίσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, ενημέρωσε τον αναπληρωτή υπουργό Έρευνας και Καινοτομίας, καθ. Κώστα Φωτάκη ο αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Καινοτομίας και Εμπορίου Κρήτης Αντίπας Σηφάκης, ο οποίος συμμετείχε σε ενημερωτική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο ΕΛΚΕΘΕ με θέμα "Χρηματοδοτικές ευκαιρίες του πακέτου Γιούνκερ, στοχευόμενες δράσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κρήτης μέσω της διασύνδεσης με την έρευνα".

Το Στρατηγικό Σχεδιασμό της Έξυπνης Εξειδίκευσης εισηγήθηκε και παρουσίασε η προϊσταμένη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Κρήτης Μαρία Κασσωτάκη, η οποία επεσήμανε ότι η εξειδίκευση και η καινοτομία είναι ένα εγχείρημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2020.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό η Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης της Περιφέρειας Κρήτης επιδιώκει την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχει η καινοτομία και η επιστημονική γνώση για:

- την ανασυγκρότηση του αγροδιατροφικού συμπλέγματος με προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, ενδυνάμωση των εξαγωγικών κλάδων και ανάδειξη της αξίας της κρητικής διατροφής, η οποία αποτελεί άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Κρήτης.

- την εδραίωση του πολιτιστικού-τουριστικού συμπλέγματος ως ανταγωνιστικού, με στοιχεία μοναδικότητας και αυθεντικότητας στο διεθνή χώρο

- τον περιορισμό της εξάρτησης της Κρήτης από συμβατικές μορφές ενέργειας

- την ορθολογική αξιοποίηση των φυσικών πόρων του νησιού

- την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχει η θάλασσα

- την ανάπτυξη εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και δραστηριοτήτων κατάρτισης ανθρώπινου δυναμικού διεθνούς εμβέλειας που θα εδράζονται και θα αξιοποιούν τον εκπαιδευτικό ιστό της Κρήτης

- την ανάπτυξη παραγωγικών δραστηριοτήτων υψηλής προστιθέμενης αξίας σε αναδυόμενους τομείς που θα εδράζονται και θα αξιοποιούν τον ερευνητικό ιστό της Κρήτης.

Ο αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Καινοτομίας και Εμπορίου Κρήτης  Αντίπας Σηφάκης επισήμανε στον υπουργό την αναγκαιότητα της άμεσης εφαρμογής της διακυβέρνησης του προγράμματος της Έξυπνης Εξειδίκευσης - αρχικά με την προκήρυξη θέσεων στελέχωσης του Επιστημονικού Συμβουλίου Καινοτομίας. Παράλληλα ο κ. Σηφάκης ενημερώθηκε από τον υπουργό για την τροποποίηση του ισχύοντος ΦΕΚ που προσθέτει στο 7μελες επιστημονικό συμβούλιο καινοτομίας άλλα τέσσερα μέλη (συνολικά 11).  Ο κ. Σηφάκης σε δηλώσεις του τόνισε την αναγκαιότητα άμεσης ψήφισης της τροπολογίας ώστε η Περιφέρεια Κρήτης να μπορέσει να υλοποιήσει τις αποφάσεις της που έχει εγκρίνει το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης.

Ο υπουργός από την πλευρά του έκανε γνωστό ότι η συγκεκριμένη τροπολογία θα εισαχθεί στο νέο νομοσχέδιο για την Παιδεία που είναι έτοιμη και έχει δρομολογηθεί από την κυβέρνηση προς ψήφιση στη Βουλή στα τέλη Μαΐου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News