Ειδήσεις

Με ηλεκτρικές σκούπες κυνηγούσαν τα κουνούπια στο Γιόφυρο

Πρωτοφανής επιδρομή κουνουπιών έκανε άνω-κάτω την περιοχή του Γιόφυρου. Παρότι οι κάτοικοι είναι συνηθισμένοι στις επελάσεις των συγκεκριμένων εντόμων, όπως μας έλεγαν, αυτό που είδαν το βράδυ της Δευτέρας αποτέλεσε δυσάρεστη έκπληξη γι' αυτούς.

Ολόκληρα σύννεφα από κουνούπια κατέβαιναν από τον ουρανό και στροβιλίζονταν, σχηματίζοντας χοάνες ανάλογα με την πνοή του ανέμου. Οι κάτοικοι στην οδό Ωκεανού δεν μπορούσαν να κρυφτούν πουθενά. Καλά-καλά ούτε μέσα στα σπίτια τους. Ακόμη και στις σήτες των πορτοπαραθύρων τα κουνούπια κολλούσαν σαν κουρτίνα. Μέχρι και ηλεκτρικές σκούπες επιστρατεύτηκαν για το διωγμό τους. Την ίδια ώρα, ό,τι αντικουνουπικά υπήρχαν καταναλώθηκαν μέσα σε ελάχιστη ώρα.

Σύννεφα από σκνίπες

Το φαινόμενο ξεκίνησε, όπως αναφέρει ο κ. Γιώργος Βασσάλος, λίγο μετά τις 6 προχθές το απόγευμα, όταν άρχισε να σουρουπώνει. Όλοι οι κάτοικοι της οδού Ωκεανού παρακολουθούσαν έκπληκτοι τα σύννεφα των κουνουπιών να κατεβαίνουν από ψηλά, τα οποία, όπως έλεγαν, εκτός του ότι ήταν πάρα πολλά, ήταν και τεράστια. Μέχρι και τις 10 το βράδυ πολλά από αυτά βρίσκονταν ακόμη πάνω σε αυτοκίνητα, όπως διαπιστώσαμε κι εμείς, μετά τα τηλεφωνήματα που δεχτήκαμε για να καλύψουμε το ρεπορτάζ. «Είχαν κατακλύσει όλες τις οροφές των αυτοκινήτων, αλλά και τις σήτες των σπιτιών. Η κατάσταση δεν παλευόταν», ανέφερε ο κ. Βαγγέλης Νιπυράκης. «Τέτοιο σκηνικό δεν έχουμε ξαναδεί και μάλιστα τόσο νωρίς χρονικά», τόνισε ο κ. Δημήτρης Τερζάκης. Από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Μόκας σημείωσε πως υπάρχουν και πολλά παιδιά στη γειτονιά, μαζί και τα δικά του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, καθώς είναι τα τσιμπήματά τους, όπως είπε, πολύ επικίνδυνα.

Απερίγραπτη κατάσταση

«Όλη η ευρύτερη περιοχή γέμισε από κουνούπια. Είναι απερίγραπτη η κατάσταση που ζούμε τις τελευταίες ημέρες και ακόμη δεν ήρθε καλοκαίρι. Επιτέλους, θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα, καθώς κινδυνεύουμε κι εμείς και οι οικογένειές μας, πόσω μάλλον τα μικρά παιδιά. Να γίνουν ψεκασμοί μήπως και εκλείψει το φαινόμενο. Δεν μπορούμε να καθίσουμε ούτε μέσα στα σπίτια μας. Θα πάθουμε ελονοσία με τόσα κουνούπια», σημείωσε ο κ. Βασσάλος, φανερά δυσαρεστημένος με την κατάσταση.

Εργολαβία

«Είναι θέμα ημερών να ξεκινήσει η καινούργια εργολαβία», τόνισε μιλώντας στη "Ν.Κ." ο αντιπεριφερειάρχης κ. Ευριπίδης Κουκιαδάκης, αναφέροντας πως μέχρι τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου γίνονταν ψεκασμοί από την παλιά εργολαβία. Ο ίδιος κατέστησε σαφές πως το Ηράκλειο αποτελεί μέχρι στιγμής τη μοναδική περιοχή ανά την Ελλάδα που έχει πάρει για φέτος εργολαβία.

Αιτία του κακού

«Στάσιμα και βρόμικα νερά». Αυτοί οι δύο παράγοντες κάνουν τα κουνούπια και τις σκνίπες να "τρίβουν τα χέρια τους". Την επισήμανση αυτή, έκανε προς τη "Ν. Κρήτη" σε πρόσφατο δημοσίευμά μας ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ Αλέκος Στεφανάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι «γεννούν τα αβγά τους σε νερά, εκεί που υπάρχει υγρό περιβάλλον και υπάρχει φαγητό, δηλαδή πρωτεΐνη. Κοπριά ή λύματα για να πολλαπλασιαστούν και να αυξηθούν και να αρχίσουν την επίθεση. Τα κουνούπια για να μας τσιμπάνε, οι σκνίπες για να μεταφέρουν προβλήματα στα ζώα και τους ανθρώπους και πάει λέγοντας».

Στο ερώτημά μας αν σε χώρους εσταυλισμού ζώων ένα ασβέστωμα θα βοηθούσε στην προληπτική αντιμετώπιση του προβλήματος, ο ίδιος αναφέρει ότι με το ασβέστωμα επιτυγχάνουμε και τη μείωση της υγρασίας και την απολύμανση του χώρου μας. Υπάρχουν όμως και εντομοκτόνα που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε στους χώρους όπου βρίσκεται στάσιμο υγρό, πριν φτάσουμε να γίνει η κατάσταση δύσκολη.

Συστάσεις: «Να εφαρμόζετε κατά γράμμα τις επίσημες οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ»

Από την πλευρά του, ο γνωστός υγιεινολόγος, επόπτης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας Αντώνης Παπαδάκης καλεί τους πολίτες να εφαρμόζουν κατά γράμμα τις επίσημες οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ.

«Με την εφαρμογή αυτών των οδηγιών μπορούμε να προστατευτούμε σε πολύ μεγάλο βαθμό. Έτσι, για παράδειγμα, θα πρέπει να δείχνουμε προσοχή στα εξής σημεία, τόσο για τα κουνούπια όσο και για τις σκνίπες: ρέματα και ανοιχτά κανάλια, αποχετεύσεις όμβριων υδάτων, ανοικτά κανάλια διοχέτευσης λυμάτων, δοχεία μεταφοράς ή φύλαξης νερού, πισίνες που δε συντηρούνται». Επίσης, όπως εξηγεί ο Αντώνης Παπαδάκης, «σιντριβάνια, διακοσμητικές λιμνούλες, διαρροές από αρδευτικά συστήματα, δοχεία με μεγάλο άνοιγμα (καροτσάκια, λεκάνες πλυσίματος, βάρκες, βαρέλια). Δοχεία με στενό άνοιγμα (ανθοδοχεία, βάζα, κονσερβοκούτια, μπουκάλια κ.λπ.), αντικείμενα που συγκρατούν νερό (πιατάκια γλαστρών, υδρορροές, σωλήνες κ.λπ.). Παλιά ελαστικά αυτοκινήτων. Φυσικές κοιλότητες δένδρων, ποτίστρες ζώων και πηγάδια».

Τώρα, σε ό,τι αφορά τα ενδεδειγμένα και προτεινόμενα μέτρα με στόχο τον περιορισμό ανάπτυξης των εστιών, αυτά είναι: Αποστράγγιση ή επιχωμάτωση κοιλοτήτων του εδάφους, καθαρισμός των εστιών αυτών από τη βλάστηση, ώστε να υπάρχει συνεχής ροή του νερού (κανάλια, ρυάκια), καταστροφή, απομάκρυνση ή κάλυψη των μικρών εστιών και χρήση διαφόρων σκευασμάτων για βιολογική και χημική καταπολέμηση.

Ιωάννα Βλαχάκη, Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια