default-image

Η κατρακύλα του ηρακλειώτικου ποδοσφαίρου (πίνακας)

Η κατρακύλα του ηρακλειώτικου ποδοσφαίρου (πίνακας)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν όλα τα πράγματα στη ζωή έχουν τα "πάνω" τους και τα "κάτω" τους, το ίδιο ισχύει και για τον αθλητισμό. Θλιβερή διαπίστωση για το ποδοσφαιρικό Ηράκλειο, που βιώνει την πιο δύσκολη και επώδυνη κατάσταση της τελευταίας δεκαετίας.

Ο ΟΦΗ αποχώρησε από τη Σούπερ Λίγκα, ενώ ο Εργοτέλης υποβιβάστηκε. Στη Γ' Εθνική τουλάχιστον μία ομάδα θα αποχαιρετήσει και όλα δείχνουν ότι σε επίπεδο Εθνικών κατηγοριών η πόλη μας ποδοσφαιρικά φτάνει στο... ναδίρ ενόψει της σεζόν 2015-16.

Ας πάρουμε όμως τα δεδομένα με τη σειρά, με βάση το σχετικό πίνακα που καταγράφει τη διακύμανση στο αριθμών των ομάδων του Ηρακλείου τις έντεκα αγωνιστικές σεζόν.

Η άνοδος του Εργοτέλη στην πρώτη τη τάξει κατηγορία την αγωνιστική περίοδο 2004-2005 έφερε για πρώτη φορά δύο ομάδες της πόλης στην... ελίτ του ποδοσφαίρου, ενώ σ' αυτό το διάστημα μόνο για τέσσερις σεζόν δεν ήταν συνοδοιπόροι. Οι "ασπρόμαυροι" ήταν στη Football League τις σεζόν 2009-'10 και 2010-'11, ενώ οι "κιτρινόμαυροι" από την πλευρά τους 2005-'06 και 2012-'13.

Είναι η πρώτη φορά που... αποχαιρετούν μαζί και μάλιστα ήδη για τον ΟΦΗ η επιλογή της Γ' Εθνικής δείχνει η επικρατέστερη, ενώ ήδη ακούγεται ότι πολύ πιθανό να ακολουθήσει και ο Εργοτέλης την ίδια... διαδρομή.

Από 'κει και πέρα, στη Γ' Εθνική τις καλές... εποχές είχαμε τρεις ομάδες (όταν ήταν επαγγελματική), ενώ ο αριθμός αυξήθηκε πολύ όταν έγινε ερασιτεχνική. Στο άλλο περιφερειακό πρωτάθλημα της Δ' Εθνικής, το Ηράκλειο είχε φτάσει να συμμετέχει με οκτώ ομάδες τη σεζόν 2011-12.

Στο πέρασμα της δεκαετίας, η συρρίκνωση των κατηγοριών, με σχετικές αποφάσεις που είχαν φυσικά να κάνουν με την οικονομική κρίση έφερε κάποιες αυξομειώσεις στους αριθμούς.

Το Ηράκλειο έφτασε στο... πικ τη σεζόν 2011-'12, που είχε ΟΦΗ και Εργοτέλη στη Σούπερ Λίγκα, Ρούβα στη Football League 2 και οκτώ ομάδες στην τότε Δ' Εθνική (ΠΟΑ, Ηρόδοτο, Γιούχτα, ΠΑΟΚ, Πατούχα, Ζαρό, Ασίτες και Χερσόνησο).

Όλα αυτά δείχνουν πλέον μακρινά. Τη σεζόν 2013-'14 πέσαμε στις 7 ομάδες και φέτος (2014-'15) στις 5 ομάδες. Η ποδοσφαιρική κρίση για το Ηράκλειο έγινε πλέον βαθύτερη. Τη σεζόν 2015-'16 δε θα έχει καμία ομάδα στη Σούπερ Λίγκα, ίσως καμία στη Football League (υπάρχει η εκκρεμότητα με Εργοτέλη κυρίως), ενώ στη Γ' Εθνική μόνο ο ΠΑΟΚ έχει εξασφαλισμένη παραμονή, καθώς Ηρόδοτος και Γιούχτας είναι σε κατάσταση... κινδύνου. ΟΦΗ και Εργοτέλης, ανάλογα με το τι θα επιλέξουν, θα καθορίσουν τον αριθμό στην εν λόγω κατηγορία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News